Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
431
Utgivningsdatum
2015-02-23
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Joachim Retzlaff
Originaltitel
Sapiens. A Brief History of Mankind
Medarbetare
Ekström, Catharina (form) / Granlund, Bitte (form)
Dimensioner
230 x 160 x 30 mm
Vikt
740 g
SAB
K
ISBN
9789127140394
Sapiens : en kort historik över mänskligheten (inbunden)

Sapiens : en kort historik över mänskligheten

(159 röster)  |  Läs 29 recensioner
Inbunden Svenska, 2015-02-23
249
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
"En hisnande spaningstur genom mänsklighetens historia ... Sapiens är full av aha-upplevelser och bygger på breda insikter i naturvetenskap, antropologi och samhällsvetenskap."
Lars Linder, DN

"Det är en väldigt underhållande, tankeväckande och välskriven bok. Harari rör sig flytande och självsäkert över hela det akademiska fältet. Biologi möter antropologi som möter arkeologi och filosofi och teologi och historia. Han har humor, vilket gör honom i sammanhanget ganska originell, och han har också en känsla för dramatik."
Patrik Svensson, Sydsvenskan

"Djärv och fängslande."
Isabelle Ståhl, Svenska Dagbladet

"Provocerande, filosofiskt avancerat, stundtals mycket intressant, men ibland rent fjantigt ... underhållande men ibland häpnadsväckande stolliga historik över mänskligheten."
Björn Gunnarsson, GP

"Den är lysande. Troligtvis den bästa boken om mänsklighetens historia - och då jag har läst väldigt många."
Henning Mankell

Sapiens är en storslagen berättelse om människans ursprung, nutid och framtid. Historikern Yuval Noah Harari tar oss med från Homo sapiens första steg på jorden, då vi var ett däggdjur bland alla andra, till idag när vi står som världens obestridda härskare - med makt att både skapa och utplåna liv.

För cirka 70 000 år sedan var jorden befolkad av minst sex olika mänskliga arter. Ingen av dem hade någon större inverkan på den globala ekologin. Idag har bara en art överlevt - Homo sapiens. Hur blev det så? En del av hemligheten bakom framgångarna är att vi är det enda djur som kan prata om saker som existerar enbart i vår egen fantasi, såsom gudar, nationer, pengar och mänskliga rättigheter. Om detta och mycket mer handlar denna internationella bästsäljare som ger nytt bränsle åt diskussionen om vårt gemensamma förflutna och planetens framtid.

Professor Yuval Noah Harari (född 1976) är verksam vid Hebreiska universitetet i Jerusalem och slutförde sin doktorsavhandling vid University of Oxford. Hans specialområde är världens historia och makrohistoriska processer. Harari har publicerat ett flertal böcker och artiklar och
hans filmade föreläsningar om världens historia har blivit en stor succé på Youtube.

Bibliotekarien Jenny Lindh i DN rekommenderar:
"Jag är så upphetsad över att Yuval Noah Hararis Sapiens nu kommer på svenska. Hans maffiga - och utmanande - bok om människan är så innehållsrik att den är hopplös att sammanfatta: "En makrohistorisk exposé över homo sapiens utveckling", försökte jag häromkvällen, varpå sällskapet omedelbart föll i djup REM-sömn. Därför ett par nedslag: Homo Sapiens är en mördarmaskin. Mänskliga rättigheter är en fantasi. Ja, kanske handlar Sapiens framför allt om just fantasin, den föreställningsförmåga som gjort oss till världens härskare. Sagan om människan är intimt förbunden med fiktion."

Jenny Lindh i M-magasin:
Högsta betyg MMMMM, oumbärlig.
"Årets bästa? Hur blev människan människa? Hur kan en ynklig tvåfotning utan klor och huggtänder dominera alla andra djur och människoarter? Briljante forskaren Yuval Noah Harari skriver Sapiens historia och finner, vackert nog, att vår vinnande egenskap stavas fantasi. Konsten att föreställa sig det osynliga har skapat religioner, pengar, imperier och vårt herravälde. Men vem betalar priset? Vårens, kanske årets fackbok gnistrar av lärdom och perfekt för diskussionskvällarna."

