Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
205
Utgivningsdatum
2013-08-20
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur
Dimensioner
205 x 135 x 20 mm
Vikt
315 g
SAB
Hc
ISBN
9789127136991
Egenmäktigt förfarande : en roman om kärlek (inbunden)

Egenmäktigt förfarande : en roman om kärlek

(365 röster)  |  Läs 73 recensioner
Inbunden Svenska, 2013-08-20
189
Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor

Augustpriset 2013 - Årets svenska skönlitterära bok

Motiveringen lyder: "Subjekt, predikat, objekt. Syntaxen må vara simpel, men Lena Andersson ger språkets vanligaste kärleksförklaring en betydelsefull inre grammatik. Romanen Egenmäktigt förfarande är en allvarsam lek där Ester och Hugo möts i ett tidlöst drama om passion och makt, frihet och förnuft, som författaren inte bara gestaltar utan rentav dissekerar. Med kärv humor och enastående precision blottlägger Lena Andersson förälskelsens systematiska självbedrägeri".

Ester Nilsson är 31. Hon är poet och essäist och en förnuftig människa i en förnuftig relation. En dag i juni får hon ett samtal med en förfrågan om att hålla ett föredrag om konstnären Hugo Rask. I publiken sitter konstnären själv, hänförd, och de två möts för första gången efter föreläsningen.

Från och med nu ska återstoden av hennes tillvaro hänga samman med detta till sin avsikt helt oskyldiga samtal. Knappast något som senare sker skulle ha haft samma inverkan utan den händelsekedja som nu sätts igång.

Ett slags kärlekshistoria inleds mellan Ester Nilsson och Hugo Rask, banal i sin enkelhet, storslagen i sin fullständiga hängivenhet.

Egenmäktigt förfarande är en berättelse om hur villiga vi är att bedra oss själva i vår önskan att bli älskade.

Stilen är tidlös, exakt och lätt - korsar Söderbergs molande kärlekssorg med Gun-Britt Sundströms klara ironi - och just denna koncentration gör boken till en av de tyngre i höst. Jag läste den i ett svep, så förtjust som man bara kan bli när en roman hittar helt rätt. Det är grymt men också grymt roligt, en glasklar redogörelse för hoppets lust och själens obotliga ensamhet som Lena Andersson funnit en perfekt form för Egenmäktigt förfarande [kommer] med all säkerhet och med all rätt att innebära Lena Anderssons verkliga genombrott också som romanförfattare.
Daniel Sandström, Svenska Dagbladet

Jag tror inte jag har gjort så många förstreckningar i marginalen av en bok sedan jag läste Stendhals Om kärleken.
Nils Schwartz, Dagens Nyheter

Det resonemang som förs är så intressant, Anderssons hantering av problematiken bitvis så briljant, att jag utan svårighet accepterar hennes premisser. Hon närmar sig i denna bok eviga frågor om kärlek och frihet med en språklig lätthet, en glimt av humor och distans mitt i svärtan, som ger framställningen en oerhörd lyster.
Jens Liljestrand, Expressen

Anderssons roman är utmärkt. Ja, rent av älskvärd.
John Sjögren, Upsala Nya Tidning

"Det har gjorts tusentals romaner om kärlek det här är en av de bättre jag har läst Man ska läsa den här om man är kär, har varit kär eller planerar att bli kär. Om man är olyckligt kär så känner man igen sig och känner sig lite mindre ensam, och har man ett lyckligt förhållande så blir man nog extra tacksam efter att ha läst denna bok
Tara Moshizi, Gokväll

Lena Andersson har skrivit en briljant, rakknivsvass roman om kärlek. Hon är obarmhärtig i sin klarsyn, visar hur vi ljuger för oss själva i vår önskan att bli älskade
Inglill Mosander, Aftonbladet

Egenmäktigt förfarande utvecklas till en järngrå, komedi. Byggd av den sorts humor där en person helt låst i sig själv, klampar in i en situation där en lika låst person befinner sig helt upptagen av sina agenda och så försöker båda fejka att de lyssnar. John Cleese kan göra det där när han full av raseri träder in i ett rum, och sedan tror att det inte märks. Läs den, du kommer känna igen dig, och alla du känner.
Jenny Teleman, Kulturnytt

Jag skrattar högt flera gånger. Högst skrattar jag åt personteckningen av Hugo Rask, en riktig uppblåst narcissist Jag skrattar också, lätt kvidande, åt de situationer som man så väl känner igen sig i, när någon har ens hjärta i klorna
Kristian Ekenberg, Arbetarbladet

Apropå intelligent. Nog tusan måste det vara Lena Anderssons mellannamn? Hon är känd som offentlighetens skarpaste analytiker av politik och kulturella fenomen, men i nya romanen Egenmäktigt förfarande handlar det om kärlek ett ämne så konventionellt att det i sammanhanget framstår som genialt ... Hennes essäroman är en obehagligt klarsynt dissektion av kärlekens snåriga psykologi.
Jenny Lindh, M Magasin

Ruskigt träffsäkert. Jag sträckläste
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Egenmäktigt förfarande : en roman om kärlek
 2. +
 3. Utan personligt ansvar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Utan personligt ansvar av Lena Andersson (inbunden).

Köp båda 2 för 386 kr

Kundrecensioner

Det finns 73 recensioner av Egenmäktigt förfarande : en roman om kärlek. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Vackert!
  Prologen.se, 29 mars 2016

  Vilken citatmaskin det här är! Språket är helt otroligt och varje mening är en njutning att grubbla på. Hundöronen blir så många, att jag skaffar mini-post-its att märka sidorna med istället. Märkningar med lite extra vackra eller tänkvärda stycken. Älskar den här boken med andra ord. En riktig vuxen-saga som jag då och då läser igen.

 2. Läsvärd
  Nybyggaren, 24 mars 2015

  Tyckte boken var bra men samtidigt lite sorglig när huvudpersonen gång på gång faller dit i en destruktiv relation. Hon vill så gärna bli älskad av denna man som inte vill binda sig på något sätt och inte ta något ansvar.
  Önskan att bli älskad för den man är och frustrationen när det inte blir som man vill, är verkligen bra fångat i denna bok.

 3. Kärleksroman ???
  Jan-Olov Svensson, 10 mars 2015

  Boken vill framstå som djupt filosofiskt analyserande med psykologiskt djup. För att åstadkomma detta radas begrepp och svåra ord som förmodligen aldrig används i det verkliga livet. Jag tycker att boken andas en viss förmätenhet. Den blir lite tjatig och de fåtal erotiska partierna inte alls exalterande. Boken är läsvärd och ger anledning till tankar, men jag kan inte ge mer än en trea.

 4. Knivskarpt briljant om människans väsen
  Bim Andersson, 6 januari 2015

  Ödmjukt och precist beskrivs upplevelser av passion och sorg, samt människans existens i allmänhet. Språket är perfekt. En underbar bok!

 5. Suggestivt som nästan gör ont att läsa
  Birgitta K, 16 juni 2014

  En historia om olycklig kärlek och att tappa känslan för gränser. Kunde ha stannat vid en banal kärlekshistoria, men författaren dissekerar den intelligenta huvudpersonens huvudlösa självbedrägeri med en penna vass som en skalpell. Sakligt och ack så smärtsamt. Oerhört elegant stilistiskt.

 6. Allersföljetongens makalösa metamorfos
  alfacroma, 15 juni 2014

  En berättelse berättad så många gånger förut. Och visst - alltid gripande. Den här gången dock fylld med allsköns filosofisk och uppstyltad bråte. Ofta sökta hänvisningar till Camus, Sartre, Hegel, fenomenologi, konsekvensetik, utilitarism och gud vet vad som det ska briljeras och slängas med. Och språket för övrigt - fotografiska detaljavtryck av människors tankar och beteenden. Ingenting lämnas åt läsaren. Allt spikas upp på väggen. Inget göms mellan raderna. Och spänningslösa longörer som ... Läs hela recensionen

 7. suverän roman
  borit drougge, 30 maj 2014

  Man förvånas antagligen mest av den egoisiske konstnären, som aldrig förstår hennes kärlek och antaligen är totalt okänslig men narcissiskt. Inget ovanligt

