Den amerikanska högern : republikanernas revolution och USA:s framtid (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
486
Utgivningsdatum
2013-03-09
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Lindström, Conny (form)
Dimensioner
180 x 110 x 30 mm
Vikt
283 g
SAB
320.520973,Ocgb
ISBN
9789127135802
Den amerikanska högern : republikanernas revolution och USA:s framtid (pocket)

Den amerikanska högern : republikanernas revolution och USA:s framtid

(26 röster)  |  Läs 5 recensioner
Pocket Svenska, 2013-03-09

Slutsåld

Augustnominerad 2012! Årets svenska fackbok.
Juryns motivering: Martin Gelins reportagebok om den amerikanska högern ger kunskap om det som många svenskar har svårt att förstå: Hur kan så många amerikaner attraheras av den kristna högern, Tea Party-rörelsen, abortmotståndet etcetera? Gelin speglar frågans komplexitet efter imponerande research och en mängd intervjuer. Han gör det på ett rappt och säkert språk som också innehåller en av den goda fackbokens viktiga ingredienser: Lite oväntad humor.

Inget politiskt parti har haft mer inflytande över världens riktning de senaste 50 åren än republikanerna i USA.

Den amerikanska högern är en reportagebok om USA:s konservativa rörelse.

När Barack Obama valdes till president 2008 trodde många att den konservativa epoken var över, men två år senare vann republikanerna en historisk seger i kongressvalet. Inför presidentvalet 2012 dominerar den upproriska högern den politiska debatten i USA. Hur bär republikanerna sig åt för att bibehålla makten? Varifrån kommer energin och kraften i den amerikanska högern?

Vad kommer att hända med USA om Mitt Romney blir president?

Det här är en bok som rör sig från maktens korridorer i Washington DC till vardagsrummen hos konservativa aktivister i södra Kalifornien. Vi får möta Tea Party-anhängare i USA:s fattigaste delstat, företrädare för den kristna högern, mäktiga lobbyister och mormoner i Utah alla de personer som utgör den amerikanska högern.

USA står inför enorma utmaningar på 2010-talet. Det här är berättelsen om hur republikanerna vill lösa dem.

"Vad det handlar om är ett USA som politiskt glider isär. Den som vill läsa en alldeles utmärkt skildring av vad som hänt i det republikanska partiet kan ta tag i Martin Gelins nyutkomna Den amerikanska högern, där han skildrar hur den republikanska rörelsen mot fundamentalism gjort att den amerikanska politiken slutat fungera."
Olle Wästberg, fd svensk generalkonsul i New York, Västerbottens-Kuriren

I den aktuella reportageboken Den amerikanska högern, skriven med samma driv, nerv och närvaro som Det amerikanska löftet, hans skildring av Barack Obamas väg till Vita huset, berättar Martin Gelin om republikanernas resa mot avgrunden.
Per T Ohlsson, Sydsvenskan

"... målar en komplex och intressant bild av partiets förändringar de senaste decennierna och utformning i dag."
Helsingborgs dagblad

"En fantastisk bok. Man läser som en raket."
Dagens arena

"En av årets viktigaste böcker"
Aftonbladet

"Journalistik på hög internationell nivå."
Fokus

"Likt en övermodig Gay Talese från Orminge ... en enastående prestation."
Expressen

"Det måste ha varit roligt att jobba med boken och det märks i texten."
Dagens nyheter

"Obligatorisk läsning för den som bättre vill förstå vart USA i värsta fall är på väg och varför."
Helsingborgs dagblad

"Levande och läsvärd."
Svenska dagbladet
Jag läser Martin Gelins augustnominerade bok Den amerikanska högern. Jag ska inte recensera den i SVT men den skulle få en femma. Otroligt viktig bok.
Magnus Utvik
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Den amerikanska högern : republikanernas revolution och USA:s framtid. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En skrämmande, mycket skrämmande och ytterst välgjord...
  Jonny Bjerkman, 20 oktober 2013

  En skrämmande, mycket skrämmande och ytterst välgjord och välskriven research om den starka kristna högerpopulismen i ett Amerika på fallrepet. Martin Gelin verkar medvetet försöka avhålla sig från kraftulla födömanden men man anar hela tiden hans egna känslor av chockerande insikt om hur farlig den amerikanska högern kan bli. En av de mer intressanta aspekterna är när Gelin talar om vilka enorma summor som läggs på lobbingverksamheten inom väggarna i Vita Huset. Man inser också det nära samb... Läs hela recensionen

 2. Boken är ett måste för alla som är det minsta...
  Leif Th, 3 september 2013

  Boken är ett måste för alla som är det minsta intresserade av Amerika och amerikansk politik. Ett imponerande arbete av journalisten/författaren Martin Gelin.

 3. En verkligt imponerande research som Martin Gelin har...
  Malke, 9 augusti 2013

  En verkligt imponerande research som Martin Gelin har gjort. Efter att ha läst hans bok tror jag mig mycket bättre förstå amerikansk inrikespolitik.

 4. Gedigen utförlig sammanställning av vad som är fel med...
  Hans E, 6 augusti 2013

  Gedigen utförlig sammanställning av vad som är fel med republikanerna. En aning för lång med en del upprepningar. Värd att läsa för den som är intresserad av vad som rör sig i USA.

 5. Boken är strålande för den som saknar allt för...
  Alexander (Malmö), 7 maj 2013

  Boken är strålande för den som saknar allt för djuplodande kunskaper om amerikansk politik under det senare 1900-talet och framåt och önskar få en ökad förståelse för hur den politiska högern i USA ser ut. Vad jag saknade var ett något större fokus på den republikanska basen och anledningarna till dess övertygelse, främst misstron gentemot centralmakten. Varför är de, som lever i en rik och västerländsk demokrati, så skeptiska till centralmakten jämfört med oss? Men hursomhelst: boken är klart läsvärd.

Visa alla 5 recensioner

Bloggat om Den amerikanska högern : republikanernas ...