Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
171
Utgivningsdatum
2012-10-06
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Ulf Gyllenhak
Originaltitel
Hel ved: alt om huggning, stabling og tørking - og vedfyring
Medarbetare
Persson, Richard (form) / Mytting, Lars (foto)
Dimensioner
230 x 170 x 20 mm
Vikt
559 g
SAB
Ppbca
ISBN
9789127133969
Vanliga sökord
vedboken

Ved : allt om huggning, stapling och torkning - och vedeldningens själ

(354 röster)  |   Läs 52 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2012-10-06
228
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  169
Visa alla 1 format & utgåvor

Ved är en vetenskap och en passion.

Författaren Lars Mytting har sökt upp några av Norges kallaste trakter och tagit kontakt med vedeldare och vedhuggare. Han har stannat vid vägkorsningar, lyssnat efter motorsågsljud eller allra helst det stilla gnisslandet från en pensionär med bågsåg. Med humor, värme och fackkunskap gör han ett porträtt av en norsk vedeldartradition - en tradition som generation efter generation har fört vidare insikter om vilket slags trä som ger den bästa veden, hur veden ska staplas för att torka ordentligt och vilken slags eldstad som ger den bästa värmen.

Den här boken är en komplett informationskälla om ved. Lars Mytting har samlat erfarenheter från fullfjädrade vedeldare samt från en rad ledande forskare. Ved är späckad med fakta om inköp av ved, staplingsmetoder, torkning och eldning. Dessutom innehåller boken avsnitt om skogsskötsel, miljöaspekter, motorsåghistoria och olika sorters eldstäder.

Ved är en nyttig bok som ger värdefull insikt för alla som eldar med ved både för dem som handlar veden i säck eller hugger lite på fritiden, och de riktiga vedentusiasterna. Det finns mycket pengar att spara på att använda rätt eldstad och en korrekt eldningsmetod och glädjen över brasan blir ännu större.

I Norge har Ved blivit en försäljningssuccé med 100 000 försålda exemplar på kort tid.

Den svenska utgåvan har anpassats efter svensk eldningstradition, en nödvändighet då norrmännen i huvudsak eldar i eldstäder av gjutjärn, medan få har kakelugnar som på norska heter just svenskeovn. Den svenska utgåvan innehåller 16 extra sidor med extrakapitel om kakelugnar och mer bildmaterial.

"Författaren går verkligen på djupet med veden, elden och livet och lämnar läsaren med vissheten att ved är både överlevnad, värme, omtanke och kärlek."
Allt om trädgård
"Alltihop gör mig bara på så fantastiskt gott humör. På slutet finns dessutom ett kort stycke med rubriken Burning love som är så vackert och gripande att jag fick tårar i ögonen. Inte sedan Sven Olov Karlsson i romanen Italienaren har någon ens varit i närheten av att uttrycka lantlivets maskulina värme så rakt på."
Fredrik Sjöberg, Svenska Dagbladet
Norrmannen Lars Mytting har skrivit en märklig bok. Det är en knastertorr faktabok läsaren får veta allt som är värt att veta om ved. Sågning, stapling, torkning, eldning, val av trädslag och verktyg allt detta avhandlas vetenskapligt och noggrant. Men det är också en bok som glöder av poesi, humor, filosofiska tankar och människoöden som hämtade ur en roman av Torgny Lindgren. Lars Mytting är på jakt efter vedeldningens själ. ... Köp den, läs den, ge bort den i julklapp det här är en underbar bok. Och håller du inte med mig kan du stoppa den i brasan."
Östgöta Correspondenten

"... en bok som värmer i vinterkylan... Med sina kalla fakta om träslagens kilowattvärden, poetiska Knut Hamsun-citat och kuriosa som att en tolvåring uppfann timmersaxen, kan den verka för udda för att kunna nå ut. Men tvärtom. Just därför fick den upp luckan till den nordiska folksjälens eldstad."
Expressen
"En suverän bok."
Per Göthlin, Friluftsliv

"Ved-nördarnas bibel. Det man inte får veta om ved i den norska storsäljaren av Lars Mytting är inte värt att veta. Men trots att Ved är den nördigaste av böcker är det ändå välbefinnande som infinner sig när man läser den. Det är faktiskt riktigt spännande ..."
Lisa Åberg, Ljusdals-Posten

"En känsloventil för Clas Ohlson-männen. Överhuvudtaget är det mycket uppfriskande att läsa Ved. Och sporrande."
Ronnie Sandahl, Aftonbladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ved : allt om huggning, stapling och torkning - och vedeldningens själ
 2. +
 3. Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA av Malin Ekman (pocket).

Köp båda 2 för 307 kr

Kundrecensioner

Det finns 52 recensioner av Ved : allt om huggning, stapling och torkning - och vedeldningens själ. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Det var bara att "hugga i veden ¿¿
  bernhard siepen, 23 oktober 2019

  Jag trodde att boken är en blandning av fakta- och skönlitteratur. Men även som "ren" faktabok är den helbra - tom anpassad till svenska föhållanden 👍

 2. Besviken
  Lena Hellberg , 28 november 2017

  Boken har för mig inte mycket av matnyttig fakta. Den lite putslustiga tonen passar bättre i andra sammanhag. Jag har läst andra böcker i ämnet, (bl a en engelsk som jag inte minns namnet på) som var betydligt mer innehållsrik

 3. Allt du behöver veta om ved!
  Åke W, 2 november 2017

  Vid fyllda 65 köpte jag ett hemman med lite skog och med möjligheten till att använda ved för uppvärmning av hus, pool och bastu. Jag var helt novis vad gäller vedhuggning, eldning mm, men den här boken blev en ovärderlig hjälp i alla avseenden vad gäller avverkning, klyvning, förvaring/torkning och eldning.'För en amatör som mig har boken betytt allt!
  Den är lättläst och man fångas av all de vackra bilderna på ved och man känner nästan lukten av torr lätt eldad ved, när man läser boken.

 4. Framför brasan
  Inger , 12 januari 2016

  Den har givit mig en insikt att ved inte skall behandlas som vilken träbit som helst. En uppslagsbok för brasälskaren.

 5. Kul med ved
  Anders Ramberg, 8 september 2015

  Underbara fakta kring ved. Allt ifrån trädfällning till stapling, till vilket trädslag som lämpar sig för att få den perfekta elden. Roliga betraktelser kring möten med kunniga människor som kan det här med ved.

 6. bok för vedeldaren
  Hans Staffan Königsson, 10 april 2015

  fantastiskt bra bok för vedeldaren som får viktiga kunskaper om tex lämplig tid att hugga
  hur man lägger upp ved för bästa torkresultat och tiden det tar att få veden torr
  energivärde för olika trädslag får man också det är bara en bråkdel av den kunskap man får
  en hel del kunde jag sedan tidigare men det är inte bara en faktabok utan även en bok som roar
  och skänker säkert många trivsamma läsningstimmar

 7. Hardware och poesi utan träsmak
  Göran Ohlsson, 1 april 2015

  Egentligen borde jag väl ha gett boken fem stjärnor, men det kan man inte om en bok i ett så kontroversiellt ämne som ved. Alla vet nämligen bäst hur man gör - inte en författare som dessutom är norrman.

  Men - jag har växt upp med fullskalig vedhantering och vedeldning i boendet och lärde mig ändå mycket jag inte visste eller ens reflekterat över. I sommarstugan har jag testat en del tänk kring stapling och lagring som fungerade bättre än hur jag gjorde förut. Det tycker jag är ett bra betyg för bokens innehåll.

 8. ovanlig och trevlig bok
  grafikern, 31 mars 2015

  trevlig teknisk och tvärkulturell bok som är så uppbyggd att man lär sig vad ved är, hur man hanterar den för att öka energiuttaget ur veden genom rätt hantering när det gäller bearbetningstid och torkning, samt förvaring.

 9. Upplysande och intressant
  Janne A, 13 mars 2015

  För en oinvigd en riktigt trevlig bok om ved. Hur man hanterar ved och verktyg är något som blir berikande genom bokens tillgänglighet och den okomplicerade beskrivande texten. Boken har en hög potential som gåbortpresent till rätt person. Lättläst, intressant och upplysande.

 10. Underbar!
  TG, 17 februari 2015

  Något så osannolikt som en riktig "page-turner" om ved! Underhållande, filosofisk, intressant och späckad med kunskap och information. Jag har, tack vare denna bok, en nyvunnen passion för ved.

 11. Ved som värmer
  Bokslukare, 29 december 2014

  Den enda bok min man har uttryckt sin hundraprocentiga förtjusning över. Han har lånat ut den till sina manliga vänner och de har alla gillat den skarpt.

 12. Braseldarens ABC
  Anonym braseldare, 21 augusti 2014

  Boken sammanfattar på ett intressant och lättsamt sätt allt som en braseldare behöver, hela vägen från anskaffning och hantering av ved, över själva eldningen till aska och sotning.

 13. Present
  Karin, 20 augusti 2014

  Det var också en presentbok till min man han gillade den skarpt. Vi eldar med ved både hemma och i stugan så han fick lite tips och tankar.

 14. Inte jag men
  Seppo Mälkki, 31 maj 2014

  mottagarna av boken - jag köpte flera ex till såna som är beroende av ved (det finns såna i dagens samhälle!), tyckte att den är lysande, lärorik och användbar.

 15. Om ved
  Lizzen, 27 april 2014

  Mycket bra bok. Vi lärde oss mycket, fick många bra tips. Rekomenderar boken om man är "lite nybörjare" när det gäller vedhuggning ( och eldning).

 16. Ved på riktigt!
  Eleonor, 8 april 2014

  Mycket nya kunskaper för mej som säkert min morfar och farfar visste. Trädslagens olika brännvärden, olika användningsområden tex att elda gran på våren i vedspisen, så man får lämplig värme. Nyare sätt att klyva mycket ved med yxa som jag måste prova. En mycket vednyttig bok som jag inte släpper ifrån mej.

 17. Presentboken nummer ett
  misslagom, 22 februari 2014

  Det här kan inte gå fel. Känner du någon som gillar ved - ja, då är det bara att slå till. Presenten för den som redan har allt och i ärlighetens namn inte behöver så mycket mer heller. Men den här bör funka...

 18. Läs!
  Jörgen Edlund, 8 februari 2014

  En fantastiskt fin, trevlig och intressant bok, som varmt kan rekommenderas. Dessutom en utmärkt bok att ge bort som present, såväl till "vedentusiasten" som till den som bara skulle ÖNSKA att "hen" kunde få bege sig ut i skogen med "en såg i högsta hugg"!

 19. Välkommen julklapp som lästes av person som annars...
  Kristina , 21 januari 2014

  Välkommen julklapp som lästes av person som annars inte läser böcker. Alla som arbetar med ved bör ha tillgång till denna fina VEDbok.

 20. Tänkte från början -Vad är detta för bok? Väldigt...
  Inger Polsäter, 15 januari 2014

  Tänkte från början -Vad är detta för bok? Väldigt informativ och mycket intressant. Stundtals riktigt rolig. Man får många idéer och inspiration.

 21. En vedeldares bibel. Man kan använda den som ett...
  Hans Alexandersson, 1 januari 2014

  En vedeldares bibel. Man kan använda den som ett uppslagsverk då frågor uppstår om det mesta i anslutning till vedeldning.

 22. Present till min man som sträckläste den och...
  carola holmberg, 1 januari 2014

  Present till min man som sträckläste den och tillbringar nu lång tid i vedboden. Han har lärt sig mycket genom boken. Toppenbra!

 23. Denna bok är bara ett igenkännande av något som jag...
  Bror Ulf Martin Ohlsson, 30 december 2013

  Denna bok är bara ett igenkännande av något som jag upplevt och upplever med hantering av ved. Den har också gett mig nya idéer och lärdom. Jag har i halva mitt liv hållit på med denna vedhantering, från trädfällning till eldning (är nu 63 år) och det märkliga är att det är lika viktigt nu som förr. För mig har det blivit en livsstil, en njutning av en äkta värmekälla - kakelugnar, vedspis och vedeldad bastu. Jag köpte denna bok till mig själv till jul, men gav den istället till min kära hust... Läs hela recensionen

 24. Eldat med ved sen min barndom... då som äldste son...
  Reijo Anttonen, 23 december 2013

  Eldat med ved sen min barndom... då som äldste son bastu eldningen lördagar... till idag i egen villa... en sorts spara på naturen som den här ger extra råd om.... mkt bra bok o jublade då jag fick den...

 25. Romantisk men realistisk skildring av vårt förhållande...

  Romantisk men realistisk skildring av vårt förhållande till ved och behovet av värme om vintern samt det arbete detta innebär. Boken är fylld med nyttiga tips för den som värma sitt hem med ved på ett så energieffektivt sätt som möjligt, allt från hur och när veden ska huggas och torkas till hur du eldar med maximal effekt och miljövänligt.
  Ett måste för alla som eldar med ved.

 26. Har bara "snabbläst" den, eftersom den skall bli en...
  Nisse Andersson, 16 december 2013

  Har bara "snabbläst" den, eftersom den skall bli en julklapp. Men jag tycker den är väldigt upplysande och tar del på en del myter. Toppen.

 27. Den här boken har jag inte själv läst. Eftersom det...
  Gun Johansson, 26 november 2013

  Den här boken har jag inte själv läst. Eftersom det var en julklapp till vår som som eldar med ved. Men enligt honom är det hur bra som helst. En riktig bibel för en som eldar med ved.