 8. Briljant språk men pinsamt omogen huvudperson
  TM Nilsson, 26 april 2014

  Håller helt med dem som ställer sig tveksamma till om det här är en kärleksroman. Inte heller handlar den om besatthet utan mer om tvångsmässighet och fixering; men möjligen är det samma sak. Huvudpersonen är knivskarp i sina iakttagelser men hennes eget känsloliv är provocerande outvecklat och närapå infantilt. Hon påminner mest om en tonåring i en vuxens kropp, som blir tokkär i en man som är helt distanserad och lever i sina egna storstilade världsförbättrarfloskler. Men vad är det hon bl... Läs hela recensionen

 9. En riktig kärleksroman!
  Gunnel N, 14 april 2014

  Intressant. Välskriven. Lena A har ju ett fantastiskt språk.
  Temat är annorlunda och spännande. Man läser boken lite som en deckare: hur ska det sluta?
  Jag väntar med spänning på Lena Anderssons nästa roman.
  GN

 10. Träffsäker skildring av makt och underkastelese.
  Agneska, 5 april 2014

  Lena Anderssons språk är ytterst finslipad och varje ord vägd på guldvåg, som vanligt. Berättelsen cirklar kring en intellektuell kvinnans blind passion som bemöts med kyla, egenkärlek och maktutövning. Man ryser! (Romanens budskap skulle kunna överföras även historiska händelser med andra teman) L A varvar hudlösa beskrivningar med humor för att binda till sig läsaren ännu bättre.

 11. En roman om kärlek - på olika vilkor
  Frk W, 2 april 2014

  Detta är en intressant bok med en takt som gör den svår att lägga ifrån sig. Man sugs in i denna kärlekshistoria och får svårt att lägga ifrån sig boken. Detta är en bok man läser snabbt, men ändå bävar man för att komma till sista sidan. Man vill inte att berättelsen ska ta slut. Även om man hela tiden har en föraning om hur den ska slut.

  Detta är en bok för alla som någon gång har varit förälskad i någon som inte varit värd ens kärlek.

  "- Känslor ska man akta sig för att... Läs hela recensionen

 12. Språket bär boken
  Anni, 2 april 2014

  Att "Egenmäktigt förfarande" skulle vara en roman om kärlek, tycker jag är missvisande, då det snarare är en roman om besatthet.

  Den milda och genomarbetade språkdräkten håller samma höga nivå boken igenom. Författarinnan skapar dock en distans mellan läsare och text genom att bara släppa igenom den centrala historien mellan huvudpersonen och föremålet för hennes besatthet. Denna skildras å andra sidan mycket närgånget och intensivt. Övriga relationer nämns i övergripande termer, så... Läs hela recensionen

 13. Utmanande
  Heli, 19 mars 2014

  Fängslande.
  Hennes språk är utmanande.
  Svårt att lägga ifrån sig boken.
  Man undrar hela tiden när hon ska vakna upp!!

 14. Utmanande!
  Bertil Åkeson (Limhamn), 10 mars 2014

  En bok av Lena Andersson är alltid tankeväckande och hon har en förmåga att behandla det svenska språket, som är mästerlig.

 15. Inget nytt

  Bortsett från det intellektuella språket, är innehållet inget nytt. Jag har läst liknande stories ända senan tjejtidningarnas 60-70-tal. Jag blev faktiskt lite besviken eftersom den fått så bra recensioner.

 16. Urtrist
  Kjell Moberg, 6 mars 2014

  En trist och ointressant bok - tur att den var så tunn.
  Obegripligt att den fått pris.

  Tacka vet jag GW

 17. Helt lysande!
  Eva Sundin, 19 februari 2014

  Jag häpnade över att som syntes på så "enkelt" sätt beskriva denna udda, men säkert inte ovanliga kärlekssaga, men jag förstår ju att det är mycket arbete bakom det till synes "enkla".

 18. En bok som väcker känslor.
  lena edman, 18 februari 2014

  Intressant bok. Jag blev "engagerad" och fick nästan en relation till huvudpersonen, som var så kapabel och intelligent och samtidigt så helt förlorad i sina känslor. Ibland var jag riktigt arg på henne. För att inte säga på honom, som inte kunde vara rakare utan feg och otydlig.

 19. Vass som ett rakblad
  Kulturisk, 17 februari 2014

  Den här boken avslöjar skoningslöst den hopplöst förälskades inre, den öppnar det med formuleringar vassa som rakblad, med meningar så precisa att man måste stanna upp i sitt sträckläsande och repetera. Ett mästerverk.

