Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
266
Utgivningsdatum
2013-11-04
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Dimensioner
225 x 137 x 25 mm
Vikt
441 g
SAB
Vla
ISBN
9789127136052
Bryt det sista tabut : mental ohälsa ut ur garderoben (inbunden)

Bryt det sista tabut : mental ohälsa ut ur garderoben

(9 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden Svenska, 2013-11-04

Slutsåld

Det är dags att människor slutar skämmas för psykiatriska diagnoser - det måste bli lika okej att ha panikångest som att ha diabetes. Det måste bli lika okej att äta antidepressiva som att ta blodtryckssänkande.

Bryt det sista tabut vill vädra ut skammen genom att humanisera, informera, ge perspektiv och hopp. Psykisk sjukdom finns i alla kulturer och beror på både arv och miljöfaktorer. De sista 60 åren har läkarvetenskapen stormat fram på området och kan idag både bota och normalisera. Antidepressiva och antipsykotiska läkemedel har ökat livskvaliteten och minskar antalet självmord dramatiskt. Inom psykoterapin har framförallt KBT-terapin fått stora framgångar när det gäller att behandla ångest, depression och fobier.

De mentala sjukdomarna är idag den största sjukdomsgruppen i Sverige. En av tre sjukskrivna idag har en psykiatrisk diagnos. Depression, ångest, utbrändhet, ADHD och ätstörningar drabbar i olika former varje familj. Kostnaden i Sverige idag är ca 60 miljarder kronor årligen för vård och sjukskrivningar. Mer kunskap om detta behövs och framför allt att tabut kring psykisk ohälsa försvinner.

Se Maria Borelius i en intervju om boken från Bokmässan 2014:
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Bryt det sista tabut : mental ohälsa ut ur garderoben. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En fantastisk bok, del är så så gripande, man kan inte...
  Maria Andrae Svensson, 29 november 2013

  En fantastisk bok, del är så så gripande, man kan inte förstå hur det gick till förr, del två var bara så bra, där kan man läsa olika och se mönster och så en helt annan förståelse för de som inte mår så bra. Fortsätt skriva Maria Borelius, det är du verkligen bra på.

 2. Mycket bra att Maria B tar upp detta viktiga ämne, att...
  Sofia, 21 november 2013

  Mycket bra att Maria B tar upp detta viktiga ämne, att bryta tabu kring mental ohälsa. Däremot så tycker jag att hon bara skummar lite på ytan när hon skriver om olika exempel på mental ohälsa. Boken får därför endast 3 stjärnor i betyg av mig. Jag hade velat haft lite mer utfyllnad i varje kapitel och gärna också ett kapitel om missbruk som mental ohälsa. Ändå rekommenderar jag boken till andra, just för titelns skull, att bryta tabut kring mental ohälsa och även för en del bra tips som ges till anhöriga mm.

 3. Nu har jag läst Bryt det sista tabut av Maria...
  , 10 november 2013

  Nu har jag läst Bryt det sista tabut av Maria Borelius. Den har
  undertiteln "Mental ohälsa ut ur garderoben!". NoK 2013, 267 s.

  Jag hade höga förväntningar när jag fick den här boken i fredags, och
  de infriades. Den är saklig, personlig och ödmjuk. Två delar: först
  historik, grundläggande neurofysiologi, bakgrund och intervjuer med
  forskare. Balansen mellan tabu och öppenhet. Platon och kristendomens
  uppdelning mellan kropp och själ.

  Andra delen består av... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner