Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
237
Utgivningsdatum
2014-03-08
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Forsslöf, Olle (form)
Dimensioner
205 x 130 x 15 mm
Vikt
359 g
SAB
Hc
ISBN
9789127137646
Glupahungern (inbunden)

Glupahungern

(4 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2014-03-08
189
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Djupt inne i de norrbottniska skogarna ligger Tjärnen. Endast en person känner till dess existens, vet att den ingått en pakt med Trädet om att till varje pris skydda det som är deras. Några mil därifrån har Elina och Erik sin gård. Där finns Elinas bror Henning, han som aldrig blev gift, där växer fyra barn upp. Titt som tätt har traktens enstöring Sup-Linus vägarna förbi. Livet går sin gilla gång, tills den kväll då Linus stupfull försvinner rakt ut i vinternatten med Erik efter sig. Nog är det bara lilla Ingrid som förstår vad det är som kommer att hända. Så släpps den kraft fri som ska påverka tre generationer kvinnor på ett avgörande sätt. Elina, Ingrid och hennes oefterlikneliga dotter Baba, som är resultatet av ett kärleksmöte i skogen. Alla är de barn av platsen och alla avkrävs de offer.

Glupahungern är en vindlande släktkrönika som handlar om arv och öde, om slukare och dykare. Här finns kraftfulla kvinnor som är tysta och aviga eller bär på en livslust som hotar att förgöra dem. En lika stor roll spelar naturen, som står i förbund med människan. Med poesi och musikalitet i språket skapar Andrea Lundgren en trolsk skuggvärld där gränserna mellan saga och verklighet suddas ut.

"Redan det inledande mottot och prologen griper tag, varpå berättelsen håller fast i ytterligare 240 sidor. Det är en saga från Norrbottens urskogar som löper kronologiskt längs två parallella spår: det konkreta och det naturmytiska ... Skildringar av de Norrbottniska skogarna, märgkylan och originalen är allt annat än sällsynta, men Lundgren har verkligen bäddat in sig i den mjuka mossan och doppat pennan i svartvattnet ... En extra finess är att en del av dialogen hålls på "bondska", som säkert är svårbegriplig för läsare utan rötter i Överluleå och därmed skapar ett dimstråk mellan oss och texten. Som vore det ett halvvägs mellan natur och kultur ... Andrea Lundgren har hittat hem i sin andra roman."
Jonas Thente, Dagens Nyheter

"Hon skildrar den besjälade naturen med precis rätt tonfall ...  Familjens öden är oupplösligt sammanflätade med skogen och det som gömmer sig djupt därinne. Den magiska realismen känns inte det minsta sökt, utan bilden av en tillvaro där människan hela tiden lever sida vid sida med det okända med bara en tunn hinna emellan blir självklar och bärande. Att bilden av en urkälla med sitt rotdjupa träd är både välanvänd och välbekant spelar mindre roll. Berättelsen väcker inte känslan av att reproducera något gammalt och uttröskat, utan framkallar snarare associationer som gör sig påminda i bakgrunden; Tolkiens träd sveper förbi, liksom John Bauers skogsbilder ... en tilltalande roman, där saga och kärv norrbottnisk realism existerar i samma fruktbara symbios som tjärnen och Trädet."
Paulina Helgeson, Svenska Dagbladet

"Glupahungern är både säregen och lockande, och jag tilltalas av blandningen av naturmystik och familjerealism. Det är en märklig bok, men definitivt på ett positivt sätt."
Ugglan & boken

Skrivet om debuten I tunga vintrars mage:

"Språket är moget, knivskarpt, effektivt. Och texten berör. Starkt. Det är både gripande och oväntat."
Karin Nyqvist, Sydsvenskan

" ... insiktsfull och fängslande ... ett absolut gehör."
Therese Eriksson, Norra Västerbotten

"Det är tungt och sorgligt, men riktigt bra ... Det krävs mycket av författaren för att fånga läsaren med enbart tyngande sorg och handlingsförlamning. Andrea Lundgren klarar det; boken fångar och tvingar till fortsatt läsning."
Maria Hamberg, Sundsvalls Tidning

"Detta är en debut som inte bara gestaltar ett människoöde och är vackert skriven, den är också provocerande på ett välgörande sätt."
Lina Kalmteg, Svenska Dagbladet
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Glupahungern. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Ett Nobelprisämne...
  Hobbybibliotekarien, 2 augusti 2017

  Det står släktkrönika på baksidan och jag tänkte att det kan hon väl inte hinna med på knappa 230 sidor, släktkrönikor skall väl vara på minst 1000 sidor, eller?
  Jag beundrar Lundgren, för hon gör det och hon gör det bra. Kanske är det de osagda orden som fyller ut sidorna för det är inget som saknas. I stil med Torgny Lindgren, då han var som bäst på 80-talet, berättar Lundgren om Ingrid, hennes familj, grannen, som inte bor så nära. Det är Ingrid, som är tredje barnet av fyra, som är l... Läs hela recensionen

 2. Magisk
  Anna-Karin, 18 maj 2017

  Helt underbar bok! Magisk och vacker och med ett norrländskt landskap som vibrerar. En författare att uppmärksamma mer och återkomma till!

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Andrea Lundgren

 • Nordisk fauna

  Andrea Lundgren

  Vinnare av Tidningen Vi:s litteraturpris 2018 Nominerad till Svenska Dagbladets litteraturpris 2018 Nominerad till Norrlands litteraturpris 2019 Ett tåg stannar på spåret mitt i natten och en ensam kvinna kliver ut genom de öppna dörrarna, följer ...

 • Road of a Warrior

  R K Lander, Andrea Lundgren

  Fel’annár is an immortal half-blood warrior from the Deep Forest, an orphan whose questions were never answered. With a dream of becoming a Silvan captain in an army ruled by the colonizing Alpine elves, he is sent to protect a prince...

Bloggat om Glupahungern