 20. Har inte läst den men min fru blev ordentligt berörd...
  Erik Lilja, 20 januari 2014

  Har inte läst den men min fru blev ordentligt berörd och tyckte den var mycket stark så det är egentligen hennes betyg!

 21. Frilansskribenten Ester förälskar sig i den berömde,...
  Rosetta, 19 januari 2014

  Frilansskribenten Ester förälskar sig i den berömde, dryge och självupptagne konstnären Hugo. Med honom vill hon ha en "själarnas gemenskap" och lämnar sitt samboförhållande. Deras kärlekshistoria inskränker sig till några ytterst oengagerade ligg från hans sida. Han behandlar henne nonchalant men den förälskade Ester hittar alla skäl att ursäkta honom och letar i ett år efter möjliga tecken på hans kärlek. Jag som är ålderspensionär tycker det är tragiskt om unga kvinnor fortfarande lägger ... Läs hela recensionen

 22. Mycket välskriven. Vissa meningar fick man läsa flera...
  elizabeth thoor, 16 januari 2014

  Mycket välskriven. Vissa meningar fick man läsa flera gånger och tänka efter... Den var intressant och spännande och väl värd Augustpriset!

 23. En på-pricken-beskrivning av diskrepansen mellan...
  Gun Krantz, 16 januari 2014

  En på-pricken-beskrivning av diskrepansen mellan behovet att älskas och verklighetens möjligheter. Emellanåt får man lite ont i magen av en kombination av medkänsla och irritation.

 24. En viktig bok där man får följa Esters väg från...
  Sustro, 15 januari 2014

  En viktig bok där man får följa Esters väg från förälskelseruset till den vidriga insikten att hon blivit utnyttjad och att hennes känslor inte varit besvarade. MEN hon genomskådar maktförtrycket hon har blivit utsatt för och gör INTE som vanligt, tar på sig skulden själv och känner sig värdelös. Nej hon analyserar och anklagar honom för egenmäktigt förfarande! Det är STARKT!

 25. Självupptagen kvinna som älskar att formulera sig och...
  Lennart Hertzberg, 13 januari 2014

  Självupptagen kvinna som älskar att formulera sig och sina känslor - sin besatthet och använder abstraktioner för att få avstånd. Påminner om 70-talets elistiska ordvrängande radikalelitism där verkligheten inte har plats för andra människor eller livsöden.

 26. Jag slukar gärna det jag läser - dvs. jag kan gärna...
  Marie Karlsson, 9 januari 2014

  Jag slukar gärna det jag läser - dvs. jag kan gärna hoppa över vissa delar, som längre beskrivningar av miljöer eller t.o.m. personer. Denna bok kräver sin läsare. Hoppa inte över något - det går inte. Språket är fantastiskt, krävande samt ger en underbar och aktiv läsning.

 27. En stark bok om så smärtsam, obesvarad kärlek. Jag led...
  Barbro Johanna Cronberg, 8 januari 2014

  En stark bok om så smärtsam, obesvarad kärlek. Jag led med Ester och kunde känna igen mig i henne. Kunde också känna igen Hugo-typen, som i sin omedvetenhet, inte elakhet, håller Esters hopp vid liv.
  Lena Anderssons torra men otroligt välformulerade och ofta roliga språk beundrar jag.

 28. Nja tyckte den var skriven med ett lite för svårt...

  Nja tyckte den var skriven med ett lite för svårt språk, många långa ord som jag inte vet betydelsen av.
  Tråkig, självutplånande.

 29. Boken var lättläst och bra men inte jättebra. Boken...
  Ulla Westin, 7 januari 2014

  Boken var lättläst och bra men inte jättebra. Boken läste man fort. Jag kan tänka mig att lästa andra böcker som Lena Andersson har skrivit. Mitt betyg blir en trea.

 30. Alla som varit mer eller mindre olyckligt förälskade...
  Eva Birgitta Aleson, 2 januari 2014

  Alla som varit mer eller mindre olyckligt förälskade känner igen "hela helvetet". Hur ord vägs och hur tyst en telefon kan vara.

 31. Inkännande om den besatthet som kan drabba en då man...
  Ann , 2 januari 2014

  Inkännande om den besatthet som kan drabba en då man inte inser att motparten i kärleksrelationen har tappat intresset (eller aldrig varig lika engagerad).

