Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
207
Utgivningsdatum
2012-08-04
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
215 x 140 x 20 mm
Vikt
428 g
SAB
839.7,Gcz Ekelöf, Gunnar
ISBN
9789127133655
En diktares kompost : om Gunnar Ekelöf (inbunden)

En diktares kompost : om Gunnar Ekelöf

(7 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2012-08-04
199
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Johan Cullberg berättar i denna bok om den kaotiska och smärtsamma "kompost" som barndomsåren utgjorde för Gunnar Ekelöf och hur den blev myllan för ett skapande som gjorde honom till en av det svenska 1900-talets främsta diktare. Gång på gång försökte Ekelöf som vuxen närma sig sin tidiga historia i självbiografi ska utkast sällan kom han under ytan. Dikterna banar istället vägen för den bakomliggande berättelsen om hans barndom.

Många av Ekelöfs dikter har referenser till hans tidiga erfarenheter. Pappan avled i hjärnsyfilis då Gunnar var åtta år sjukdomen yttrade sig i en ökande psykos och sedan demens. Hans vuxna relation till modern präglades av en ambivalent hållning. Sent i livet och efter hennes död anklagade han henne för att ha förstört hans liv med kyla och kärleksbrist. Depressioner och alkohol komplicerade hans liv ytterligare.

Av hävd har Gunnar Ekelöf ansetts vara en av våra "svåra" diktare. I denna bok om skapandets källor och psykologi görs han tillgänglig för många. Genom studier av brev, tidiga dokument och journaler såväl som av Ekelöfs diktning ger Cullberg en spännande och delvis ny bild av Ekelöfs personliga historia och lyfter fram bakgrunden till några av hans mest älskade dikter.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. En diktares kompost : om Gunnar Ekelöf
  2. +
  3. Tillgivne Gunnar : i all hast Leif - Ur Gunnar Ekelöfs och Leif Sjöbergs brevväxling

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tillgivne Gunnar : i all hast Leif - Ur Gunnar ... av Gunnar Ekelöf, Leif Sjöberg (inbunden).

Köp båda 2 för 348 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av En diktares kompost : om Gunnar Ekelöf. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. En mycket välskriven och informativ skildring om...
    Roland Jönsson, 30 september 2013

    En mycket välskriven och informativ skildring om Gunnar Ekelöfs liv med kvalificerade tolkningar av Johan Cullberg, tolkningar som lärda och underbyggda.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om En diktares kompost : om Gunnar Ekelöf