Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
192
Utgivningsdatum
2011-09-12
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Lind Lewin, Anna (form)
Illustratör/Fotograf
Märit Huldt
Dimensioner
215 x 160 x 22 mm
Vikt
520 g
SAB
Qcaa
ISBN
9789127131811

Hirams bästa kokbok

(20 röster)  |   Läs 5 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2011-09-12

Slutsåld

Få matskribenter har betytt så mycket för så många som Märit Huldt, eller Hiram som hon kallades. I 25 år bjöd hon Svenska Dagbladets läsare på sina enkla och roliga recept. Många har vuxit upp på Hirams svartvinbärssylt, änglapaj och fru Bråttoms räkris. Hiram var en trendsättare när det gällde matlagning. Hennes filosofi var att maten skulle vara lättlagad och hon påtalade tidigt vikten av råvaror med hög kvalitet.

I Hirams bästa kokbok har Milena Bergquist samlat ca 140 av matlegendens bästa recept och Anna Lind Lewin har varsamt förvaltat Hirams klassiska formgivning och karaktäristiska små illustrationer. Hiram var en föregångare på många sätt och hennes böcker är lika gångbara idag som då de skrevs. 2012 skulle Hiram ha fyllt 100 år.

Milena Bergquist är redaktör, journalist och författare och har arbetat som bitr. featurechef på SvD med bland annat ansvar för matsidorna.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Hirams bästa kokbok. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Positiv överraskning
  Barbro Eriksson, 1 april 2022

  Jag älskar denna kokbok. Det känns som om jag sitter och läser i min käraste svärmors recepthäften. Jag läser varenda rad och njuter av både bilder och ord. Recepten är superbra, redan testat många. Så bra skriven, blandningen av Milenas tankar tillsammans med Märits recept och krumelurer. Känner mig berörd på ett trevligt sätt. Alla som älskar god mat, bra recept, gammal husmanskost bör äga denna bok. Hiram var i mångt och mycket före sin tid och jag förstår att hon uppfattades som en frisk ... Läs hela recensionen

 2. Att lyckas i köket
  Ingmar Hedman, 12 januari 2018

  Hirams lättaste recept är en tallrik god filbunke.
  Inte så svårt. Med henne som instruktör försvinner omotiverad respekt för god matlagning.
  Inga matpornografiska bilder, bara inspirerande teckningar och äkta matglädje. Häng med!
  Recepten har några år på nacken, men god mat är en evig strävan så den enda tid som

  äknas är den i köket.

 3. Trevlig återblick på kunnig matmänniskas verk
  Mats Magnusson, 11 mars 2015

  Trevligt kåserande kring en del mkt bra recept. Kommentarerna i kanten ger perspektiv. Kul att se hur matvärlden ändrats! Kanske lite mycket om hennes familj...

 4. Orange och grön kokbok
  Eva Berntsson Melin, 18 april 2014

  Eftersom jag ärvt efter min mamma Hirams röda och blåa böcker med recept så var dessa med orange resp grönt omslag som att återse gamla vänner som man har fördragsamhet med även om de upprepars sig stundtals.... Och vem gör inte det?

 5. Härligt att äntligen fått Hirams samling i en bok....
  Kalle på spången, 2 september 2013

  Härligt att äntligen fått Hirams samling i en bok. Även den gröna är en skatt. Tack Milena och Anna. Plättarna var det första receptet som provades med framgång - och barnbarnen älskar teckningarna!!

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av författarna