Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
284
Utgivningsdatum
2014-08-18
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Medarbetare
Kjellin, Kerstin (red.) / Paulsrud, Lars (form)
Dimensioner
228 x 156 x 20 mm
Vikt
542 g
SAB
Vnac
ISBN
9789127136670

Sjukdomsförebyggande metoder : samtal om levnadsvanor i vården

(3 röster)  |   Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2014-08-18

Slutsåld

En majoritet av de sjukdomar som människor dör av idag orsakas av några få ohälsosamma levnadsvanor. Den här boken ger praktiska verktyg för att arbeta sjukdomsförebyggande och stötta patienter att förändra sina beteenden. Med pedagogiska fallbeskrivningar och filmade exempel visar Barbro Holm Ivarsson hur hälso- och sjukvårdspersonal kan samtala strukturerat om levnadsvanor. Metoderna utgår från forskning och rekommendationer från Socialstyrelsen.

Samtliga tre rådgivningsnivåer som används inom vården berörs: enkla råd (traditionell rådgivning), rådgivande samtal (motiverande samtal, MI) och kvalificerat rådgivande samtal (KBT-inriktad metod). I boken ges en gedigen bakgrund till ämnesområdet med förklaringsmodeller och utbredning av riskfaktorer. Författaren ger också inspirerande exempel på hur olika landsting konkret arbetar hälsofrämjande, samt hur myndigheter på nationell nivå och internationella organ arbetar med frågorna.

Behovet av insatser är stort eftersom rökning, riskbruk av alkohol, otillräcklig fysisk aktivitet och ohälsosamma matvanor orsakar större delen av den förtida dödligheten i Sverige idag. För att motverka denna nya sjukdomsvåg har Socialstyrelsen utfärdat Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder som gäller för vårdens alla nivåer riktlinjer som beskrivs på ett lättillgängligt sätt i boken.

Denna grundbok riktar sig till studerande och yrkesverksamma inom människovårdande yrken, främst sjuksköterskor, läkare, hälsopedagoger, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, dietister, psykologer och socionomer. Den är även skriven för politiker, folkhälsovetare, beslutsfattare och verksamhetschefer inom vård och omsorg.

På bokens webbplats finns boken online tillsammans med extramaterial som stöd för lärande. Bl.a. finns filmade samtal utifrån de olika rådgivningsnivåerna, författarens kommentarer, instuderingsfrågor och presentationsmaterial som kan användas i utbildningssammanhang. Genom en personlig kod i boken får du tillgång till materialet.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Sjukdomsförebyggande metoder : samtal om levnadsvanor i vården. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Statistik
    Eva Kristina Malmkvist, 9 november 2015

    Mest statistik, inte så användbar i min kurs. Tråkigt upplägg på boken och ganska rörig. Läste väldigt lite i den.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Barbro Holm Ivarsson