Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
366
Utgivningsdatum
2014-10-25
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Sangregorio, Paolo (form)
Dimensioner
205 x 135 x 30 mm
Vikt
483 g
SAB
Hc
ISBN
9789127139961

Utan personligt ansvar

(119 röster)  |  Läs 12 recensioner
Inbunden, Svenska, 2014-10-25
196 kr
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Ester Nilsson är tillbaka. Och hon har inte lärt sig någonting.

Fem år efter Hugo Rask träffar Ester skådespelaren Olof Sten. Redan vid det första mötet känner hon igen sin kropps reaktion: hon håller på att bli handlöst förälskad. Olof gör ingen hemlighet av att han är gift med Ebba Silfversköld, men börjar samtidigt träffa Ester. De inleder en relation, som samtidigt inte är en relation enligt Olof. För han är ju gift, och säger sig inte ha några planer på att lämna Ebba. Men vad gör han då hos Ester?
 
Ester köper en bil så att hon kan köra Olof kors och tvärs över landet, till teaterföreställningar och kärleksmöten. Somrarna blir outhärdliga för Ester, för på sommaren umgås gifta män med frun. Ester Nilsson har blivit älskarinna.
Men Olof Sten är märkligt ambivalent och hoppet om att han ska lämna, det finns där. 
 
Utan personligt ansvar är den fristående fortsättningen på Egenmäktigt förfarande. Med skarp blick och mycket humor tar sig Lena Andersson denna gång an älskarinnans roll i vår kultur och de djupt rotade föreställningar som styr tresamheten.

 

För mig är den nya romanen ännu mer läsvärd [än Egenmäktigt förfarande]. Det beror på att Lena Andersson den här gången - diskret men tydligare - lämnar över en del nycklar till metatolkningen av romanen, så att säga är mer generös med sina filosofiska utgångspunkter// Ester Nilsson är egensinnigt, klyftigt och livfullt framskriven av sin författare // [och] har säkrat sig en plats i litteraturen som typ, fiktion och referenspunkt.
Agneta Pleijel, Dagens Nyheter

Gestaltningen av denna ovisshetens gråa zon är storartad och mästerlig. // Som ett slags kärlekens och de mellanmänskliga maktspelens idéroman är Utan personligt ansvar lika briljant som sin föregångare. De filosofiska och politiska frågor boken lyfter skulle kunna diskuteras i oändlighet.
Viola Bao, Svenska Dagbladet

En högst oromantisk roman om romantik som är ännu bättre än föregångaren. [Utan personligt ansvar] framstår nu inte som en uppföljare utan som ett huvudverk.
Karin Arbsjö, Sydsvenskan

Lena Andersson skriver exakt och utmejslat, med ett språk som både ringar in och analyserar det som sker. Här finns mängder av skarpa och alldeles klockrena formuleringar // Utan personligt ansvar är en rasande bra roman, där Lena Andersson skärskådar Esters längtan efter kärlek med en blick som är både genomskådande och djupt ömsint.
Margaretha Levin Blekastad, Nerikes Allehanda

Borde bli ett obligatoriskt inslag på alla kulturhistoriska kurser om seder och bruk i det tjugoförsta århundradet. // Lena Andersson berättelse om Esters vägar och villovägar är i all sin tragik mycket underhållande. Inte minst väninnekören som likt i en grekisk tragedi sjunger sina sånger är obetalbart på pricken rolig.
Lisbeth Larsson, Göteborgs-Posten

Lena Anderssons romaner kommer att bli klassiker
Nils Schwartz, Expressen

Anderssons analytiskt exakta men samtidigt lätta språk bryter effektivt mot de blodsvallande känslor det bär fram.
Fredrik Borneskans, Södermanlands Nyheter

Lena Andersson förädlar ett genomtröskat ämne till gastkramande romankonst. Hon placerar sina studieobjekt på operationsbordet och dissekerar dem lustfyllt med sylvass skalpell. Resultatet är milstolpar i studiet av kärlekens patologi, galenskap och njutning. // även denna gång garnerat med torrt bitande humor. Berörande och helt oemotståndligt. Läs och läs igen!
Tomas Larsson, Östersunds-Posten

I slutet av romanen slår hjärtat nästan dubbla slag av spänning. Utan personligt ansvar" är en minst lika bra och fängslande roman som Egenmäktigt förfarande, vilket säger en hel del. Den förtjänar därför minst lika mycket uppmärksamhet och hylln
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Utan personligt ansvar
 2. +
 3. Egenmäktigt förfarande : en roman om kärlek

De som köpt den här boken har ofta också köpt Egenmäktigt förfarande : en roman om kärlek av Lena Andersson (pocket).