 32. Tyvärr är språket krångligt ibland. Svårt att ta sig...
  Kristina Wagner, 1 januari 2014

  Tyvärr är språket krångligt ibland. Svårt att ta sig tiden att förstå, då detta saktar ned läsandet mycket. För mig iaf. Trots detta en mycket bra bok.

 33. Mycket bra bok. En bok att läsa med omsorg och med...
  M, 1 januari 2014

  Mycket bra bok. En bok att läsa med omsorg och med mycket intressanta resonemang om människans villkor och ansvar mm. Tycker att dialogerna är betydligt intressantare än kärlekshistorien. Lena Andersson är begåvad och har ett underbart språk. Långt ifrån de så "pratiga" böcker som annars är legio.

 34. En mycket läsvärd bok. Lena Andersson är en oerhört...
  Lennart S, 1 januari 2014

  En mycket läsvärd bok. Lena Andersson är en oerhört skicklig analytiker av ett känsloförlopp, som jag tror många kan känna igen sig i. Som t.ex. att ordens innehåll ibland tolkas helt fel av den som har fångats av en stark passion.

 35. En fantastisk bok. Ett underbart språk som tvingar...
  lena Lundh, 23 december 2013

  En fantastisk bok. Ett underbart språk som tvingar läsaren till att tänka...... Går inte att läsa rakt igenom. Många meningar kommer att bli kända citat med tiden. Jag är säker!!

 36. Mycket bra bok - rekommenderas! Stor igenkännlighet,...
  jarunka, 23 december 2013

  Mycket bra bok - rekommenderas! Stor igenkännlighet, särskilt för kvinnor.
  Bevisar att förälskelse är en tillfällig kollaps av omdöme och självkänsla.

 37. En ovanlig läsupplevelse. Redan efter några sidor var...
  ingrid löfgren, 23 december 2013

  En ovanlig läsupplevelse. Redan efter några sidor var det dags att stryka under och fundera över formueringar. Författarinnan har ett gudabenådat språk. Handlingen känner nog många till av egna erfarenheter.... En bok, som man kan återläsa!

 38. En bok för dig som lever i villfarelsen att du har...
  Stina, 20 december 2013

  En bok för dig som lever i villfarelsen att du har kontroll över dina känslor. En bok för alla med andra ord.

 39. En klarsynt och ibland lite dråplig skildring om...
  Vasann , 19 december 2013

  En klarsynt och ibland lite dråplig skildring om känslomässig besatthet, hopp och oförmåga eller ovilja att se sanningen: jag är inte älskad av den jag älskar! Rekommenderas varmt och kan sträckläsas av de som sitter fast och inte kommer vidare i olika slags önskeförhållanden.

 40. Jag tycker att boken tar upp ett viktigt ämne:...
  Bitte Bohlin, 18 december 2013

  Jag tycker att boken tar upp ett viktigt ämne: olycklig kärlek gränsande till besatthet. Den kvinnliga huvudpersonen går helt upp i en relation som motparten inte deltar i nästan alls. Hon övertolkar det mesta och får därför lida. Jag tycker att författaren dissekerar det hela så det lite blir inte alls sentimentalt. Huvudpersonen är ju egentligen väldigt patetisk, men hon skildras ändå som en kvinna med intelligens och kunskap och ändå kan hon inte se klart i den här frågan.
  Med andra ord en utmärkt bok.

 41. Tyckte det att det var onödigt krångliga främmande...
  Eija Kaarina Mannestål, 18 december 2013

  Tyckte det att det var onödigt krångliga främmande ord, nästan att man var tvungen att slå upp vad det betydde. Annars var den ok.

 42. En av årets bästa för mig. Engagerande, stor...
  Lena Lindberg, 16 december 2013

  En av årets bästa för mig. Engagerande, stor igenkänningsfaktor, tyvärr. Om makt i ett förhållande. Man vill skrika: " Nej, gör det inte!"
  Glasklart analyserande. Utmärkt bok för bokpratgrupper. Ännu bättre vid andra genomläsningen. Läs långsamt!

 43. Ja tänk att kärleken kan göra en förnuftig människa,...
  Gunnar E Carlsson, 15 december 2013

  Ja tänk att kärleken kan göra en förnuftig människa, som Ester ju är, så blind för den egoistiske Hugos ointresse. Det är skildrat mycket trovärdigt. Ibland är det nästan plågsamt att följa Esters fåfänga förhoppningar om en lycklig omvändelse av den åtrådde mannen. Det är spännande och välskrivet men ibland är dialogerna på ett väl högt plan. Nu läste jag boken med stor behållning men jag minns att när jag i tonåren stötte på en liknande text hoppade jag över svåra partier som det finns mång... Läs hela recensionen

 44. Inte lika bra som jag trott. Hade förväntat mer av...
  Olle Eklund, 13 december 2013

  Inte lika bra som jag trott. Hade förväntat mer av Lena Andersson. Tämligen trivial historia av en kvinna som har svårt att upptäcka att hon inte är intressant för den "berömde konstnären". Vänd på perspektivet så att mannen blir kvinna och tvärtom så förefaller det närmast patetiskt....

 45. Lena! Dina debattinlägg i Dn älskar jag! Snabbtänkt,...
  Tant Olle , 10 december 2013

  Lena! Dina debattinlägg i Dn älskar jag! Snabbtänkt, klokt och med en vass penna.
  Visst är boken en behållning av en ung kvinnas inre liv med en obesvarad kärlek!
  Är det då svårt att vara + 30 idag och söka det lyckade livet med en man?
  Då vill jag bara framföra ett litterärt arv som du lämnar till oss läsare!
  Jag tror på din bok!

 46. En helt otrolig bok! Den fanns inom mig hela dagarna,...
  anna thelander, 10 december 2013

  En helt otrolig bok! Den fanns inom mig hela dagarna, tills jag skulle få läsa vidare på kvällen. Det var en hög igenkänningsfaktor. Så briljant hon fångar och tolkar sina reaktioner - och så klokt hon förklarar sina känslor och agerande. Och så på kornet - "Hedvig förstod att hon inte borde följa med. Hon följde med." Man satt förtvivlad och ropade "Nej!!" och sjönk ner i hennes förtvivlan. - Såå sann. Alla män borde läsa den och vakna och beskriva sina egna reaktioner. - Ibland blev de... Läs hela recensionen

 47. Jag tycker boken är väldigt bra Lena Andersson verkar...
  Elisabeth Lindstedt, 9 december 2013

  Jag tycker boken är väldigt bra Lena Andersson verkar verkligen gilla att skriva, språket är så precist och ordnat så att iallafall jag blir lugn, nästan som att äta något gott.

 48. Tillgängliggör Esthers värld och oförmåga att ta sig...
  Almine, 3 december 2013

  Tillgängliggör Esthers värld och oförmåga att ta sig ur sin besatthet, på ett helgjutet sätt.
  Trots Esthers klarsyn & distans gör kroppen som den vill och Esther får hänga med.
  Läser just om Sapfos dikt "En gudars like tycks mig den mannen vara ..." i en boken "Den gyllene lyran" av Sture Linnér. Där står följande:

  "Är det inte så att Sapfo med nästan klinisk oberördhet, eller i varje fall med perfekt självbehärskning, analyserar sin totala brist på kontroll över över käns... Läs hela recensionen

 49. Innehållet var allmängiltigt men inte språket. För att...
  GO, 2 december 2013

  Innehållet var allmängiltigt men inte språket. För att ha full behållning måste man nog vara lite av ett språkgeni... Ingen bok för mig.

 50. En helt fantastisk bok. Värd att läsa några gånger om....
  Joni, 2 december 2013

  En helt fantastisk bok. Värd att läsa några gånger om. Det finns oändligt många böcker om kärlek, makt och passion men den här är enastående. Ibland är man arg, ibland är det smärtsamt. Man känner igen sig, tyvärr.

 51. Träffar helt rätt. Bra språk med ironisk / komisk...
  Gertrud Margareta Lundberg, 29 november 2013

  Träffar helt rätt. Bra språk med ironisk / komisk vinkling. Helt trovärdiga karaktärer. Och så lagom tjock!! Ska läsa hennes tidigare nu.

 52. Med ett både exakt och poetiskt språk beskriver hon...
  Gunnel, 28 november 2013

  Med ett både exakt och poetiskt språk beskriver hon erfarenheter som hon delar med många andra kvinnor, smärtsamt, roligt och engagerande.