 28. Detta är en intressant och filosofisk betraktelse av...

  Detta är en intressant och filosofisk betraktelse av ved, som även för den mest oinsatta och i grunden rätt ointresserade läsare är mycket underhållande. Även för en person som mig, som aldrig intresserat mig för redskap som yxor eller funderat så mycket på rätt sätt att tända en brasa (utom att jag förstått att det givetvis skulle kunna vara rätt så viktigt att ha ett hum om saken i rent överlevnadssyfte).
  Men denna bok omfattar liksom en hel livsinställning, vårt sammanhang i naturen, ... Läs hela recensionen

 29. Köpte boken i födelsedagspresent till min make. Han är...
  Sivan, 12 november 2013

  Köpte boken i födelsedagspresent till min make. Han är mer "ved-älskare" än vad jag är. Men vi båda tycker boken är mycket intressant och med härliga bilder. Rekommenderas till både ved-älskare och personer som mer uppskattar själva brasan......

 30. Tänd på ved? Osågad kunskap staplas på varje sida. En...
  Janne Sparrman, 30 oktober 2013

  Tänd på ved? Osågad kunskap staplas på varje sida. En bok som staplar kunskapen om ved på varje sida. Konsten att såga, klyva och stapla. Här finns den.
  Tänder på tipset om att starta ovanpå. Ved 2 kanske kan innehålla tankar om späntandet?
  Väntar spänt på den.
  Går sen till Konsum och köper tändvätska och grovkluven björkved.
  Förpackad i plastnät.

 31. Kanske inte riktigt en sådan "Bibel" som titeln...
  Rafael Amen, 29 oktober 2013

  Kanske inte riktigt en sådan "Bibel" som titeln försöker ge sken av. Byt ut "allt om" mot "rätt mycket om" och du lär inte bli besviken, utan snarare mycket nöjd.

 32. Underbar bok med stort engagemang hos författaren....
  Lillemor Hammarström, 22 oktober 2013

  Underbar bok med stort engagemang hos författaren. Härliga bilder. Man förstår plötsligt vilken urtida kunskap det ligger bakom ved och eldning.

 33. Rolig bok att läsa med mycket fakta och annat man bör...
  Anna-Lena Heikkilä, 5 oktober 2013

  Rolig bok att läsa med mycket fakta och annat man bör veta och kunna om ved eldning. Kan varmt rekommendera alla att läsa denna.

 34. Läsvärd, här finns kunskap att hämta även om den...
  Li Lindström, 30 september 2013

  Läsvärd, här finns kunskap att hämta även om den kanske inte få högsta poäng för språket, trist att det var ett omslag om boken och inte tryckta pärmar.

 35. Trevlig kulturhistoria och goda råd och fakta om just...
  moonwriter (Åhus), 3 september 2013

  Trevlig kulturhistoria och goda råd och fakta om just ved. Inte visste jag att det kunde berättas så mycket om ett vedträ, fint illustrerad.

 36. Underbart charmig bok om okända självklarheter - när...
  Thomas Mätzsch, 25 juli 2013

  Underbart charmig bok om okända självklarheter - när de väl är kända! Ledstjärna för fackboksgenren i den lättare kategorin. Måstelitteratur för alla som inte köper ved på bensinmacken.

 37. Allt som man behöver veta. Jättebra bok med mycket...
  Liselotte Leander, 1 juli 2013

  Allt som man behöver veta. Jättebra bok med mycket fakta. Uppskattad av många av våra vedeldade vänner. Mycket bra fakta bok.

 38. Min sambo fick denna i present av mig och han gillar...
  Ninni, 13 juni 2013

  Min sambo fick denna i present av mig och han gillar den väldigt mycket. Roligt skriven och bra tips. Han hugger mycket ved själv.

 39. Har ingen aning om bokens innehåll! Jag gav bort den...
  Göran, 1 juni 2013

  Har ingen aning om bokens innehåll! Jag gav bort den till min Pappa och Mamma i julklapp men då skulle de borra efter bergvärme och boken var plötsligt inaktuell! De har visserligen eldat med ved i 30 år, så de tyckte om den ändå. Min snåle bror lade vantarna på boken på annandagen -jag ska "bara låna den" han hade ju tänkt att själv ge den till Pappa och Mamma som julklapp men som vanligt "glömt" av det hela! Nu är den hos hans son som flyttat ifrån staden brus och själv behöver lära sig om "Ved" och den ädla konsten bakom att kapa av den.

