Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
223
Utgivningsdatum
2013-09-02
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Medarbetare
Leino, Nina (form)
Dimensioner
198 x 128 x 15 mm
Vikt
304 g
SAB
Vmbb
ISBN
9789127135864
Kroppspanik : fett, lögner och sjukt onödig ångest (häftad)

Kroppspanik : fett, lögner och sjukt onödig ångest

(10 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2013-09-02
157
 • Skickas från oss inom 7-10 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Det här är en väldigt, väldigt bra och viktig bok.
Ur bloggen Books ABC


"Jag vill att du ska kliva ner från vågen, släppa klämtaget om valkarna, verkliga eller inbillade, och sluta noja om tre eller åtta eller fyrtio kilo för mycket - eller för lite. Oavsett hur du ser ut, oavsett vad du väger, är det onödigt att oroa sig och må dåligt över det."

Med vass humor och drastiska exempel från verkligheten gör Julia Skott upp med BMI-lögner, hälsomyter och skeva kroppsideal i Kroppspanik. Med hjälp av aktuell forskning, personliga erfarenheter och populärkulturella spaningar tecknar hon bilden av ett samhälle som drabbat av kroppspanik.

Julia Skott förklarar varför bantning inte fungerar i längden och att övervikt inte alltid är farligt medan däremot skräcken för att bli, eller betraktas som, tjock driver oss till hälsofarliga bantningsexperiment. Hon pläderar för en mer nyanserad bild av hälsa i en värld där alla kroppar tillåts må bra."Står vi på vågen står vi inte på barrikaderna" är den kamplystna programförklaringen för Kroppspanik - fett, lögner & sjukt onödig ångest, men läs lika gärna boken som reflektion och stilla tröst."
Jenny Lindh, bibliotekarie och tv-känd litteraturälskare, ur M-magasin


"Julia Skotts bok bjuder på många ögonöppnade kunskaper och nyanserar den vedertagna debatten om kroppar och vikt på ett högst välkommet sätt."
Sebastian Lönnlöv, Litteraturmagazinet

"Den här boken är rolig att läsa. Men framför allt är dess budskap angeläget för oss alla. Antingen du är en 30-årig kvinna, som tror sig vara för tjock. Eller, som i anmälarens fall, en gubbe, som vet, att han efter en juvenil kyfos i tonåren varit en smula kutryggig men aldrig "lidit" av det."
Torgny Nevéus, Uppsala Nya Tidning

"Julia Skott har skrivit en väldigt engagerad och engagerande debattbok som jag älskar från djupet av mitt hjärta. Hon predikar värdet av att få älska sig själv oavsett hur en väger eller ser ut. Och det är väl så självklart som det kan bli. Alla dessa diethysterierna, mår vi liksom bättre av dem? Även om vi alla skulle gå ner tio kilo, skulle vi må bättre sen, och under tiden? Jag är helt med Julia, och det känns skönt att ha en anförvant. Det här med det ätstörda samhället och hur vi dömer människor utifrån fördomar och vanföreställningar är väldigt intressant och Julia lyfter det på ett väldigt fint, ursinnigt sätt. Och hon skriver bra, har roliga exempel och ett bildspråk som sätter liv i texten. Heja Julia, och heja oss alla när vi till slut slår oss fria från det kroppshatande paradigmet. Snälla, vi kan väl frigöra oss!?!"
Ur bloggen Fiktiviteter av Helena

"Hon skriver rappt och roligt med koll på fakta..."
Birgitta Johansson, Landskrona Posten

"Jag har nämligen läst vad jag tror är årets viktigaste bok, åtminstone kommer den att vara det för mig. Jag gissar att jag kommer behöva läsa om den igen, snart. Årets viktigaste bok för mig är "Kroppspanik . fett lögner och sjukt onödig ångest" av Julia Skott. [...] Kroppspanik är en bok om skeva kroppsideal, hälsomyter och BMI-lögner. Allt presenterat i en underhållande Caitlin Moran-anda. Det är personligt och roligt, men framförallt är det engagerande och viktigt. Varför tycker vi inte om oss själva?"
Ur bloggen Poplit


Julia Skott dissekerar varenda kroppslögn som skrivits i reklam och press de senaste tio åren och mosar ner fettfobin till små atomer. Nej, BMI-siffror är inget man kan använda på individnivå, nej, svält fu
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kroppspanik : fett, lögner och sjukt onödig ångest
 2. +
 3. Sjukt frisk : du ansvarar själv för din egen lycka

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sjukt frisk : du ansvarar själv för din egen lycka av Jenny Ström (häftad).

Köp båda 2 för 406 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Kroppspanik : fett, lögner och sjukt onödig ångest. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En både vara glad och f-n vad alla är lurade bok....
  Åsa N (Stockholm), 1 november 2013

  En både vara glad och f-n vad alla är lurade bok. Julia går igenom vårt förhållande till kroppen ur ett gäng olika aspekter. Tonen är helt saklig och vetenskaplig med personliga kommentarer som är på pricken. Budskapet är att vara nöjd med sin kropp hur den än ser ut. Att må bra handlar inte om vikt utan om i första hand tankar och i andra hand livsstil. Hon konstaterar att mat och träning är viktigt även om den inte leder till viktnedgång. Ett avsnitt handlar om illasittande kläder och konst... Läs hela recensionen

 2. Bra och tankeväckande läsning, bra att få ett...
  Ann Lundin, 11 oktober 2013

  Bra och tankeväckande läsning, bra att få ett förtydligande på alla utryck som används. BMI tex är ju ett ord som läkare och andra beräknar allt utefter.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Julia Skott

 • Kroppspanik

  Julia Skott

  "Jag vill att du ska kliva ner från vågen, släppa klämtaget om valkarna, verkliga eller inbillade, och sluta noja om tre eller åtta eller fyrtio kilo för mycket ? eller för lite. Oavsett hur du ser ut, oavsett vad du väger, är det onödigt att oroa...