Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.0 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
478
Utgivningsdatum
2014-09-15
Upplaga
8
Förlag
Natur & Kultur
ISBN
9789127138469

Märta och Hjalmar Söderberg E-bok

En äktenskapskatastrof

(2 röster)
E-bok,  Svenska, 2014-09-15
169
Billigast på PriceRunner
Läs i Bokus Reader för iOS och Android
?Det här skulle ha blivit en bok om Märta Söderberg, Hjalmar Söderbergs första hustru. Det är fortfarande en bok om Märta. Men deras levnadslopp ? Hjalmars och Märtas ? är så förbundna, att den enas inte kan berättas utan den andras. Så blev det en bok om Märta och Hjalmar Söderberg, om deras äktenskap och dess katastrofala följder.?

Överklassflickan Märta Abenius blev författaren Hjalmar Söderbergs första hustru och mor till tre av hans barn. Efter tio års äktenskap tvångsintogs hon på sinnessjukhus. Genom citat ur brev, sjukhusjournaler och andra källor skildras detta kvinnoöde från början av förra århundradet.

Märta led av en svår reumatisk sjukdom som tidvis hindrade henne att ta hand om sina barn. Hennes reaktion var häftig då maken ville avsluta äktenskapet i samband med en långvarig otrohet. Men några klara tecken på sinnessjukdom finner man varken i journaler eller i andra dokument. Märtas maktlöshet inför Hjalmar och hans förläggares och läkarvänners samarbete var total. Ingen tog till vara hennes rättigheter och hon dog som fattighjon.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna