Brottsplats Stockholm : kriminalreportage (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
299
Utgivningsdatum
2014-05-09
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Svensson, Patrik (form)
Dimensioner
210 x 138 x 20 mm
Vikt
379 g
SAB
Oer
ISBN
9789127139664
Brottsplats Stockholm : kriminalreportage (häftad)

Brottsplats Stockholm : kriminalreportage

(7 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2014-05-09

Slutsåld

"Abstinensproblem för att Veckans brott i SVT med Leif GW Persson har sommaruppehåll? Ett effektivt sätt att lindra symptomen är att ta en dos av Börje Heeds bästa historier ur verklighetens Stockholm Noir. Han var kriminalreporter på Aftonbladet i många år och gjorde även en serie uppskattade radioprogram. Han berättar levande om bankrån, mord och terrordåd som utspelades i huvudstadens undre värld på 1900-talet."
Ingalill Mosander, Aftonbladet

Ståplats i Nybroviken. Norrmalmstorgsdramat. Sabbatssabotören. Det gamla Stockholm är borta, men brottsfallen lever kvar i det kollektiva minnet tacka kriminalreportern Börje Heed för det. Med följetongen Brottsplats Stockholm, som sändes sena söndagskvällar i Radio Stockholm, blev han en ciceron i huvudstadens undre värld för en hel generation.

Börje Heed berättar initierat och levande om bankrån, terrordåd och svindlerihärvor, men ägnar lika mycket tid åt vardagsvåldet fyllebråk som slutar i misshandel, dråp som sker på impuls och inte minst kvinnors utsatthet i nära relationer. Brottsfallen spänner över hela nittonhundratalet och tecknar tillsammans en fascinerande bild av Stockholms utveckling.

Idag har slummen i Klara ersatts av Sjöstäder, Waterfront och nya gallerior, men stadens bortträngda skuggsida är lätt att väcka till liv. Nu kommer en efterlängtad samling med det bästa ur Brottsplats Stockholm, en påminnelse om det verkliga Stockholm noir.

Börje Heed (19211996) var kriminalreporter på Aftonbladet mellan 1947 och 1981. Med Brottsplats Stockholm, som sändes under sju år, fick Heed en stor och trogen publik. Programserien resulterade i tre böcker utgivna 198991, som vi här gjort ett urval ur.

 

"Sommaren hör deckarna till och varför inte rysare i Stockholmsmiljö? Den enda, men dock stora skillnaden mellan Brottsplats Stockholm och vanliga deckare är att brotten i denna bok har begåtts i verkligheten. I boken finns 42 brott beskrivna i kronologisk ordning och namnen på kapitlen är mycket kittlande. Eller vad sägs om Ryssmorden i Norrviken, Mördaren som föll på galoscherna, Den sataniska julfesten, Mannen med liket, Kakelugnsmordet, Dödligt möte på Centralen och Mördare på semester? För den som är road av brott i Stockholmsmiljö är detta perfekt semesterläsning."
Eva-Karin Gyllenberg, Dagens Nyheter
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Brottsplats Stockholm : kriminalreportage. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Boken; Brottsplats Stockholm
    Ingbritt Rosander, 27 maj 2014

    Boken var intressant. Läsaren fick ta del av miljöer i Stockholm, men framför allt hur brottsligheten har utvecklats under decennier.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Brottsplats Stockholm : kriminalreportage