Skrivbordskrigarna (häftad)
Format
Häftad
Språk
Franska
Utgivningsdatum
2013-10-03
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
210 x 134 x 15 mm
Vikt
326 g
ISBN
9789127138681
Skrivbordskrigarna (häftad)

Skrivbordskrigarna

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Franska, 2013-10-03
199
  • Skickas inom 10-15 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Internet är översköljt av rasism. Hur tar vi tillbaka nätet?

Extremhögerns resa från samhällets utkant till de europeiska parlamenten har skett parallellt med deras allt starkare internetnärvaro. Nätet har gett främlingsfientliga grupper och partier fritt spelrum att sprida sitt hat, i våra kommentarsfält, i sociala medier och på oräkneliga egna webbsajter.

Den potentiella rekryteringsbasen har mångdubblats och barn och unga är särskilt i riskzonen för rasistisk propaganda men ingen är immun, och mycket tyder på att vi redan börjat vänja oss vid hatet. Samtidigt står polis och rättsväsende handfallna.

I Skrivbordskrigarna. Hur extrema krafter utnyttjar internet utforskar Lisa Bjurwald nätets mörka sida. 22 juli-attackerna mot Norge är den yttersta konsekvensen av att blunda för nätrasismen. Självradikalisering på internet blir nu en av framtidens största säkerhetspolitiska utmaningar, menar författaren. För hur hittar vi nästa Anders Behring Breivik bland hundratusentals skrivbordskrigare?

En muslimhatande högerextremist, som inte var nazist? Det hade man aldrig hört talas om. När Fredrik Reinfeldt tillsammans med justitie- och demokratiministrarna två veckor efter dåden ville visa handlingskraft och berättade om regeringens nya handlingsplan mot extremism, talade han bara om dem Säpo länge granskat: jihadister, nazister och anarkister. Om muslimhatet hade han inget att säga. Journalisten Lisa Bjurwald var däremot beredd. Hon hade sett vad som rörde sig på de antimuslimska nätsajterna och drog, nästan ensam bland borgerliga opinionsbildare, snabbt de ideologiska trådarna från Breivik till Sverigedemokraterna och ända in bland konservativa och liberala debattörer.

Lisa Bjurwald döper i sin reportagebok internets fascister till skrivbordskrigare. Det är ett bra ord. Men boken beskriver också hur de radikaliseras och att vem som skrider vidare från ord till handling är omöjligt att veta i förväg. Skrivbordskrigarna är en noggrann och välskriven beskrivning av hur extremismen ser ut, förgrenar sig och frodas. Att få information om den gör den inte mindre skrämmande tvärtom.
Rebecka Åhlund, Smålandsposten

Akta er, det är det återkommande budskapet, med internet har rasisterna fått händerna på ett massmedium de bara kunde drömma om på flygbladens tid. Här har de snabbt etablerat en egen värld, där de kan samordna sig och rekrytera, få bekräftelse och bli allt mer övertygade. Ja, de uppfinner till och med ett eget språk: kulturberikare, judemedia, oikofobi, dhimmi. Som i en sekt - men en sekt som varje dag når tiotusentals svenskar.
Petter Larsson, Aftonbladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Skrivbordskrigarna
  2. +
  3. Le pays des autres

De som köpt den här boken har ofta också köpt Le pays des autres av Leila Slimani (häftad).

Köp båda 2 för 340 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Skrivbordskrigarna. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Skrämmande aktuell
    MK, 18 december 2019

    Trots att den här boken har några år på nacken så är den rasande aktuell. Utvecklingen som beskrivs har accelererat, och många borde läsa denna skarpa analys av nätkrigarnas påverkan på samhällsklimatet.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Lisa Bjurwald