Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Stridens skönhet och sorg (del 1)
Antal sidor
292
Utgivningsdatum
2014-07-19
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur
Medarbetare
Rudling, Hedvig (red.) / Albihn, Lena (red.) / Lindblad, Niklas (form) / Grum, Maria (form) / Börjesson, Kjell (form)
Dimensioner
217 x 145 x 26 mm
Vikt
569 g
SAB
K.51
ISBN
9789127139763
1914 Stridens skönhet och sorg : Första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel (inbunden)

1914 Stridens skönhet och sorg : Första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel

(33 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2014-07-19
216
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Skyttegravar, taggtråd och ett ofattbart och poänglöst mänskligt lidande. Hundra år efter det första världskrigets utbrott kan vi tydligt se hur händelseutvecklingen skulle leda till en tragedi. För människorna som levde och dog i kriget, eller såg det närma sig vid horisonten, var dock bilden inte alltid lika självklar.

Med sin bok Stridens skönhet och sorg har Peter Englund givit ett nyskapande bidrag till det första världskrigets historia. Genom att utgå från högst verkliga människoöden, i de flesta fall okända personer vars liv fallit i glömska, hittar han ett nytt sätt att skriva historia.

Stridens skönhet och sorg 1914, som ges ut till hundraårsminnet av krigets utbrott, är första delen av fem i en kraftigt utökad utgåva. Med hjälp av ett utbyggt persongalleri - bland de 21 nya huvudpersonerna finns en tysk hemmafru, en svensk främlingslegionär, en engelsk undersköterska och en österrikisk-ungersk försäkringstjänsteman vid namn Franz Kafka - får vi följa det uppblossande storkriget på marknivå.

Det är en skildring av kriget som upplevelse och vardag, som löfte och lögn, som berusning och mardröm och som en allt nedbrytande, förändrande kraft. Det är ett internationellt uppmärksammat experiment i historieberättande som nu fullbordas.

Stridens skönhet och sorg 1914 innehåller ett antal nyritade kartor och unika fotografier från krigets skådeplatser. Fotografierna, varav flera är i färg, ger detaljskarpa inblickar i krigets brutala och tidvis tragikomiska vardag.

Peter Englund är filosofie doktor och docent i historia. Han var professor vid Dramatiska Institutet 2001-2006. Han är sedan 2002 ledamot av Svenska Akademien och sedan 2009 dess ständiga sekreterare. Hans böcker är utgivna i ett tjugotal länder och han har erhållit en rad priser, bland annat Augustpriset 1993 och Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris 2002.

Följ arbetet med bokserien och läs nyskrivna texter på Peter Englunds blogg Stridens skönhet och sorg. www.stridensskönhetochsorg.se

"Stridens skönhet och sorg 1914 är en vacker och ömsint skildring av första världskriget ... ett storartat verk som stannar kvar länge i mig."
Isabelle Ståhl, Svenska Dagbladet

"Med stor ömhet återger Peter Englund alla dessa krigets röster; soldater och sjukvårdare, konstnärer och småbarnsmammor, fältväblar och skolflickor. Man tvivlar aldrig på Englunds trohet mot källorna, men det vi läser är en gripande kollektivroman, historieskrivning som skön litteratur."
Ulrika Knutson, Expressen

"Det är en märklig och svindlande upplevelse ... Effekten är häpnadsväckande när vi kastas från den ena fronten till den andra, från sjukhus till bombade städer, från kärleksbekymmer till plötslig död ... Det är storslaget och humanistiskt."
Gunnar Bergdahl, Helsingborgs Dagblad

"Boken är grundligt baserad på anteckningar och memoarer och Englund har på ett mästerligt vis vävt in dessa i texten ... Med enskilda människoöden och en ton som påminner om Erich Maria Remarques förmedlar Peter Englund helt enkelt en fantastisk och makalös historia, berättad som flera ... Bokens styrka ligger i att den berör redan från första sidan. Historierna är vackert sammanflätade och har en tydlig och genomgående röd tråd med en påtaglig allvarsamhet."
Marcus Alexander Wahlborg, Falu-Kuriren

"Genom Englunds persongalleri levandegörs krigets fasor och lidanden, men också dess trivialiteter och tristess, dess vardag och väntan ... Och själva framställningen av [den enskilda människans] upplevelser är gripande och välskriven som en roman. Bruket av presens, som i en journalistisk text, skapar samtidighet, nerv och intensitet. Människorna i boken blir levande och angelägna Englunds krigsberättelse öppnar en telegraflänk till det förflutna; man tycker sig vara där igen, på plats, i potatislandet och skyttegraven. Mer nu än
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. 1914 Stridens skönhet och sorg : Första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel
 2. +
 3. Stridens skönhet och sorg 1914 : första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel

De som köpt den här boken har ofta också köpt Stridens skönhet och sorg 1914 : första världsk... av Peter Englund (pocket).

Köp båda 2 för 285 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av 1914 Stridens skönhet och sorg : Första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Vilseledande reklam!
  sportlov4ever, 24 oktober 2016

  Jag älskade verkligen boken "stridens skönhet O sorg" så när jag fick reda på att det skulle komma en bok per år om samma tema (för att minnas 100 årsfirandet dvs fram till år 2018) blev jag överlycklig MEN detta visade sig inte vara en ny bok - tvärtom är det samma berättelser från orginalboken som blivit återutgivna (frånsett någon dagbok från kryssaren Emden). Englund upprepade återutgivningen av samma gamla rexter fast med nytt format i boken 1915. Så om du redan har orginalboken så ska d... Läs hela recensionen

 2. Första världskriget 1914
  Snapphane (Sala), 17 mars 2015

  Boken är uppdelad i en mängd kapitel utifrån vanliga människor, soldater, kvinnor och män. Det ger en bild av samhället, livet, upptakten och till slut av kriget, som är som en mosaik av levnadsöden.

  Genom att skapa denna mosaik av livsöden, där tankar blandas med upplevelser gör att boken blir en levande skildring.

  Boken ger en bild av den vanliga människa. Skyttesoldatens vedermödor. Det som känns abstrakt i andra böcker blir levande på det här sättet.

  Enda nac... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Peter Englund