Jag önskar att skolböckerna hade haft samma entusiasm, självförtroende och vigör som Yuval Noah Harari har när de berättar om mänsklighetens utveckling.
Kristian Ekenberg, Örnköldsviks Allehanda

Sapiens: En kort historik över mänskligheten är en spännande och skrämmande bok.
Bo Gustavsson, UNT

Hans övergripande och välf
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 29 recensioner av Sapiens : en kort historik över mänskligheten. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Fantastisk
  Ariadne, 12 december 2018

  Fantastiskt intelligent bok som ger inblickar i hur människor har byggt upp samhällen och imperier. En underbar exposé över tillvaron som den tedde och även ter sig. Efter all denna klokskap ser man med förskräckelse framtiden an. Det blir inte bättre.

  En bok alla, ja verkligen alla borde läsa och vidga sina perspektiv. Särskilt borde alla religiösa, från kommunister till islam(ister)troende läsa och begrunda och slita sig ur sina religiösa föreställningar.

 2. En okonventionell historia
  Carl Björklund (Västerås), 3 april 2018

  Harari gav mig många tankeväckande exempel och andra tolkningar av människans framfart på jorden. Det är dags att tänka efter. Jag har läst historia i Uppsala, men den här gav mig mycket nytt att tänka på.

 3. En bok med ett stort perspektiv
  Olle Karlström, 12 mars 2018

  Jag finner boken mycket intressant och med god argumentation för de egna idéer som Harari framför. Jag har själv naturvetenksaplig bakgrund och har länge intresserat mig för människans ursprung och utveckling och ser i stort sett inga fel vad beträffar referenser. Samtidigt är boken så välskriven att det är llätt att följa resonemangen utan förkunskaper.

 4. Lyfter upp kunskap från förr till ytan
  Bert Arne Flyckt, 20 oktober 2016

  Stor läsupplevelse för mig. Det mesta hade jag en aning om, så det fick förnyad aktualitet och fördjupning. Skickade boken till ett stort antal bekanta, vilket föranlett många intressanta samtal!

 5. Fantastisk kul att läsa!
  Jacek Stegman, 19 oktober 2016

  Har just läst Karin Bojs "Min Europeiska Familj" och förväntade mig något liknande men fann en helt annorlunda bok - mycket mindre "teknisk" och mycket mer fokuserad på idéutveckling.

 6. Insiktsfull
  Staffan Kjellberg, 18 augusti 2016

  Ett nytt angreppssätt som sätter många myter på spel. Logiskt förklaringssätt som ger både aha upplevelser och eftertänksamhet. Parallellutvecklingen av människan är extra intressant. Undrar vad Tore Heyerdal skulle ha sagt.

 7. Visionärt, men samtidigt historielöst
  Dag V, 3 juni 2016

  Boken är visionär, men det finns förvånansvärt få referenser och lärdomar från tidigare författare med anknytning till mänsklighetens historia och utveckling (i texten, men en omfattande lista i slutet). "Den nakna apan" av Desmond Morris från 60-talet borde åtminstone har nämnts. När han diskuterar sociala organisationen historisk, huruvida vi bodde i oorganiserade former med sexuell promiskuitet, matriarkala eller patriarkala familjestrukturer, hänvisar han knappast till tidigare kunskap e... Läs hela recensionen

 8. En livsbok, för alla
  Kaj Gustavsson, 27 januari 2016

  Människan har sedan begynnelsen funderat och spekulerat om livets mening och möjligheter. Och kommer att fortsätta så länge liv existerar. Författaren skapar ett flerdimensionellt ramverk av historia, biologi, politik och framtid, greppbart för vem som. Sapiens är en livsbok.Ett stöd för att fånga in detaljerna och foga ihop till en helhet, en egen världsbild. Ger vind för att förstå och se samband istället för att förenkla och förneka.

  En bok som borde vara obligatorisk för alla som... Läs hela recensionen

 9. En bok alla borde läsa
  Monica Tottie, 31 december 2015

  Precis som undertiteln säger: en kort historik över mänskligheten.

  Efter läsningen: du vet så mycket mer om mänskligheten. Boken borde ingå i studieplaner. Redan i unga år är det bra om man förstår hur det hänger ihop "här i världen" och stimuleras till att följa vetenskapens rön.

 10. Spännande tidsresa
  Lennart Göranson, 27 november 2015

  Bokens redovisning av vad forskningen i dag vet om människans utveckling och historia känns uppdaterad med de senaste resultaten. Den sammanfattar slutsatser från olika discipliner och sätter in dem i ett sammanhang. Kort sagt, de första två tredjedelarna är en komprimerad njutning att läsa. Den sista tredjedelen är lite mer blandad, fortfarande intressant och utmanande men mer präglad av författarens subjektiva uppfattningar, värderingar och tankar. Men det förtar inte det positiva helhetsintrycket.

 11. Människan på väg mot utrotning?
  Lars-Eric Bränfeldt, 23 november 2015

  Bland framtidsforskare är inte en klimatkatastrof det största hotet. Enligt Nick Boström, professor i Oxford, kan området syntetisk biologi vara det största hotet mot mänskligheten. Syntetisk biologi är olika tekniker för att konstruera biologiska system som inte finns naturligt.
  Den israeliske historikern Yuval Harari verkar vara av samma uppfattning. Hans nya bok "Sapiens" har gjort stor succé världen över och nått stora upplagor. Boken beskrivs som en kort historik över mänskligheten. ... Läs hela recensionen

 12. En unik bok - den bästa faktabok jag läst
  Bengt, 18 november 2015

  Harari bjuder oss på en insatt och fantastisk resa full av fakta från mänsklighetens vagga till resonemang om vår framtid.

 13. Evolution
  Rak Grebl, 27 oktober 2015

  Kristallklart och humoristiskt skrivet om människans historia. Många pusselbitar föll ännu mer på plats under läsningen. Enkelt skrivet om komplicerade saker. Bra exempel används för förklaringar. Författaren verkar vara en briljant man.

 14. Tankeväckande!
  Eva Nygren, 23 oktober 2015

  En mycket intressant bok med slående exempel och jämförelser, ibland för många. Men en bok som jag ändå varmt rekommenderar.

 15. Recension av Sapiens
  YJJ, 2 oktober 2015

  Intressant och lättläst bok som ger nya perspektiv. En del av bokens innehåll får nog betraktas som ganska kontroversiellt men det är delvis det som gör den tankeväckande. Roligt också att författaren använder historien som en bakgrund för att spekulera kring framtiden och människans möjligheter att kontrollera sin egen fortsatta evolution.

 16. en sann historia
  Nils Weijdegård, 29 september 2015

  En utmärkt berättad och välskriven historia om människan och hennes villkor.
  Lättförstådd och enkelt berättad. Ändå handlar det om komplexa skeenden.
  Rekommenderas varm!

 17. Den viktigaste bok jag läst
  Robin Karlsson, 23 september 2015

  Vem du än är, vad du än gör i livet och i vilket samhälle du än lever i så är denna bok relevant för dig. Den undersöker vår samhällsstukturs framväxt, aktuella frågor inom politiken som genus, normer, diskriminering, rasism och lyckas även göra detta på ett enkelt, roligt och pedagogiskt sätt. Den har hjälpt mig enormt mycket att se livet från andra perspektiv.

 18. läsvärd bok
  Branislava Lundgren, 2 september 2015

  Många - många! saker jag inte visste om människan innan
  som jag vet nu tack vare boken!
  Läs den
  jag rekommenderar den!

 19. Fantastisk!
  CamillaW, 30 juli 2015

  Harari lyckas beskriva människans historia med nya infallsvinklar, humor och helt fördomsfritt. Det är fantastisk läsning från början till slut. Lärorik men aldrig tråkig. Han lyfter fram teser, fakta och myter på ett helt nytt sätt. Denna bok borde verkligen alla läsa!

 20. Mindblowing!
  Lars Kjellberg, 28 juli 2015

  Jag är nyligen fyllda 65 (fick Sapiens i present av hustrun) och måste säga att detta är den viktigare bok jag läst. Harari lyckas på ett enastående sätt att få mig att tänka i nya banor. Han är pedagogisk, intressant, ifrågasättande, humoristisk och kritisk. It's all between your ears. Läs den! Långsamt; eftersom den är extremt kompakt. Eftertänksamt; eftersom den vänder upp och ner på många "självklarheter". Låt boken utmana dina föreställningar.

 21. Underbart upplysande och tankeväckande.

  En knivskarp analys av sapiens ända in i våra dagar. Borde vara obligatorisk läsning över hela planeten. Jag kan varmt rekommendera den.

 22. Livets bok.

  detta Är den kunskap som kröner mitt liv.
  Hade jag måst välja en enda bok i livet hade det blivit denna.

 23. Sapiens
  Ninni Burell, 25 maj 2015

  Sapiens borde finnas på alla skolbibliotek. En mycket bra historiebok!
  Författaren ger inte bara uttryck för egna kunskaper och åsikter utan boken
  har ett stoff hämtat och sammanfattat från många kunskapskällor.
  Tänkvärt avslutningskapitel.

 24. Gåva
  Lennart Karlsson, 18 maj 2015

  Boken är säkert bra. Jag gav den som gåva och har inte läst den. Men jag kommer säkert att både köpa och läsa den så småningom.

 25. Tydliggör människans påverkan på allt
  Thommy Gustavsson, 5 maj 2015

  Det här är en bok jag hoppas väldigt många kommer att läsa. Jag tyckte först det framstod som övermaga att beskriva H sapiens historia på 400 sidor och dessutom beröra framtidsperspektivet. Harari ger en överblick omfattande nog för att förmedla insikt om vad vi är och håller på med - och det på ett lättfattligt och "medryckande" sätt. Homo sapiens är den enda kvarvarande art av däggdjursläktet Homo - de övriga har sapiens utrotat plus oändligt många andra djur och växter och nu har utrotning... Läs hela recensionen

 26. Vi är framtidens Neandertalare...
  Susanne Rydvald, 22 april 2015

  Denna bok beskriver varje steg av Sapiens mångfaldiga och allt snabbare självmordsbeteende ... hur framgången efter den kognitiva revolutionen blev till inget annat än ett steg fram men ack så många steg tillbaka ... 2015 - Vi är morgondagens Neandertalare men tyvärr finns det betydligt mindre kvar inom oss en det gjorde i orginalet

 27. En kioskvältare
  Per Flygare, 21 april 2015

  Den här boken fick mig att verkligen att tänka till, och pröva mina nuvarande värderingar. Något för alla "tvärsäkra människor " att ta till sig. Att bekänna sin okunnighet och samtidigt bejaka sin nyfikenhet.

 28. Harare: Sapiens
  Stig Odenhall, 31 mars 2015

  En av de bästa jag läst. Den är likställd med Lasse Bergs Kalahari-böcker och Bryson's En kort historia över nästan allting.

 29. Utmärkt historik över vår korta jordiska tillvaro
  Lars-Rune Pettersson, 19 mars 2015

  God populärhistorik över vår tillfälliga (?) tillvaro på jorden.
  Den bör dock läsas tillsammans med Lasse Bergs böcker ("Kalaharitrilogin").
  L.B. är oöverträffad!

Visa alla 29 recensioner

Bloggat om Sapiens : en kort historik över mänskligh...