Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
357
Utgivningsdatum
2012-05-10
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Bergstrand, Jonas (form)
Dimensioner
205 x 145 x 25 mm
Vikt
520 g
SAB
Vla
ISBN
9789127132184
Spela lagom! : hur drömmen om snabba pengar gjorde Sverige spelberoende (inbunden)

Spela lagom! : hur drömmen om snabba pengar gjorde Sverige spelberoende

Inbunden,  Svenska, 2012-05-10

Slutsåld

"Lagom är ett skitbra ord. Det är nämligen bara jag som kan säga vad som är lagom för mig. Spela lagom! Vadå spela lagom? Tja, vad är lagom för dig? En miljon kanske är lagom för någon, medan 200 kronor är alldeles för mycket för någon annan. Bestäm det själv, vi lägger oss inte i."

Jesper Kärrbrink, vd för Svenska spel 2004 2008

När de statliga spelbolagen bildades på 1930-talet var syftet att stoppa "spelraseriet". Spel om pengar ansågs moraliskt tvivelaktigt, men omöjligt att förbjuda. Därför skulle staten tillgodose det behov av spel som tycktes ofrånkomligt. Att läsa upp tipsresultaten i radio var strängt förbjudet.

Någonting hände på vägen. Efter trettio år av spelexpansion har svenskarna ett av världens största spelutbud. Spelandet genererar miljardvinster till staten men också till utländska bolag som allt mer otåligt knackar på dörren till den lagliga marknaden.

Spela lagom! berättar den sanslösa historien om hur viljanatt motverka spelandet mynnade ut i nätpoker, hundkapplöpningar, skrytbyggda bingohallar och planer på ett kasino i Lycksele. Du möter pokerstjärnan som dricker årsgångsvin i Las Vegas, lotterimiljonären som tvingas blockera alla tiggarsamtal, bingoutroparen som blev dyrkad som Jesus och den unge spelmissbrukaren som fick betala med sitt liv.

"Jag blev oerhört fascinerad av spelet bakom själva spelandet som det beskrivs i denna totaltäckande, underhållande bok. Författarna verkar ha grävt upp varenda sten som finns för att kunna beskriva hur drömmen om snabba pengar gjorde Sverige spelberoende."
Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Den här anekdoten kommer från Anton Gustavssons och Adam Svanells alldeles strålande bok "Spela lagom". Berättelsen böljar från hur vi gick från behovet att färdigställa Ferdinand Bobergs utställningshall, via den från England importerade tippningen till att det svenska statliga spelmonopolet 2007 planerade att starta spelverksamhet i Baltikum med motivet att det är ju bättre att vi gör det än någon annan. Det är ett mysterium att ingen skrivit om den här veritabla bladvändarhistorien förut. Rafflande var ordet."
Svenska Dagbladet

" ... en alarmerande reportagebok om den expanderande spelindustrin i Sverige ... I Svanell och Gustavssons bok tecknas en bild av en komplicerad men samtidigt aningslös statlig spelpolitik. Det är en bok med ett öppet slut. Något måste hända, men vad? Den svenska spelpolitikens hållning verkar misstänkt likt den man ser hos den typiske mannen framför en Vegasmaskin."
Expressen

"Spela lagom är som sagt en bok som skickligt gestaltar detta nya klimat. ... Stilen är rapp som en pisksnärt ... På driven essäjournalistisk prosa spänner det sedan upp det inifrån och utvidgar det till samhällspolitiska dimensioner. Detta är en typ av böcker som gestaltar globaliseringen som något som inte pågår långt därborta utan här, mitt ibland oss. Det är en mycket angelägen typ av böcker."
Arbetarbladet
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna