Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
127
Utgivningsdatum
2014-09-02
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Olsson, Erik (foto)
Dimensioner
270 x 195 x 17 mm
Vikt
739 g
SAB
Qca
ISBN
9789127139572
Salt, socker och vinäger : konsten att preservera (inbunden)

Salt, socker och vinäger : konsten att preservera

(22 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden Svenska, 2014-09-02
209
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Årets Svenska Måltidslitteratur 2014 i kategorin Speciallitteratur metod.

"Inspirerande och användbar kokbok."
Gourmet

"En perfekt bok för den som vill lära sig mer."
Svenska Dagbladet

"Allt verkar otroligt gott!"
Allt om Mat

När jag blir tillfrågad om vad som kännetecknar min matlagning brukar jag säga att jag lagar sådan mat som de flesta mycket väl skulle kunna laga hemma men inte gör. Min mat är beroende av saker vi gjort flera månader tidigare. Ibland år i förväg. Vi bygger upp ett skafferi som ger oss större valfrihet i framtiden, för det mesta utan att ha en aning om vad det kommer att användas till. Mat som är som bäst efter ett år eller längre, då alla säsonger har tillvaratagits.

För mig som kock har det blivit helt naturligt att göra inläggningar, terriner och sylter. Det är en av de viktigaste delarna i min matlagning. Restaurang PatéPaté i Köpenhamn hade inte blivit en sådan succé om vi inte gjort våra kända patéer och terriner, på 19 Glas i Gamla stan hade jag burkar med diverse inläggningar och sylter över hela det källarbelägna köket och det första jag gjorde när jag började på Restaurang Niklas var att salta in citroner och göra geléer på säsongens sista vildäpplen.

Att lägga in mat med salt, socker och vinäger (och ättika) följer gamla metoder och traditioner. Det har gjorts i hela världen som ett sätt att överleva. Med dagens utrustning måste vi inte alltid följa preserveringslagarna till punkt och pricka utan kan göra som vi själva tycker att det blir godast.

Olle T Cellton är uppvuxen i Malmö och började tidigt jobba på restaurang. Efter restauranggymnasiet har han jobbat i Malmö, Edinburgh, London, Köpenhamn, San Francisco och är nu kökschef på Niklas Ekstedts restaurang Niklas i Stockholm. Hans internationella erfarenheter har gett honom en säregen stil och ett brett matlagningsperspektiv med gedigen kunskap om kökshantverk. Olles kärlek till preservering av alla de slag märks både på hans meny på Niklas och i hans skafferi hemma i Västerhaninge.

"Kocken och konserveringsexperten Olle T Cellton brinner för konsten att ta till vara och spara råvarornas smakrikedom."
Sara Berg, Äkta Mat

"En bok för matnörden och finsmakaren om konsten att preservera. Här får du lära dig bygga upp ett riktigt skafferi helt enkelt."
Expressen Mitt kök

"En mycket användbar och bra kokbok som vi kan ha stor nytta av under året."
Allers
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Salt, socker och vinäger : konsten att preservera
 2. +
 3. Det nordiska skafferiet : torkning, mjölksyrning, fermentering, inläggningar, olja, vinäger & salt

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det nordiska skafferiet : torkning, mjölksyrnin... av Johan Björkman (inbunden).

Köp båda 2 för 428 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Salt, socker och vinäger : konsten att preservera. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Främst för köttätare
  Boel Gehlin, 2 december 2014

  Då jag inte äter kött, fläsk eller fågel så har jag en begränsad nytta. Dock är den spännande att läsa som ett dokument.

 2. Perfekta boken för alla som älska att laga mat
  Sabine Zink Claesson, 26 november 2014

  speciellt om man älska att laga lite annorlunda mat. Hittat dessutom en gårdsbutik i Linköping där man kan beställa de mera sällsynta ingredienser.

 3. Konsten att preservera
  Johan Bergkvist, 25 november 2014

  Undertiteln säger allt, men om man kan bortse från bokens pretentiösa ton och svengelskan så finns här en hel del att hämta.

 4. Inspiration!
  Göran Eklund, 15 oktober 2014

  Man får direkt lust att prova massor av tekniker, egen yoghurt, torkat kött, terriner........ Tänk att gå ner till ICA och beställa ett grishuvud!?

 5. Köp!
  Anders Eriksson, 29 september 2014

  Lätt nördigt men ändå enkla och förklarande recept. Dessutom inspirerande i både text- och bildspråk. Kan bli en av de mest använda kokböcker jag äger.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Olle T Cellton

 • Efterrätter

  Olle T Cellton

  Efterrätter på restaurang tenderar ofta att vara överarbetade med garnityr och pynt, eller så bjuder de på smakkombinationer som både låter och smakar häftigt - men inte nödvändigtvis särskilt gott. Istället kan en kula god hemgjord glass räcka, e...