Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
209
Utgivningsdatum
2015-08-15
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Medarbetare
Acedo, Sara R. (form) / Ulander, Maria (form)
Illustratör/Fotograf
Airi Iliste
Dimensioner
215 x 139 x 20 mm
Vikt
425 g
SAB
Dodf
ISBN
9789127137363
Känslostormar : emotionell instabilitet och hjärnan (inbunden)

Känslostormar : emotionell instabilitet och hjärnan

(10 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden Svenska, 2015-08-15
291
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Överväldigande, intensiva och okontrollerbara känslor är typiskt vid emotionellt instabil personlighetsstörning (tidigare kallad borderline personlighetsstörning). Omgivningen betraktar ofta den som inte kan styra sina känslor som besvärlig, överdramatiserande och manipulerande. Men tillståndet är inget påhittat lidande det har biologiska orsaker.

Här visar forskaren och läkaren Predrag Petrovic hur växlingar mellan extrema känslolägen kan studeras och förstås med modern hjärnforskning. Denna kunskap ger hopp om hur man bättre kan hjälpa dem som har problem med känslostormar.

Boken är skriven för studerande, verksamma inom psykiatri och vård, samt för alla som intresserar sig för känsloreglering och hjärnan.

Predrag Petrovic tar med läsaren på en fascinerande resa genom hjärnans alla vindlingar. Vi får veta var lyckokänslorna, rädslan, förnuftet, missbruket och så vidare är lokaliserade. Och att det ständigt sker en samverkan mellan kropp och själ. Det här är populärvetenskap i dess bästa bemärkelse.
- Hugo Lagercrantz, senior professor vid Karolinska Institutet och Astrid Lindgrens barnsjukhus

En viktig bok som binder samman klinik och helt ny neurovetenskap med ett välformulerat och levande tilltal. Känslostormar är en neurovetenskapens meteorologi som ger en djupare förståelse för var, när och ibland till och med varför de känslomässiga blixtarna slår ned, till hjälp för såväl klinikern som för den intresserade patienten.
- Göran Rydén, överläkare, leg. psykoterapeut och verksamhetschef vid Norra Stockholms Psykiatri

Äntligen en kvalificerad beskrivning av känsloinstabilitet som därför utmanar psykiatrins diagnossystem. Med en förklaringsmodell som sammanför beteende och biologi, kan sjukvårdens metoder bli bättre på att nå dem som behöver stöd.
- Martin Ingvar, professor vid Karolinska Institutet

 
Känslostormar är ett tecken i tiden och fångar trenden att grundforskning på friska personers psykologi och hjärnprocesser i ökad utsträckning informerar klinisk forskning och praktik.
- Andreas Olsson, docent och universitetslektor vid Karolinska Institutet

Äntligen! Alldeles för länge har emotionell instabilitet betraktats som ett personligt tillkortakommande lidande människor har bestraffats och skuldbelagts för sina svårigheter. Den här boken sätter stopp för det pedagogiskt och kunnigt visar författaren hur våra känslor uppstår och styrs genom hjärnans arbete. Läs och njut detta är revolutionärt, rykande färskt och högst angeläget för oss alla.

Åsa Nilsonne, senior professor, psykiater och leg. psykoterapeut, Karolinska Institutet
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Känslostormar : emotionell instabilitet och hjärnan
 2. +
 3. Hälsopsykologi

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hälsopsykologi av Olof Rydén, Ulf Stenström (häftad).

Köp båda 2 för 741 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Känslostormar : emotionell instabilitet och hjärnan. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Faktafel redan i första kapitlet
  Matsetal2020, 7 september 2020

  Boken bygger på begreppet grundkänslor, vilket idag får ses som ett gammalt och obevisat begrepp (han hänvisar till Ekmans forskning som på senare år visat sig inte hålla för de slutsatser man dragit, dvs att grundkänslor skulle finnas). I de flesta böcker om psykologi kanske det inte spelar särskilt stor roll, men i en bok om KÄNSLOstormar är det kanske desto viktigare att man får det rätt redan i början (teoristommen). (Dessutom landar man i en fälla när man utgår från att det finns grundkä... Läs hela recensionen

 2. Rekommenderar starkt
  Sofia V, 24 januari 2018

  Otroligt lärorik för någon som lever i närheten av någon med mycket känslor, framförallt EIPS. Mycket intressant fakta och bakgrund, ger STOR förståelse och insikt i problematiken, både rent psykologiskt men även för personen. Blivit rekommenderad av en psykolog

 3. ADHD
  Matnyttig, 30 mars 2016

  Flera Aha- upplevelser skapar en kunskapsbank som ger trygghet. Mycket bra om man har personer i sin omgivning som har ADHD.

 4. Mycket bra kunskap, men...
  Helen Karen, 5 januari 2016

  att lösa allt med hjälp av att tillföra kemikalier som stör hjärnans balanssystem verkar vara lösningen som förf. utgår ifrån. Den andra möjliga lösningen är träning i att reglera känslor. Enligt andra delar av boken är just det lösningen; jag menar som exempel taxichaufförerna i London... Inte står det någonstans att deras ökade volym i lokaliseringsdelen i hjärnan har uppstått genom kemikalitillförsel.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Predrag Petrovic

 • Hjärnboll : Fotbollsspelares okända intelligens

  Torbjörn Vestberg, Predrag Petrovic, Thomas Lerner

  Vi talar ofta om speluppfattning eller spelintelligens - men ingen har hittills riktigt kunnat förklara vad det är. Men nu har två svenska forskare, Torbjörn Vestberg och Predrag Petrovic vid Karolinska institutet, visat hur viktig hjärnan är för ...