 53. Jag blev bara beklämd när jag läste boken och kunde...
  Boel Näslund, 28 november 2013

  Jag blev bara beklämd när jag läste boken och kunde inte ta till mig historien. Hade dessutom svårt att förstå språket på flera ställen.

 54. UNDERBAR! En skildring av maktbalansen i ett...
  Inga-Lill Kerstin Lödöen, 27 november 2013

  UNDERBAR! En skildring av maktbalansen i ett förhållande. Man känner hela tiden att man vill stoppa Ester från att vara så pinsam. Men det är ju precis så pinsam man är när man är den som älskar mest i en kärleksrelation. Man iför sig nån sorts skygglappar. Oj, vad jag känner igen känslan som förmedlas.
  Det är skickligt att beskriva känslan så intensivt, trots att man egentligen inte lär känna
  Ester. LYSANDE.

 55. Fantastiskt insiktsfullt om passionens dårskap....
  Paenoia, 25 november 2013

  Fantastiskt insiktsfullt om passionens dårskap. Plågsamt att återuppleva... Många njutningsfyllda "one-liners", Lena Andersson har språket i sin hand. Kul grepp med vänninekören (knyckt från antika dramat?).

 56. Mycket bra. En bok man kommer ihåg även när det gått...
  GUNNEL SOLVEIG YTTERGREN, 25 november 2013

  Mycket bra. En bok man kommer ihåg även när det gått en längre tid. Troligt att jag läser om den.

 57. Jag har precis avslutat boken igår och är inte...
  Doris, 22 november 2013

  Jag har precis avslutat boken igår och är inte särskilt imponerad. Ångrar köpet! Men kan alltid låna ut den till vuxna barn och se vad de tycker.

 58. En enkel, lättläst berättelse om kärlek på olika...
  Stella, 20 november 2013

  En enkel, lättläst berättelse om kärlek på olika villkor. En feministisk roman av titeln att döma. Jag har aldrig tidigare tänkt på att det verkligen handlar om ett egenmäktigt förfarande, när man är den undergivna som bara får vänta - i en älskarinnesituation.

 59. Härligt, verbalt o träffsäkert språk. Förmåga att på...
  Kristina Krafft, 14 november 2013

  Härligt, verbalt o träffsäkert språk. Förmåga att på pricken beskriva allmänmänskliga beteenden i den givna situationen. Hög igenkänningsfaktor för läsaren.

 60. Egensinnig, smärtsam bok om den förälskades oförmåga...
  nadja gabay, 13 november 2013

  Egensinnig, smärtsam bok om den förälskades oförmåga att upptäcka verkligheten och den man som hon är förälskad i.
  Mannen som bara söker bekräftelse och naturligtvis blir chockad av den förälskades starka känslor.
  Bra språk och ett starkt driv i berättelsen.

 61. Älskade verkligen den här boken! Läste ut den på...
  Bokmalen, 12 november 2013

  Älskade verkligen den här boken! Läste ut den på väldigt kort tid då jag tycker den var lättläst men samtidigt med ett otroligt vackert och beskrivande språk. Rekommenderas!

 62. Först blev jag frustrerad och lite arg på...
  Ninni Hegenbart, 8 november 2013

  Först blev jag frustrerad och lite arg på huvudpersonen.
  Upptäckte att det var just igenkännandet som triggade igång min ilska.
  Otroligt träffande, ett fantastiskt analyserande språk, vilka vändningar ex. s. 150.
  Hon hörde hur det sprakade i vindlingarna när han sökte igenom minnet.
  Efter attt ha diskuterat boken, blev den mer lättförståelig och ännu bättre.

 63. En skarpögd berättelse skildrad med ett fantastiskt...
  Magnus Hansson, 30 oktober 2013

  En skarpögd berättelse skildrad med ett fantastiskt språk, stor inlevelse och med stort djup och insikt om spelet mellan de som älskar och blir älskade.

 64. Om detta att drabbas av kärlekens enögdhet eller...
  Kenneth Olausson, 29 oktober 2013

  Om detta att drabbas av kärlekens enögdhet eller kanske blindhet har Andersson skrivit en bok som borde läsas av alla. Både av den som älskar och den som inte gör det. Båda borde kunna få en ökad insikt om att vare sig ord och förnuft eller likgiltighet och passivitet kommer att räcka som en sköld mot den verklighet som till slut tränger sig på och kräver ett avgörande. Till sist står man där ensam med frågan "Vad vill jag?"