 40. Mycket bra och intressant bok - saknade dock ett...
  Lars Ringqvist, 23 maj 2013

  Mycket bra och intressant bok - saknade dock ett kapitel om hur det hela börjar d.v.s hur själva planteringen går till

 41. Få bekräftat i skrift det du i muntlig tradition lärt...
  Emil Mårtensson, 22 maj 2013

  Få bekräftat i skrift det du i muntlig tradition lärt dig mellan generationer. Förstå sambanden bakom huggning, torkning eldning. En ärlig bok om precis bara en enda sak - ved! Jag kan inte hjälpa att jag blir rörd när jag läser historien bakom vissa personers vedstaplar.

 42. Jag har upplevt min barndom på nytt. Ardennern Bellman...
  Mem, 15 maj 2013

  Jag har upplevt min barndom på nytt. Ardennern Bellman och jag var bästa kompisar i skogen. Hemmanet brände 40 - 50 famnar för vintern.

 43. Rolig och lättläst. Mycket intressanta fakta. Många...
  elle, 8 maj 2013

  Rolig och lättläst. Mycket intressanta fakta. Många bra tips i ämnet trots att jag inte hugger speciellt mycket. Anser att det är trevligt med kunskap i ämnet eftersom veden betytt så mycket i Norden.

 44. Eftersom jag är van med att ved är ett måste för...
  Kinga, 7 maj 2013

  Eftersom jag är van med att ved är ett måste för varmvatten och värm. Den här boken har gett mig både värme, ett gott skratt och glädje

 45. Den här boken köpte jag i julklapp till min son som...
  Barbro Thulin, 7 maj 2013

  Den här boken köpte jag i julklapp till min son som hjälper mig med ved i Torpet och ett ex. till granntorpet. Ett måste-ha bok om man har eldstad och lite skog.

 46. Innehåller mycket samlad information, som är nyttig...
  Lars Vidén, 2 maj 2013

  Innehåller mycket samlad information, som är nyttig även för den som tycker sig kunna en del. Men inte så väl skriven att det uteslutande är ett nöje att läsa den. Alltså Bra men...

 47. Absolut en fyrstjärning om alla aspekter på en...
  Fidelio, 30 april 2013

  Absolut en fyrstjärning om alla aspekter på en traditionell svensk "TRÄ-ningsmetod"! Utmärkt kunskapskälla för t.ex. urbana människor med braskamin i fritidshuset.

 48. Sysslat med trädfällning, kapning, klyvning, torkning,...
  Gunnar Ålfors, 24 april 2013

  Sysslat med trädfällning, kapning, klyvning, torkning, stapling och eldning av ved i 40 år. Är autodidakt och lärt mig en hel del genom att först göra misstag. Genom boken har jag nu både fått bekräftat att mycket av det jag lärt mig var rätt men också att en del var fel. Dessutom har jag lärt mig mer som jag aldrig tänkt på. Därtill fått veta en hel del nyttigt om såväl själva materialet som om verktygen.
  Förutom den fylliga, men ändå koncentrerade (och trevliga) texten var bilderna väld... Läs hela recensionen

 49. Som vedeldare kan jag varmt rekommendera Lars Myttings...
  Per Kårhammer, 19 april 2013

  Som vedeldare kan jag varmt rekommendera Lars Myttings bok "Ved"! En mycket välskriven bok och en guldgruva i detta ämne!

 50. En bra bok som ger all fakta som man behöver om ved...
  Mikael Sandqvist, 18 april 2013

  En bra bok som ger all fakta som man behöver om ved och dessutom på ett sätt som gör den läsvärd som bok.

 51. Klassikerpotential
  Sörmländsk skogstorpare, 30 november 2012

  Läste med stor behållning denna utmärkta bok på norska och gläds åt att den nu blir en succé även i Sverige. I topp på Bokus.com enligt dagens utgåva av Fokus (30 nov 2012) - före Astrid Lindgrens tomtebok!
  Dock är titeln något torftig på svenska. Det norska originalet heter "Hel Ved" som har en dubbel mening berättar norska vänner. Det sägs vara en synonym för "en rejäl karl", som också stämmer väl med andemeningen i Lars Myttings bok.
  VED är en korthuggen titel som tycks sälja bra men FIN FYR hade varit ännu bättre.

 52. Lärorik sträckläsning
  Kätan, 13 oktober 2012

  "Ved" har allt. Jag som amatör-sågare och -eldare har höjt mig flera snäpp genom att läsa boken. Sträckläste den från första till sista sidan. Nu förstår jag varför de olika träslagen, yxorna mm är bättre och framför allt bra till olika saker.
  Ett stort plus är att den är lättläst och berättar om olika kuriositeter blandat med all fakta.
  Detta kommer att bli en sliten och tummad bok - en uppslagsbok jag kommer att vända tillbaka till många gånger.

Visa alla 52 recensioner

Fler böcker av Lars Mytting