Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
187
Utgivningsdatum
2014-08-12
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Lindström, Conny (form) / Stoltz, Calle (foto) / Hammarlund, Pontus (foto) / Hammarlund, Patrik (foto) / Lindkvist, Henrik (foto) / Öberg, Lisa (foto)
Dimensioner
232 x 154 x 20 mm
Vikt
577 g
SAB
Qga
ISBN
9789127137547
Att döda ett djur : jakt och vilt i Sverige (inbunden)

Att döda ett djur : jakt och vilt i Sverige

(9 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden Svenska, 2014-08-12

Slutsåld

"Med skickligt berättande dras man som läsare snabbt in i de spännande reportagetexterna."
Johan Engman, Umeå Tidning

När jag växte upp var jag ensam om att jaga bland mina jämnåriga vänner. Där, i förorten till Stockholm, var frågan: Hur kan du döda ett djur? aldrig långt borta så fort mitt fritidsintresse kom på tal. Och så har det fortsatt fram tills nyligen.

I dag frågar man mig i stället: Har du något viltkött att sälja?. Klimatkrisens domedagsprofetior har fått de mest envisa vegetarianer att med glädje sätta tänderna i det klimatsmarta viltköttet. Allt fler stadsbor utan några som helst tidigare erfarenheter av jakt tar jägarexamen och antalet jagande kvinnor är fler än någonsin

Det svenska viltskafferiet är en enorm resurs om det förvaltas på rätt sätt. Och samtidigt som den svenska jägarkåren befinner sig mitt i en förändringsprocess beträffande demografi har växande stammar av vildsvin, kron- och dovvilt samt rovdjuren björn, varg och lo helt kastat den svenska jakttraditionen på ända. Men en sak är säker. Möjligheterna till jaktlig mångfald är större än på länge och det finns gott om plats för fler jägare.

I den här boken tar jag med er på jakt efter Sveriges olika viltslag från norr till söder. Vi får reda på varför man måste skjuta en räv för att få njuta av rådjurscarpaccio, varför fler borde äta nötskrika och om professionella björnjägare är så macho som man kan tro. Men det blir också en jakt efter den moderna jägarens själ vad som driver henne att ägna sig åt en hobby som till syvende och sist går ut på att döda ett djur.

Boken är indelad i 10 kapitel som vart och ett består av en berättande del om själva jakten, samt en faktadel som bland annat behandlar olika viltslag och jaktmetoder.

Pontus Hammarlund är redaktör på Jaktmarker och Fiskevatten, tidigare nöjeschef på Metro.Han har jagat hela sitt liv och tog jägarexamen som 14 åring. Före journalistkarriären arbetade han bland annat i jaktbutik. Pontus har också provat på livet som jaktelev. Sin tid delar han mellan bostaden i Stockholm och familjens lilla gård i södra Gästrikland. 

"Att döda ett djur är inte en bok var jägare bör läsa, det är en bok för alla. Vare sig man bor i en stad eller på landet, jagar eller inte jagar. Välskrivna reportagetexter blandas med etiska tankar kring jakt och den oinsatte får en inblick i hur det är att jaga."
Johan Engman, Umeå Tidning

""Pontus åker kors och tvärs i Sverige för att jaga allt från nötskrika till björn, och tillsammans med fotografen Calle Stoltz laddar han reportagen med massor av känsla och kunskap om svensk jakt."
Sam Sundberg, Svenska Dagbladet

"En bok om den moderna jägarens själ."
Jenny Norberg, Elle Mat & Vin

"Med sin reportagebok "Att döda ett djur - jakt och vilt i Sverige" vill Pontus Hammarlund nyansera bilden på jakt och samtidigt få erfarna jägare att se på jakten på nya sätt."
Johanni Sandén, Gefle Dagblad

"...personliga jaktupplevelser Sverige runt i reportageform, varvat med faktadelar om olika typer av jakt."
Allt om Mat

"Att döda ett djur borde vara obligatorisk kurslitteratur när man tar jägarexamen."
Jaktmarker & Fiskevatten

Pontus Hammarlund är allra bäst på att filosofera. När han är tillbaka i Österfärnebo och jagar med träbössebeväpnade dottern Hedda, är Att döda ett djur alldeles ljuvlig läsning.
Gästrikslands Tidning

Pontus har med sin nya bok Att döda ett djur tagit på sig att bli något av en ambassadör för jaktlivet.
Gourmet

Att döda ett djur är lika intressant läsning för den luttrade jägaren som för den nyfikna nybörjaren.
Jaktjournalen

Hammarlund är ständigt närvarande, finstämt resonerande, och tar i många de
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Att döda ett djur : jakt och vilt i Sverige. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Utmärkt om jakt
  Stig Tonegran, 20 februari 2018

  Mycket bra och balanserad berättelse om vad jakt egentligen handlar om. Läs den gärna - oavsett om du är jägare eller inte.

 2. Ett nöje att läsa för en gammal jägare.
  Helge, 9 december 2014

  Efter att ha jagat hela mitt liv så har jag läst och bläddrat i åtskilliga jaktböcker. Tyvärr så är det enbart ett fåtal som verkligen tilltalat mig. Den här boken är den bästa jag läst. " Att döda ett djur" tilltalade mig då den både väckte egna frågor kring jakten samt roliga igenkännanden. Glädjade att se hur författaren delar naturintresset/jakten med hela familjen. Kan varmt rekommendera denna både till jägare och ickejägare.

 3. Fantastisk och sällsynt läsning om jakt och natur
  Håkan - snart i skogen, 26 november 2014

  Boken beskriver på ett mycket initierat och faktamässigt sätt jakt av olika typer av vilt. Det måste vara givande även för den mest erfarne jägaren. För mig som aldrig har jagat var faktan om jakt är mycket läsvärd och intressant, men det var framförallt de fina beskrivningarna av naturupplevelsen och samspelet med naturen som gjorde störst intryck. "Solen har effektivt tagit död på den tidiga morgonens enda minusgrad", visst vill man vara där?

 4. En bok för jägare och jaktmotståndare!
  Nina, 25 november 2014

  Jag är själv inte jägare men min sambo som jagar mycket köpte boken och tyckte att den lyckades beskriva jakten på ett så mycket bättre sätt än han själv lyckats göra. Då jag själv läste boken var jag imponerad över hur välskrivet och på något sätt medryckande texten var, dels kunna mer förstå spänningen i jakten och hur viktigt det faktiskt är att det bedrivs jakt på våra vilda djur.
  Intressant fakta inklämd bland spännande jaktfrekvenser.
  Lätt att sträckläsa ;)

 5. En fängslande läsupplevelse !
  Kjell Erik Karlsson, 25 november 2014

  Min upplevelse av boken var helt fantastisk med tanke på att jag inte har något jaktintresse.
  Den är mycket fängslande att läsa och lärorik om djurlivet och hundarnas betydelse.

Visa alla 5 recensioner

Bloggat om Att döda ett djur : jakt och vilt i Sverige