Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
160
Utgivningsdatum
2014-02-05
Upplaga
4
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Ekblom, Ulrika (foto)
Dimensioner
245 x 196 x 21 mm
Vikt
784 g
SAB
Qcaa,641.5
ISBN
9789127137288

Smör : kärna, bryna, baka

(48 röster)  |  Läs 9 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2014-02-05

Slutsåld

För mig har smöret alltid varit mittpunkten i köket. Sen jag var liten och klåfingrigt norpade nygräddade kakor från min farmor, till idag när jag till fullo förstår vilken magisk produkt det är, så har min passion för smör hela tiden vuxit.

På samma sätt som jag aldrig kommer glömma de livsavgörande ögonblicken, har upplevelser kopplade till smör skapat outplånliga spår i min hjärna. Nu vill jag inte på något sätt jämföra min sons födelse med första gången jag åt ett perfekt syrat smör, men båda har sina platser i mitt minne och på ålderns höst vill jag att just de sakerna ska finnas kvar längst. Att en så enkel produkt direkt från naturen, som tillverkats utan en massa krusiduller, kan leda till känslostormar är inget man ska vara rädd för. Lär istället känna ditt smör. Lär dig tygla det och utveckla det. För i smöret finns kärnan till all god matlagning och bakning. Ett gott bröd är ett gott bröd, men ett gott bröd med ett bra smör är ett konstverk.

I Smör - kärna, bryna, baka lär du dig att göra ditt eget smör, hur du bäst äter ett gott smör och allt det goda man kan göra med det. Syrat, brynt och klarat smör har sin funktion och speciella plats i köket vare sig det handlar om maträtter eller bakverk. Boken innehåller ett 70-tal recept, smörfakta och möten med några av Sveriges bästa smörhantverkare. Lär dig göra ditt eget syrade smör, kallrökta smör och crème fraiche, och rätter som fläsksida confiterad i klarat smör, fiskpudding, bearnaisesås, grillad kål med brynt smör och crabcakes med citronsmör. Avsluta sött med recept på bland annat chokladbiskvier med italiensk smörkräm, glass med brynt smör, éclairer, smörbullar, scones med rabarber- och jordgubbscurd, smörkola och hallon- och chokladtårta med brynt smör-bottnar.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Smör : kärna, bryna, baka. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Det är smöret som göret!
  Kenneth Ahlquist, 16 mars 2016

  Det jag inte visste om smör tidigare, det vet jag nu.
  Trevlig läsning från pärm till pärm.
  Eloge till författaren och den duktiga fotografen. Bra jobbat.

  Hälsningar
  Kenneth Ahlquist
  Saltsjö-Boo

 2. Roligt och nyttigt
  Barbro Bohman, 1 februari 2015

  Har gett bort boken till min svärson. När jag bläddrade så tyckte jag att det fanns många recept om olika smör, men till större delen ändå en mängd trevliga recept på olika rätter.

 3. Bli häpen och inspirerad!
  Cristina Karlsson, 22 april 2014

  Smör - en så mångsidig ingrediens! Har i många år lovordat riktigt smör för matlagning och bakning. Nu har jag fått ytterligare argument och så många nya kunskaper, som kommer att förgylla stunderna vid spisen och matbordet. Tack för denna speciella kokbok, den gör en glad och den behövs!

 4. Flott bok
  Alice Brax, 2 mars 2014

  Johan Hedberg har skrivit en bok om sin passion och det märks. Hela boken andas kärlek, från de lekfulla introduktionerna till recepten till de fett (förlåt) bra intervjuerna med Sveriges intressantaste mejerister.
  Det är en del faktabok där jag lärde mig en hel del om smör, en del intervjubok där jag lärde känna nya mathantverkare och en del receptbok med ett kärnfullt urval recept.
  Jag räknar med att den kommer sälja som smör.

 5. Ett måste om du gillar smör som smaksättare
  Erik , 26 februari 2014

  Jag använder dagligen smör. Men jag visste inte att det fanns så många fler användningsområden. Och att det är så relativt enkelt att göra eget. Det är en snygg bok med många härliga recept. Jag gillar tipsen om brynt smör och hur man gör dom perfekta stripsen. Har inte provat stripsen ännu men att döma av texten och den helt fantastiska bilden så lär det inte gå fel. Risotto gör jag ibland och jag inser att min kommer bli ännu godare med en klick svalnat brynt smör på toppen. Om du funderar ... Läs hela recensionen

 6. Mums
  AM, 20 februari 2014

  Härligt inspirerande och matnyttig bok. Får genast lust att börja göra eget smör och prova några av de andra recepten. T ex hemmagjord blodpudding, man måste ju nästan prova i alla fall !

 7. Allt gott börjar med smör!
  Lisa J, 18 februari 2014

  En jättefin och inspirerande bok om något så enkelt och naturligt som smör! Jag hade ingen aning om att det finns så många olika sorter...

 8. Grym bok! Mer smör till folket!
  favati, 14 februari 2014

  En ögonöppnare för mig. Måste prova att göra eget smör. Brynt smör, varför har jag inte använt det tidigare!

  Jag gillar blandningen av recept, allt från kött till bröd och kakor. Hela tiden med smör som gemensam nämnare. Att boken är snygg och välgjord sticker inte i ögonen. Bilderna av fotografen Ulrika Ekblom är som vanligt grymma!

  Köp!

 9. En guldklimp!
  Jennie, 14 februari 2014

  En vacker och innehållsrik bok. Fina bilder, bra texter och goda recept. Hoppas vi får se mer av Johan Hedberg!

Visa alla 9 recensioner

Fler böcker av Johan Hedberg

 • Tjur på retur : en kärleksförklaring till alla gubbar

  Kalle Moraeus, Johan Hedberg

  En tjur på retur är en älg av hankön som har sina bästa år bakom sig. Hornen blir mindre och han får färre taggar för varje år. Han har varit kung i skogen, fortplantat sig, dessutom lyckats undvika att bli skjuten. Men nu är det inte många som ha...

 • (MCTS) Microsoft BizTalk Server 2010 (70-595) Certification Guide ()

  Johan Hedberg, Morten La Cour, Kent Weare

  A handson certification guide with practical examples and sample questions and answers to help BizTalk developers pass the Microsoft BizTalk Server 2010 (70595) exam. If you are an intermediate level BizTalk developer who wants to pass the Microso...

Övrig information

Johan Hedberg är fd pr-konsult och marknadschef vars Matgeek.se är en av Sveriges största matbloggar. På Facebook är det över 20 000 personer som följer hans förehavanden i köket, där mycket kretsar kring just smör. Idag arbetar han uteslutande med mat i alla dess former. Vid tillkomsten av boken Smör - kärna, bryna, baka användes över 80 kilo smör.