Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Serie
Blodregn (del 1)
Läsålder
12-15 år
Antal sidor
260
Utgivningsdatum
2014-05-03
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Acedo, Sara (form)
Dimensioner
215 x 140 x 15 mm
Vikt
510 g
SAB
uHc
ISBN
9789127137356
Ryttarna (kartonnage)

Ryttarna

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Kartonnage Svenska, 2014-05-03
159
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
När Elin låter pilen gå har hon Björn alldeles framför sig. Hans mun står öppen och han vrålar ordlöst och svingar påken. Hon ser rakt in i hans vidöppna ögon och vet att det hon ser är den döendes blick.

Sverige mitt under en framväxande miljökatastrof femtio år fram i tiden Stockholm och en stor del av sydsverige är obeboeligt. Polis och militär gör vad de kan för att uppmuntra folk att flytta till städerna där de är lättare att kontrollera. En hänsynslös motståndsrörelse får allt fler anhängare, framför allt på landsbygden. Där för en snabbt krympande del av befolkningen kampen för ett fritt liv utanför stadskomplex och regeringskontroll och mot ett allt hårdare klimat med svåra stormar och extrema temperatur-växlingar. De har ingen hjälp att vänta av vare sig polis eller sjukvård, bara av sina närmaste. Samtidigt som de ständigt övervakas av militärhelikoptrar och drönare måste de själva ta sig fram till häst. På stora bildskärmar visas tillrättalagda nyheter och för att få möjlighet att gå i skolan måste eleverna ta lugnande medicin.
Två familjer på landsbygden råkar i fejd. Tonåriga Elin dödar mannen Björn i självförsvar, men lyckas inte rädda sin bror Vagn från att bli tillfångatagen. Elin ger sig av för att förhandla om Vagns liv, väl medveten om att hennes egna handlingar kanske dömer dem båda till döden. Men Björns gård verkar övergiven och när Elin kommer dit överraskas hon av ett regn rött av sand från Sahara. Hon tvingas söka skydd i sina fienders hus men upptäcker snart att hon inte är ensam i huset, någon verkar gömma sig i ett lönnrum i källaren.

Ryttarna är första delen i serien Blodregn, en släktsaga inspirerad av fornnordisk tradition. Med ett karaktäristiskt korthugget språk väver Mats Wahl mästerligt en berättelse om två familjers kamp för överlevnad i en inte helt orealistisk framtid.

Hör Mats Wahl berätta om Ryttarna i En bok, en författare.

Läs mer om serien Blodregn på www.storyland.se

Mats Wahl är en av Sveriges främsta författare som skriver för unga. Han är född 1945 i Malmö och uppvuxen på Gotland och i Stockholm. Sedan debuten 1978 har han skrivit ett femtiotal böcker, pjäser och filmmanus. För ungdomsromanen Vinterviken tilldelades han Augustpriset och det prestigefyllda Deutscher Jugendliteraturpreis. I sin författargärning och som föredragshållare och lärare har han engagerat sig särskilt för ungdomar i kris.

"Mats Wahl håller samman sitt rika stoff på ett både spännande och skrämmande sätt. Miljöerna och personerna är livfullt och övertygande gestaltade." Karin Engvén, BTJ

"Stämningen, släktfejderna och språket i Mats Wahls skrämmande och oerhört skickligt komponerade bok, första delen i serien Blodregn, liknar verkligen en isländsk saga. Kanske är detta den allra starkaste bok som Mats Wahl någonsin har skrivit." Lena Kjersén Edman, Västerbottens-kuriren

"Ryttarna är en brutal framtidsfantasi, som känns både skrämmande och inom räckhåll. Jag läser den i ett svep, tagen av människornas komplicerade öden och den enkelhet Wahl för fram berättelsen med. "Jonna Fries, Borlänge Tidning

"Det är omöjligt att inte också dra paralleller till den framgångsrika Hunger games-trilogin. /.../ För visst kan man hitta tydliga likheter mellan Wahls sextonåriga Elin och den jämnåriga Katniss./.../ Det är skrämmande och trollbindande samtidigt och jag längtar redan efter att få följa nästa bok in i dessa okända svenska skogar ännu en gång. Kajsa Bergström, GT

Det är skrämmande och trollbindande samtidigt och jag längtar redan efter att få följa nästa bok in i dessa okända svenska skogar ännu en gång.

Kajsa Bergström, GT
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Ryttarna. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Kommentar
    Alexandra Eriksson Green, 17 oktober 2014

    Hade tänkt att köpa in boken till skolan, där jag arbetar till min årskurs 9. Fantastisk bok, som det går att diskutera från många olika perspektiv.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Ryttarna