Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
Söderbergssällskapets skriftserie (del 24)
Antal sidor
350
Utgivningsdatum
2014-09-13
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Medarbetare
Ulaner, Maria (form)
Dimensioner
210 x 135 x 24 mm
Vikt
514 g
SAB
Gcz Söderberg, Hjalmar,Gcz Söderberg, Märta
ISBN
9789127138452
Märta och Hjalmar Söderberg : en äktenskapskatastrof (häftad)

Märta och Hjalmar Söderberg : en äktenskapskatastrof

(14 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad,  Svenska, 2014-09-13
285
 • Skickas från oss inom 7-10 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Märta och Hjalmar Söderberg : en äktenskapskatastrof Kan tyvärr inte levereras innan julafton.
"Den stannar kvar och lämnar smått outplånliga spår."
Andres Lokko, Arbetet

"Det här skulle ha blivit en bok om Märta Söderberg, Hjalmar Söderbergs första hustru. Det är fortfarande en bok om Märta. Men deras levnadslopp - Hjalmars och Märtas - är så förbundna, att den enas inte kan berättas utan den andras. Så blev det en bok om Märta och Hjalmar Söderberg, om deras äktenskap och dess katastrofala följder."
Författarna Johan Cullberg och Björn Sahlin

Överklassflickan Märta Abenius blev författaren Hjalmar Söderbergs första hustru och mor till tre av hans barn. Efter tio års äktenskap tvångsintogs hon på sinnessjukhus. Genom citat ur brev, sjukhusjournaler och andra källor skildras detta kvinnoöde från början av förra århundradet.

Märta led av en svår reumatisk sjukdom som tidvis hindrade henne att ta hand om sina barn. Hennes reaktion var häftig då maken ville avsluta äktenskapet i samband med en långvarig otrohet. Men några klara tecken på sinnessjukdom finner man varken i journaler eller i andra dokument. Märtas maktlöshet inför Hjalmar och hans förläggares och läkarvänners samarbete var total. Ingen tog till vara hennes rättigheter och hon dog som fattighjon.

"Det är en mycket smärtsam läsning, att ta del av detta tragiska kvinnoöde som drevs fram av olika personer, främst Hjalmar Söderberg själv, och med den obevekliga kraften i en grekisk ödestragedi. Heder åt dessa båda författare som genom sin bok ger en sentida upprättelse åt en av direkt illasinnade människor drabbad kvinna! Att boken sedan för evigt förändrar läsarens uppfattning av författaren Hjalmar Söderberg är något man får ta med på köpet.
Yvonne Gröning, Dala-Demokraten

"Omskakande skildring av hur kvinnor i början av 1900-talet föll offer för mäktiga män, ibland deras makar, utan rättigheter. En sorglig och vidrig historia."
Therese Färsjö, Expressen

"Ytterligare en ikon faller. Den här gången författaren Hjalmar Söderberg, han som skrev så känsligt om köttets lust och själens obotliga ensamhet... ... och samtidigt - för att kunna gifta om sig - lät spärra in sin fru på mentalsjukhus och ta ifrån henne deras tre barn. En ny bok ger henne upprättelse."
M-Magasin

"Ett stycke viktigt medicinalhistoria parad med fängslande biografiska iakttagelser"
Maria Tullgren Pearman, BTJ

"Författarna Cullberg och Sahlin kompletterar på ett synnerligen fruktbart sätt varandras specialområden vilket gör boken i högsta grad läsvärd, även ur litterär synpunkt. Boken är ingen bladvändare i vanlig mening, men ett mycket intressant biografiskt dokument som beskriver en tid vi förvisso inte vill ha tillbaka ... Hur kunde det ske, att en förmögen ung flicka slutar sina dagar som medellöst fattighjon? I vilka trådar drog man och vilka styrde om att Märta Söderberg förlorade allt? Vi får förklaringarna genom den grundliga källforskning Cullberg och Sahlin ägnat sitt ämne. Författarna förklarar, utan att försvara eller anklaga, ger de en bild av samhällets bristande humanitet och rättspatos för de skyddslösa. Lagar och regler som idag gäller utsatta barn och vuxna, tillämpas ibland med samma byråkratiska godtycke och iskalla nit som då av samhällets tjänstemän. Men idag finns det människor som strider för de svaga utan egen röst. Kanske får eftervärlden en sannare bild av händelser som inträffat en gång, kanske rättas proportionerna till, blir bilden sannare. Märta Söderberg får genom den här boken äntligen upprättelse. Hon får ett ansikte, en mänsklig gestalt. En läsvärd bok om Märta och Hjalmar Söderberg blev resultatet, hans romaner får också ett nytt ljus genom boken om den stora katastrofen."
Ragnhild Oxhagen, Ölandsbladet

"Skoningslös uppgörelse ... Utifrån tidigare outnyttjat källmaterial skildrar de med effektivt knastertorr
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Märta och Hjalmar Söderberg : en äktenskapskatastrof
 2. +
 3. Lusten och ensamheten : En biografi över Hjalmar Söderberg

De som köpt den här boken har ofta också köpt Lusten och ensamheten : En biografi över Hjalma... av Jesper Högström (häftad).

Köp båda 2 för 394 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Märta och Hjalmar Söderberg : en äktenskapskatastrof. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Intressant
  Agnes, 12 april 2017

  Tyvärr omvärderades min åsikt om Hjalmar Söderberg och jag är inte längre intresserade att läsa hans alster som jag tidigare uppskattat utan känner avsmak beträffande hans beteende. Tråkigt att det blir en sammanblandning av personen och dennes alster. Skrämmande hur etablissemanget oavsett kön och sjukvården kunde fungera. En mansperson hade säkerligen inte behandlats på samma sätt som Märta. Tur att jämnställdheten mellan könen förbättrats även vad gäller jämnställdhet mellan " fattig och rik".

 2. "för länge sedan"?
  Nils Hallerby, 7 januari 2015

  Ger en fin inblick i1900-talets författarliv och av dettidigar Bonnierhusets "socialvård" plus en sann bild av en psykiatri långt från dagens

 3. Katastrof
  mariamne (Åkarp), 2 december 2014

  Äktenskapskatastrof var ju väldigt välvalt! Så kunde man alltså göra sig av med sin hustru för att kunna gifta sig med en annan och det med hennes halvbrors hjälp! Man led med den stackars kvinnan med svår reumatisk värk och alla tillmälen som hon fick utstå. Obegripligt att både man, syskon och mamma kunde låta henne få gå igenom de förfärliga asylvistelserna utan att ingripa. De var ju inte precis fattiga.
  Det är tur att man har läst Hjalmar Söderberg tidigare, för efter den här boken ... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av författarna