Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
331
Utgivningsdatum
2012-04-16
Upplaga
1
Utmärkelser
Augustpriset
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Kühlhorn, Lotta (form)
Dimensioner
178 x 110 x 20 mm
Vikt
190 g
SAB
Koafh-a.54,940.5318092,Lz
ISBN
9789127133365

Och i Wienerwald står träden kvar

(71 röster)  |   Läs 10 recensioner
Pocket,  Svenska, 2012-04-16
79
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Femhundra brev från Wien, prydligt sorterade efter årtal, ombundna med snöre och förvarade i en IKEA-kartong. Adressaten var Otto, en judisk pojke som tretton år gammal ensam kommit till Sverige från ett Österrike som alltmer präglades av nazisternas maktövertagande 1938. Ottos föräldrar blev kvar i Wien och bevittnade den tilltagande terrorn mot den judiska befolkningen. Breven till Otto visar hur deras vardagsliv hela tiden kringskärs. De försöker hålla modet uppe, både på sig själva och på sonen, de gläds åt att han har nått friheten, men samtidigt lyser sorgen och saknaden igenom. De sista brev Otto får har avsändaradressen Theresienstadt – hans föräldrar skulle aldrig återvända.

I Sverige hamnade storstadspojken Otto på landet, i gränstrakterna mellan Skåne och Småland. Med tiden fick han arbete som dräng hos familjen Kamprad på gården Elmtaryd i Agunnaryd. Mellan sonen i huset, Ingvar, och Otto uppstod en stark vänskap. Samtidigt var Ingvar Kamprad aktivt engagerad i nazistiska organisationer och en stor anhängare av fascisten Per Engdahl. Hur kunde detta hänga ihop?

Med utgångspunkt i detta unika brevmaterial ger Elisabeth Åsbrink en personlig och engagerad skildring av den svenska stelbentheten och räddhågsenheten under andra världskriget och visar hur anti-semitismen genomsyrade samhället. Intervjuer med Ingvar Kamprad gjorda 2010 ger relief åt hennes berättelse.

Augustvinnare 2011! Årets fackbok.

Elisabeth Åsbrink är journalist och författare, född 1965, bosatt i Stockholm och Köpenhamn. Hon medverkar som skribent, recensent och krönikör i Dagens Nyheter och även i dansk press.
Elisabeth Åsbrink har skrivit en av höstens viktigaste böcker. Den måste läsas inte bara som historia utan som levande historia. Den som har öron kan fortfarande höra ekot av Otto Ullmanns röst.

Aftonbladet

Att bli lämnad, och frukta att man kanske aldrig kommer att ses igen. Detta oerhörda fångar Elisabeth Åsbrink med ett för genren sällsynt litterärt språk och med en exakt känsla för vad hon själv ska berätta – och vad hon ska låta breven säga.

Expressen

Både ett skakande tidsdokument och raseri omvandlat till hisnande vacker prosa. Hennes språk äger en fjäderlätt skönhet men orden vägs på guldvåg. Kanske just därför väger varje mening ett ton. Oumbärlig läsning.

Upsala Nya Tidning

Det är en starkt gripande berättelse ... Med sin nya bok adderar Elisabeth Åsbrink ytterligare pusselbitar till den historia som aldrig kommer att bli färdigskriven. Det är en stor sak.

Göteborgs-Posten

Det är därför en viktig och angelägen bok hon skrivit om en tematik med länkar till vår tid.

Svenska Dagbladet

Elisabeth Åsbrink har gjort ett storverk.

Smålandsposten

Det är i stället den treenighet av kvaliteter som gör all riktigt bra litteratur till det den är. Berättelsen. Närvaron. Språket. Elisabeth Åsbrink behärskar dem alla. Läs.

Borås tidning
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Och i Wienerwald står träden kvar
 2. +
 3. Vänner, kärlekar och det där fruktansvärda

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vänner, kärlekar och det där fruktansvärda av Matthew Perry (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 10 recensioner av Och i Wienerwald står träden kvar. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bra, men aningen dömande
  Läraren , 20 februari 2022

  En vacker och målande bok som tar läsaren med på en fantastisk historisk resa. Tyvärr så grumlas berättelsen av ett sting av dömande. Rekommenderas.

 2. Topp tre
  Helda, 24 september 2014

  Den här boken är en av mina absoluta favoriter. Boken är välreserached vilket borgar för intressant och lärorik läsning, men den känns framförallt som en skönlitterär bok. Åsbrink tecknar underbara porträtt av människorna i boken och deras tragiska öden svider i själen. Läs!

 3. En av de mest gripande och samtidigt upprörande bok...
  Gerd Nyberg, 5 november 2013

  En av de mest gripande och samtidigt upprörande bok jag läst. Den sätter sig fast i ens medvetande; läs den!

 4. Hade hoppats på en tydligare koppling till Kamprad med...
  Lars-Olov Norling, 18 oktober 2013

  Hade hoppats på en tydligare koppling till Kamprad med tanke på alla skriverier om boken, men annars en bra beskrivning av uppväxt långt från sin vanliga "hemort".

 5. Det är tur att det fortfarande finns engagerade...
  Ingvar Blomkvist, 9 oktober 2013

  Det är tur att det fortfarande finns engagerade författare som skriver om det som hände under andra världskriget. Elisabeth Åsbrink är som alltid bra i en mycket läsvärd bok.

 6. Elisabeth Åsbrink har skrivit en mycket viktig bok....
  BettanBoop, 23 september 2013

  Elisabeth Åsbrink har skrivit en mycket viktig bok. Den är intressant, bra men förstås hemsk! Det är en bok som man har svårt att lägga ifrån sig. Jag tänker ofta tillbaka på den, speciellt när jag är på väg in på IKEA.

 7. Intressanta inblickar i Sveriges förhållningssätt...
  borit drougge, 19 juli 2013

  Intressanta inblickar i Sveriges förhållningssätt under den här tiden. Välförtjänt Augustvinnare. Kanske kopplingen till Kamprad kunde ha undvikits, den verkar ju ganska lös

 8. En trög bok. Tog tid att ta sig igenom. Långsamt...
  Annica Nilsson, 16 april 2013

  En trög bok. Tog tid att ta sig igenom. Långsamt tempo, tråkigt språkbruk, men bra miljöbeskrivningar trots allt. Ingen favorit!

 9. Välförtjänt Augustvinnare
  Emma, 9 oktober 2012

  Parallellt med berättelsen om Otto Ullmann och hans familj beskriver Åsbrink den svenska invandringspolitiken under 1930- och 1940-talen och debatten kring den. Där finns förstås också historien om den svenska nazistiska rörelsen och dess företrädare. Det mest paradoxala i hela historien är hur den organiserade nazisten Ingvar Kamprad kunde bli bästa vän med den judiske Otto Ullmann. Åsbrink beskriver allt på ett personligt språk och med ett tonfall som träffar precis rätt. Det är mycket väl... Läs hela recensionen

 10. Kacka i eget bo
  mariamne (Åkarp), 18 september 2012

  En trist bok med enahanda, intetsägande brev. Handlingen utfylld med historiska fakta och fantasier. Och på något sätt måste hon ju blanda in Ingvar Kamprad, antagligen för att kunna få boken utgiven. Kvällstidningsskitsnack går ju hem! Det finns få som har gjort så mycket för att sprida kunskapen om Sverige ut i värden som Kamprad, och vad han gjorde eller inte gjorde som ovetande tonåring, har ju inte alls med den här historien att göra. Den enda beröringspunkten är ju att de vistades i sam... Läs hela recensionen

Visa alla 10 recensioner

Fler böcker av Elisabeth Åsbrink