Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
280
Utgivningsdatum
2014-09-29
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
220 x 140 x 30 mm
Vikt
544 g
ISBN
9789127137950

Det sötaste vi har : om socker och växande kroppar

(95 röster)  |   Läs 19 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2014-09-29
249
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Vad skulle du tänka om du såg någon mata en kanin med läsk? Eller om du fick reda på att grannfamiljens mops fick glass varje fredag, godis varje lördag och gick på hundkalas varje söndag? Det finns inget djur vi skulle ge den mat som vi ger våra barn idag. De skulle bli sjuka, få hål i tänderna och ont i magen. Idag har 10-25 procent av alla barn oförklarliga magknip.

I Det sötaste vi har om socker och växande kroppar berättar vetenskapsjournalisten Ann Fernholm om hur den historiskt höga konsumtionen av socker och vitt mjöl ställer till det i barnens kroppar. Det är en svindlande resa som går från lever och hjärna, till tarmar och ben. Hon visar hur de sjukdomar som ökar bland barn över hela världen astma, allergier, glutenintolerans, typ 1 diabetes, depression, fetma, autism, adhd, akne och en för tidig pubertet går att knyta till söt skräpmat och ett stillasittande liv.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Det sötaste vi har : om socker och växande kroppar
 2. +
 3. Smakäventyret : att lära små barn äta mat

De som köpt den här boken har ofta också köpt Smakäventyret : att lära små barn äta mat av Ann Fernholm (häftad).

Köp båda 2 för 468 kr

Kundrecensioner

Det finns 19 recensioner av Det sötaste vi har : om socker och växande kroppar. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Såå bra!
  Ulf Sjögreen, 12 mars 2024

  Ingen skriver populärvetenskapliga böcker om mat bättre än Ann Fernholm. Trots ett antal böcker i ungefär samma ämne upprepar hon sig aldrig. Ständigt nya infallsvinklar! Faktaspäckade böcker, men ändå lättlästa. Full pott! Inköp och läsning även av denna bok rekommenderas!

 2. Läs alla!
  Agneta Siljekil, 11 oktober 2016

  En av de viktigaste böcker att läsa för alla. Hoppas fler hittar och slutar fördöma folk som försöker skära ner på socker till barnen.

 3. Denna bok borde alla läsa!!!
  Lory Selenfält , 13 september 2016

  Jag önskar att jag fått denna kunskap för 40 år sedan. Hoppas det inte är för sent! Boken är späckad med nyttiga sanningar! Tack Ann Fernholm!

 4. alla borde läsa den
  inger hansen, 8 september 2016

  Alla borde läsa den, speciellt dom som har barn och har med barn att göra. Ann Fernholm gör ett stort jobb.

 5. Samma innehåll i stora drag
  Söt, 5 mars 2016

  Köpte både "Det sötaste vi har" och "Ett sötare blod" av samma författare. Den första boken läste jag med stort intresse medan den andra kändes som en omarbetad kopia. Boken är bra men det räcker att köpa en, satsa på den du tror passar dig bäst. Har du barn så köp den som är vinklad mot barn annars den andra.

 6. Förändrade mitt och barnens liv. Tack författaren!
  Kristin , 26 augusti 2015

  Jag har alltid ätit ganska mycket godis och även gett sötsaker till barnen och inte trott att det varit värre än annan "skräpmat". Jag har alltid varit ganska skeptisk till olika forskningsrapporter som talat om livsmedel eftersom de ofta är motsägelsefulla och har svag logik. Men Ann Fernholms bok är annorlunda. Hon analyserar forskning och säger i sina böcker att det behövs mer forskning för att vara säker. Men att allt tyder på att socker är farligt för oss och skapar en mängd sjukdomar. J... Läs hela recensionen

 7. Grymt bra.
  Ulrika Eriksson, 5 augusti 2015

  En bok alla borde läsa. Lite "svår" stundvis, men då får man skumläsa! En riktig ögonöppnare som gör att man tänker till!

 8. Fantastisk
  Bjorn Anderlund, 27 april 2015

  Bör läsas av alla inte bara föräldrar. Här ligger framtiden på förebyggande hälsovård. Det är mycket bättre att ligga före en efter att ta hand om sin hälsa.
  Osteopat Björn Anderlund

 9. söta små barn
  Bengt Ola Glav, 28 januari 2015

  Den förra boken hon skrev var bättre. Den här riktar sig för mycket till småbarnsföräldrar. Sådana kan kanske tycka den är läsvärd men till en allmänpublik kan jag inte rekommendera den

 10. En bok för alla
  Anna-Lena Westlin, 19 januari 2015

  Detta är en bok som är lättläst,behövs inga större förkunskaper.
  Mycket info. som många skulle behöva för att lättare kunna göra sina kostval.

 11. Alla föräldrars läsning
  Lena Carlsson, 5 januari 2015

  Tänk om alla föräldrar skulle läsa det här!!!! Vi skulle ha friskare barn som inte har ont i magen.
  Jag jobbar på vårdcentral och vet hur många barn som söker för magont.

 12. En fantstisk bok!
  Petra Boumedienne (Stockholm), 19 november 2014

  Den här boken är helt fantastisk. Med ett lätt språk förklarar Ann Fernholm vad som händer med våra barn idag. Hur sockret och kolhydraterna påverkar våra och våra barns inte bara kroppar utan även knoppar. Mycket läsvärd för alla föräldrar och mor/farföräldrar och alla som jobbar med barn. Rekommenderas varmt!!

 13. Läsvärt och informativt
  Brittmarie Eriksson, 17 november 2014

  Ger bra insikt om vad socker gör med våra barns kroppar.Bra skriven och mycket lättläst och srprängfylld med fakta. Lika bra som hennes första bok. Läs den!

 14. Författaren Ann Fernholm beskriver det självklara
  Eli, 23 oktober 2014

  Ann F beskriver många indicier (eller bevis om man så vill) på vad som är problemet med vår västerländska livsstil som år efter år skapar mer ohälsa och fetma. För oss som läst boken (och kanske andra böcker på samma tema) är det hon skriver självklar och ändå tycks det så svårt för många andra att ta till sig. Ann Fernholm har t o m kallats "sockerfundamentalist" i TV när hon som mycket påläst doktor i molekylär bioteknik och prisad vetenskapsjournalist på ett seriöst sätt varnar för vad all... Läs hela recensionen

 15. Tack Ann Fernholm för ditt viktiga arbete.
  ulven, 20 oktober 2014

  Föregångaren "Ett sötare blod" borde sättas i varje läskunnigs händer. Jag håller nu på med efterföljaren "Det sötaste vi har". Är alltså ännu inte klar med den men jag kan redan säga att den är lika lättläst, fängslande och tankeväckande som den första boken. Den borde bekostas av staten och delas ut i skolorna, ja rentav redan på BB. Jag blir djupt beklämd över myndigheternas njugga inställning till detta galopperande samhälsproblem. Köp den, basta!

 16. Köp den! Läs den! Läs den igen!
  Ulf Sveen (Lunger), 20 oktober 2014

  En av de viktigaste böckerna om kost och hälsa idag! Varför då? När rapporter om hur vi ska äta kommer från myndigheter (vårdföreträdare, livsmedelsverk, socialstyrelsen etc) finns det alltid en koppling till särintressen. Den kunskapen är inte lätt att ta till sej men därför är det så befriande att någon "granskande gräsrot" som tänker själv sammanställer ny forskning på ett lättfattligt sätt.
  Se dej om. Reflektera. Bilda din egen uppfattning. Inget land i världen har råd med att vårda m... Läs hela recensionen

 17. Viktigt och intressant!
  Susanne, 20 oktober 2014

  Lättläst bok om ett väldigt viktigt ämne. Ger många tankeställare och inspirerar till förändring och ifrågasättande. Jag skulle rekommendera alla att läsa denna bok!

 18. I nyckmärkt mat ersätts fett med socker.
  Göran Frantz, 9 oktober 2014

  Åter en välskriven bok om vår mat som påverkar vår hälsa negativt. Både barn och vuxna hamnar i
  samma fälla. Att bli beroende av socker från det vi äter. Industrin vet detta men fortsätter att tillverka
  mindre hälsosam mat, som leder till övervikt och så småningom diabetes typ-2, om individen inte bryter sitt levnadsmönster. Livsmedelsverket varnar fortfarande för mättat naturlig fett. Obegripligt!
  Ann Fernholms nya bok har en viktig funktion att fylla i debatten om god hälsa kontra den skräpmat som så många gillar.

 19. rekommenderas
  Daniel Öhman, 9 oktober 2014

  Mycket bra skriven bok som jag verkligen kan rekommendera alla att läsa.
  Var dock rädd att det skulle bli mycket upprepning från den första boken men till min glädje så var det inte det.

Visa alla 19 recensioner

Fler böcker av Ann Fernholm