Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
223
Utgivningsdatum
2012-12-01
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Lindström, Conny (form) / Jensen, Per (foto)
Dimensioner
230 x 170 x 20 mm
Vikt
592 g
SAB
636.009485,Qdf
ISBN
9789127133518
Hur mår maten? : djurhållning och djurskydd i Sverige (inbunden)

Hur mår maten? : djurhållning och djurskydd i Sverige

(13 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2012-12-01

Slutsåld

I Hur mår maten? beskriver Per Jensen på ett osentimentalt sätt hur djuren behandlas innan de hamnar i butikernas köttdiskar.

Äter du mat? Då är du inblandad i lantbruket och tillhör målgruppen för denna bok. De flesta i Sverige idag får sin huvudsakliga information om matproduktionens villkor från sagor, reklam och propaganda. Sagorna berättar om griseknoar och höns som pratar och är fyllda av känslor. I reklamens bilder är alla kor ute på bete, grisar är lyckliga med knorr på svansen och hönsen spankulerar som förr i tiden på en lagårdsplan eller en dynghög. Idyllen bryts med ojämna mellanrum av dramatiska larmrapporter som dominerar nyhetssändningar under några veckor: någon djurskyddsorganisation har filmat missförhållanden på svingårdar eller minkuppfödningar, någon veterinär slår larm om bristfälliga rutiner på slakterier.

Hur mår egentligen de djur som lever för att bli mat? Kanske ligger sanningen som så ofta någonstans mittemellan idyll och elände.

Per Jensen har tillbringat decennier av sitt yrkesliv som forskare och lärare med att studera djurens villkor inom lantbruket, såväl i Sverige som i resten av EU. Här förmedlar han sin bild av sakernas tillstånd.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Hur mår maten? : djurhållning och djurskydd i Sverige. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Författaren förespråkar köttnormen
  AgnesKenshin, 16 juni 2022

  Bra skrivet och viktig bok att ta del av. Men tråkigt att författaren verkade tycka det var viktigt att direkt poängtera att han ej förespråkare vegetarianism. Inget för oss/de som söker svar till varför vi ska avstå att äta och se djur som nytta för oss. Personligen håller jag inte alls med författarens grundsyn rörande utan uppfödning utav djur inom produktion förloras det öppna landskapet. Vi kan faktiskt fortfarande hålla betande kor, bökande grisar och pickande höns, för deras egna skull... Läs hela recensionen

 2. Läs denna bok om du äter mat!
  Suzanne Fredriksson, 3 juni 2014

  En heltäckande och ingående beskrivning av hur våra nyttodjur har det. Intressant och absolut inte tråkig trots att ämnet ibland är lite ledsamt. Bör användas i alla skolor från mellanstadiet och uppåt!

 3. Tankeväckande bok!
  CHRISTINA KARLSSON, 14 april 2014

  Mycket bra bok som väcker mycket tankar men även förståelse!
  Per Jensen ger verkligen många synvinklar på vår djurhållning och jag är personligen ännu mer för svensk mat efter det här.

 4. Underbara Per Jensen, professor i etologi och...
  Marianne cyren Nilsson, 5 september 2013

  Underbara Per Jensen, professor i etologi och beskriver sansat om hur vi har det med djurskyddet i Sverige. ALLA BORDE TA DEL AV OCH FÅ KUNSKAP i hur t ex våra industriuppfödda kycklingar har det under sin levnad. Skrämmande och cyniskt, allt för att vi kan köpa så billig kyckling som möjligt!!!
  Efter att ha läst den boken äter jag inte längre kyckling.
  HUR MÅR MATEN: en bok som borde läsas av alla!

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Per Jensen