Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
332
Utgivningsdatum
2013-03-09
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Leino, Nina (form)
Dimensioner
176 x 110 x 10 mm
Vikt
190 g
SAB
839.738,Hc
ISBN
9789127135574

Väldigt sällan fin

(40 röster)  |  Läs 3 recensioner
Pocket,  Svenska, 2013-03-09
79
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  157
Visa alla 1 format & utgåvor
När Noha lämnar familjen i Göteborg för universitetsstudier i Linköping är det efter en sommar av förmaningar. En intensiv sistaminuten-uppfostran vars budskap varit: skäms inte för den du är. Glöm inte att du är eritrean och muslim.

Det börjar bra. Den första tiden i Linköping håller han sig för sig själv. Han ägnar tiden åt sina studier i religion och åt att läsa böcker om Eritrea. På väggen har han en lapp som säger "Ät!", så att han ska komma ihåg att äta, men han gör det på udda tider för att inte stöta på någon ifrån korridoren i köket. Det stilla livet varar dock inte länge. Utan förvarning inkräktar två personer i hans liv. Anna som han träffar på ett tåg och Fredrik som funderar på att att konvertera till islam låter honom inte vara i fred.

De vänder upp och ner på Nohas tillvaro och när han efter farfaderns död tillsammans med sin far reser tillbaka till Eritrea ställs frågorna om tillhörighet och identitet på sin spets.

Sami Said föddes 1979 i Keren, Eritrea, och är uppvuxen på olika ställen, bland annat Göteborg. Väldigt sällan fin är hans debutroman.
På ett alldeles eget språk och med oemotståndlig humor lyckas Sami Said förmedla den förvirring en blyg, ung man från Eritrea upplever i kontakt med det svenska samhället. … En rolig, omvälvande läsupplevelse.

Ingalill Mosander, Aftonbladet

… en mycket driven och skickligt uppbyggd debutroman med en djupt sympatisk huvudperson man sent skall glömma.

Dagens Nyheter

Det är en av de bästa svenska debuterna jag läst. Said är inte underhållare eller estet utan snarare kompromisslös, inte ett dugg insmickrande och medvetet renskalad från charm. … Jag slukade boken. Tacksam över att en debuterande svensk författare kan vara så berättarglad och ta sin läsare på så stort allvar.

Aftonbladet

… ett sällsynt levande och mångfacetterat porträtt av en väldigt vilsen ung person. I berättelsen ställs de viktiga frågor om identitet och tillhörighet som han delar med många många i Sverige i dag, men Noha är ändå bara Noha. Och ”Väldigt sällan fin” är en alldeles enastående debut.

Svenska Dagbladet

"Väldigt sällan fin” är en suverän debut av en hyperbegåvad författare. En distinkt berättarröst som snabbt skiftar mellan överdrifter och underdrifter vilket skapar en stillhetens skälvande dramatik.

Sydsvenskan

Det här är en lysande debut. Sami Saids språk flyter fram, så perfekt, det lindar in mig i sin jätterolighet med inte så lite svarta stråk i underströmmen. Bokåret är ännu inte slut. Men om inte Väldigt sällan fin blir åtminstone nominerad till samtliga litteraturpriser har ni alla erbarmligt dålig smak.

Smålandsposten

Genuint begåvad och rolig debut ... med skarp blick och rikt språk, som garanterat har mycket kvar att berätta.

Tidningen Vi

Det är en på alla sätt trovärdig psykologisk skildring, och förskonande fri från den klassiska dramaturgi som brukar omge identitetskriser.

Expressen

En underbart rolig roman om kulturkrockar och en spännande inblick i en ung (svensk)eritreans universu
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Väldigt sällan fin. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Att läsa Sami Said är som att dra av ett plåster. En...
  Yvonne, 4 november 2013

  Att läsa Sami Said är som att dra av ett plåster. En bitterljuv och långsam plåga. Där man ändå inte kan släppa taget.

 2. Sami Said kan verkligen skriva. Boken är både...
  Marianne Jacobsen, 28 maj 2013

  Sami Said kan verkligen skriva. Boken är både förbryllande, tankeväckande och rolig. Läsaren får inblick i en annan människa som verkligen fungerar på sitt eget sätt utifrån sina egna erfarenheter och sina egna inre lagar. Ändå är inte boken självutlämnande på ett pinsamt sätt. Lär känna en invandrare som kanske är annorlunda än alla andra individer du träffat eller läst om.

 3. En verkligt intressant bok. Ovanligt och spännande...
  Linnéa f 43, 23 april 2013

  En verkligt intressant bok. Ovanligt och spännande språk. Boken gav en inblick i ett liv, som jag inte visste mycket om. Vill rekommendera den å det varmaste.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Sami Said