 65. Bland det bästa jag läst, en bok som aldrig lämnar...
  Malin , 29 oktober 2013

  Bland det bästa jag läst, en bok som aldrig lämnar mig! Perfekt bok för alla som lever i en relation, bra eller dålig, sund eller helt sjuk...

 66. Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson är en roman...
  Anna Godenius, 26 oktober 2013

  Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson är en roman om kärlek totalt fri fån klyschor men fylld av känslor klara som i en vattenspegel. Och i din egen dessutom! Språket är vässat med filosofins egen flinta. Lena Andersson vågar skriva en roman utan lyckligt slut för den som vågar ifrågasätta vad det lyckliga slutet är. En hisnande bladvändare i ny dräkt.

 67. Boken är mycket intressant och beskriver en tillvaro...
  Lenafan, 24 oktober 2013

  Boken är mycket intressant och beskriver en tillvaro som många kvinnor och män kan identifiera sig med. Tankar och förhållningssätt beskrivs på ett rent intelligent sätt och dialogerna är trovärdiga och avundsvärda (tänk om man själv kunde uttrycka sig så!).
  Enda nackdelen är att man får slå upp betydelsen av de filosofiska termerna.

 68. Jag blev sååå tagen av den här romanen och den gav så...
  Sissi, 23 oktober 2013

  Jag blev sååå tagen av den här romanen och den gav så mycket att reflektera över. Själv har jag varit både en Ester och en Hugo i olika relationer, så igenkänningsfaktorn var stor. Briljant dialog - som ett filmmanus med denna smarta Ester, som ändå lät sig bli så "besatt" av denne känslomässigt handikappade man. Vad hände med honom sen? Han måste ju blivit helt omskakad av kontakten med Ester !

 69. Lena Andersson ställer krav på sin läsare. Det går...
  Per-Olof Gösta Bengtsson, 21 oktober 2013

  Lena Andersson ställer krav på sin läsare. Det går inte att ströläsa denna bok, utan den måste läsas med koncentration.
  Språket är fantastiskt vackert, men emellanåt väldigt svårt. Det kräver en hel del tankearbete att komma förbi vissa avsnitt.
  Huvudpersonen Ester blir lång upp över öronen förälskad i Hugo Rask. Till en början, så är känslorna ömsesidiga, men efter hand så svalnar Hugos. Ester kan inte se vad som händer. Hon tillåter sig inte att se det.
  Den enda negativa med bo... Läs hela recensionen

 70. Något av det bästa en svensk författare producerat...
  Mattias, 18 oktober 2013

  Något av det bästa en svensk författare producerat under året. Jag älskar den knivskarpa analysen, den underfundiga humorn och den precisa gestaltningen av smärta och svärta. Alldeles underbart.

 71. Världens äldsta tema: kvinna förälskar sig handlöst i...
  Anne-Charlotte Röttger, 10 oktober 2013

  Världens äldsta tema: kvinna förälskar sig handlöst i otillgänglig man som inte klarar närhet - MEN skrivet med ett så lysande klart språk, analytiskt och precist att en outhärdlig spänning skapas. Genialisk!
  Säsongens bästa och ovanligaste roman!

 72. Mycket fängslande bok, intressant ovanlig skildring av...
  Anna Hollander, 10 oktober 2013

  Mycket fängslande bok, intressant ovanlig skildring av ensidig förälskelse som blir en så grym maktrelation som inte går att stoppa trots olika försök från vänner m.fl. Förnuftet sätts ur spel helt.
  Jag saknade mer känslomässiga beskrivningar av kärleksföremålet, vari bestod passionen, beröring, erotiska upplevelser m.m. Beskrivningarna var så intellektuella. Det hindrade inte att jag slukade boken och var mkt uppjagad under läsningen.

 73. L. A. har på håret fångat alla problem olycklig kärlek...
  Agneta Westergren, 8 oktober 2013

  L. A. har på håret fångat alla problem olycklig kärlek för med sig. Det är svårt att lägga boken ifrån sig trots att det egentligen inte är något spännande innehåll.

Visa alla 73 recensioner

Bloggat om Egenmäktigt förfarande : en roman om kärlek

Övrig information

Se Lena Andersson berätta om sin bok och hur det känns att vara nominerad till Augustpriset.