Köp båda 2 för 250 kr

Kundrecensioner

Det finns 12 recensioner av Utan personligt ansvar. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Torr humor
  Ingrid Nettervik, 1 december 2015

  Inte igen, tänker man när man möter Ester Nilsson på väg att begå samma misstag som i relationen med Hugo Rask. Men jo, hennes längtan efter en äkta kärlek är så stor att hon rullar på i samma spår. Lena Anderssons språk är mycket speciellt och hennes psykologiska skärpa är stark. Ester vrider och vänder på vad den älskade Olof säger och får hans kommentarer att bli till just det hon innerst inne vill. Jag gillar den torra humorn och självironin i hennes sätt att skriva. Här finns underbara l... Läs hela recensionen

 2. Toppbok
  Helena Odsvall, 21 augusti 2015

  En av de bästa böckerna jag har läst och som håller jämn stil med föregångaren. En prestation, Lena Andersson rules!

 3. Extremt inkännande med ett helt underbart språk
  Agneta Iréne Johansson, 4 februari 2015

  Irriterande, provocerande; berörande, igenkännande: ett språk så härligt att man stannar upp flera gånger och vill skriva ner /skriver ner för att komma ihåg och använda.

 4. Välskrivet om spelet män/kvinnor

  En välskriven och intressant skildring av språkförbistring och oförmåga att tyda sociala koder kvinnor/män emellan. Visserligen överdriven för att driva hem poängen, men ändå intressant, eftersom den på ett tydligt och mycket förståeligt sätt visar vad denna förbistring kan leda till. Utmärkt svenska och mycket mer trovärdig än "Egenmäktigt förfarande" som jag tyckte mer skildrade en blind tonårsförälskelse.

 5. Varför skriver Andersson samma bok en gång till?
  Yvonne, 4 januari 2015

  Egenmäktigt förfarande var en fantastisk bok och väl värd sitt Augustpris. Lena Andersson kan hantverket och Utan personligt ansvar är välskriven och en alldeles utmärkt bok om människans utasatthet - om man inte läst Egenmäktigt förfarande. Boken känns väldigt mycket som en repris.

 6. Längtan efter kärlek
  Febe Orest, 14 december 2014

  Den här boken skildrar människans längtan efter kärlek och bekräftelse, där avsaknaden av någon eller båda delarna kan driva människan till att ge upp sig själv och mer eller mindre förfölja den andre.

 7. Utan personligt ansvar
  monica hedman, 9 december 2014

  Lena skriver på ett mycket faschinerande sett. Gillade boken och det var tråkigt när den var slut.
  Storyn bra trots att man blir tokig på Ester ibland.

 8. Oumbärlig!
  Margareta Bergqvist, 28 november 2014

  Fängslande, omöjligt att släppa. Igenkänningen är absolut. Språket är genialt enkelt, inlevelsen total. Måste vara självupplevt. Läste boken i ett sträck, mer spännande än en deckare.

 9. Fantastisk!
  Bo, 23 november 2014

  Självklart blev jag misstänksam: ännu en bok om Ester Nilsson efter den utomordentliga och Augustprisbelönade "Egenmäktigt förfarande"? En blek upprepning? Döm om min förvåning när "Utan personligt ansvar" överträffar både förväntningarna och sin föregångare. Esters känslor för den redan upptagne Olof Steen leder in i en berättelse som vidgas och suggestivt fördjupas i knivskarpa iakttagelser och mänskliga slutsatser många av oss kan identifiera sig med. Lena Anderssons känsla för språket, de... Läs hela recensionen

 10. Hopplöst redan i starten
  Roland Sennerstam, 20 november 2014

  Ester Nilsson fortsätter i Lena Anderssons ny bok att i stor ensidighet bli attraherad av en man som i boken heter Olof Sten . Han spelar den manliga rollen i Esters första pjäs som heter Tresamhet, där en gift man brottas mellan frun och en älskarinna.Utan att ha några säkra signaler erkänner Ester vid första träffen att hon vill dela livet med Olof. Vid nästkommande lunch tillsammans har Olof tänkt. Han beskriver situationen med Ester med hjälp av den antika pygmalionmyten, där en skulptör ... Läs hela recensionen

 11. Hon sätter ord på det mikropsykologiska samspelet
  kjell jormfeldt, 13 november 2014

  Lena Andersson har skrivit en ny roman om Ester Nilssons olyckliga kärleksliv. Den är längre än föregångaren och ännu mera utsiktslös i sin strävan att lösa den omöjliga ekvation som ett ojämlikt förhållande innebär. Den som älskar mest är alltid mest sårbar. Ester blir kär i en gift man som envist håller fast vid ett disharmoniskt äktenskap, medan Ester försöker övertyga honom om att deras relation är så mycket bättre. Historien böljar fram och tillbaka mellan närhet och avståndstagande i et... Läs hela recensionen

 12. Välskriven roman
  Ingrid Axelsson, 10 november 2014

  En roman att läsa för alla som blandar in en tredje part i sina kärleksrelationer när de egentligen behöver lösa sina problem hos en terapeut. De utnyttjar aningslöst andra för att lösa sina egna emotionella problem.
  Den tredje personen kan även vara ett barn i en familj.

Visa alla 12 recensioner

Bloggat om Utan personligt ansvar