Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
494
Utgivningsdatum
2014-08-30
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form) / Persson, Richard (form)
Dimensioner
235 x 170 x 25 mm
Vikt
835 g
SAB
Koa
ISBN
9789127132603

Hakkorset och halvmånen : nazister i Mellanöstern

(12 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden, Svenska, 2014-08-30

Slutsåld

Bara några år efter andra världskriget samlades nazister och o fficerare från Wehrmacht i Egypten och Syrien. Deras gemensamma mål: att utplåna Israel.

Bland dem fanns Wilhelm Fahrmbacher, tysk general och misstänkt krigsförbrytare. Han organiserade en grupp bestående av omkring tyska militära rådgivare, allt från gamla generaler till unga o fficerare, som skulle uppdatera de egyptiska styrkorna över hela linjen.

Mellanöstern blev ett viktigt flyktmål för nazistiska krigsförbrytare. Fahrmbachers personliga arkiv och dokument från CIA och andra underrättelsetjänster kastar ljus över historien om nazisterna i Egypten och Syrien.

Niclas Sennerteg är författare och journalist. Han har gett ut en rad kritikerrosade böcker: Stalins hämnd. Röda armén i Tyskland 19441945 (2001), Warszawas bödel (2003), Ord som dödar (2010) och Göring förhören 1945 (2011).

"En bok som är väl värd att läsa, inte minst för att den bidrar till att begripliggöra dagens situation."
Anders Q Björkman, Svenska Dagbladet

"Historien erbjuder så många rum och oanade aspekter att vi aldrig blir färdiga med den. Journalisten och författaren Niclas Sennerteg öppnar dörren till ett nytt sådant rum då han skildrar Mellanöstern i efterkrigstiden i ljuset av de tyska militärer som tog sig dit, på flykt undan rättvisan eller i sökandet efter en säker ekonomisk bas.... Vi tror oss ofta veta något om historien men förbiser okända rum och händelser. Niclas Sennerteg vidgar bilden på ett i dag oerhört viktigt sätt."
Jakob Carlander, Corren

"Hakkorset och halvmånen är den grundligaste och mest kunniga skildring jag har läst om detta svåra och fortfarande känsliga ämne - och jag har tagit mig igenom en hel del märkliga böcker genom åren."
Crister Enander, Borås Tidning

Ur boken:
"En gråhårig engelsktalande herre iförd khakikläder i Sinaiöknen. Han hade lätt kunnat tas för en distingerad brittisk turist eller en vetenskapsman på rundresa i detta karga bibliska landskap, om det inte hade varit för hans kärva tyska accent och det koppel av höga egyptiska armé o fficerare som svassade efter honom. Varken berget där Moses sades ha fått stentavlorna av Gud eller det legendariska Katarinaklostret stod högst upp på agendan, så som brukligt var för de flesta Sinairesenärer. Framför allt riktades besökarens intresse mot de torra och ödsliga trakter som gränsade mot Egyptens ärkefiende Israel. Men där geologer och naturhistoriker skulle ha gjort observationer om hur jordskorpan med dess biosfär hade formats såg han helt andra saker: marschvägar, potentiella försvarsställningar och tänkbara anfallsriktningar."
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Hakkorset och halvmånen : nazister i Mellanöstern. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Förklarande
    John Patrik Hassel, 9 juni 2017

    Man förstår på vilket sätt nazism och islam hänger ihop efter att ha läst boken. Rekommenderar de som inte än har insett detta att läsa boken.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Hakkorset och halvmånen : nazister i Mell...