Stridens skönhet och sorg 1918 : första världskrigets sista år i 88 korta kapitel (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Stridens skönhet och sorg (del 5)
Antal sidor
336
Utgivningsdatum
2018-10-20
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
217 x 150 x 30 mm
Vikt
640 g
SAB
K.51
ISBN
9789127140561
Stridens skönhet och sorg 1918 : första världskrigets sista år i 88 korta kapitel (inbunden)

Stridens skönhet och sorg 1918 : första världskrigets sista år i 88 korta kapitel

(14 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2018-10-20
216
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Det är välskrivet, det är vackert, och det är oändligt sorgligt. Peter Englund är inte bara en kunnig historiker, han är också en ytterst kapabel berättare som skapar stämning med några få ord.

Vimmerby Tidning

En storslagen mosaik bestående av ögonvittnesskildringar, dagboksanteckningar och brev.

Upsala Nya Tidning

Det femte och avslutande bandet i Peter Englunds unika serie om första världskriget, berättad utifrån en mosaik av ögonvittnesskildringar, dagboksanteckningar och brev, har nu nått krigets sista och på många vis mest dramatiska år - 1918.

I början av året har Tyskland oddsen på sin sida. Ryssland är utslaget ur kriget och de styrande i Berlin satsar allt på ett kort: att genom en enorm offensiv i väst tvinga Frankrike och Storbritannien till fred. Men det måste gå fort, innan USA på allvar hinner blanda sig i konflikten. De allierade hoppas på att hålla ut, och räknar kallt med att kriget ska pågå till minst 1919. Resultatet blev en serie blodiga bataljer. Länge såg det ut som om Tyskland faktiskt skulle vinna. Men så kom vändningen, oväntad för många.

Denna volym, som i likhet med de tidigare försetts med sällan eller aldrig visade fotografier och nyritade kartor, avrundas med en redogörelse för de fyrtio medverkandes omständigheter vid krigsslutet.

Det är välskrivet, det är vackert, och det är oändligt sorgligt. Peter Englund är inte bara en kunnig historiker, han är också en ytterst kapabel berättare som skapar stämning med några få ord. Alla lukter och ljud stiger upp från boksidorna.

Vimmerby Tidning

Stridens skönhet och sorg, 1914- 1918 är mycket läsvärda böcker. Peter Englund har också förmågan att popularisera, han skriver ett klart och enkelt språk, ofta av skönlitterär kvalitet. Ett storartat historiskt och litterärt verk!

Smålänningen

Historia på marknivå som känns viktigare än någonsin./.../ Han rör sig sömlöst mellan de som var på plats (oftast markerat genom ingångsorden Samma dag eller Samtidigt) och stannar i ögonhöjd hos de som såg.

Göteborg-Posten

Det som för Peter Englund från början var ett experiment i historieskrivning har nu fullbordats till något som är bestående historieskrivning. Med en ledig prosa och ett välutvecklat sinne för dramatiken i det lilla tar han läsaren med sig bakom den storpolitiska scenen, ner i vardagslivets skrymslen, i fasorna. Där allt bokstavligen handlar om liv eller död.

Svenska Dagbladet

En storslagen mosaik bestående av ögonvittnesskildringar, dagboksanteckningar och brev.

Upsala Nya Tidning

I förordet betecknar Englund böckerna om världskriget som "ett lekfullt experiment i historieskrivning". Man måste säga att det varit framgångsrikt. Det är god litteratur och förmedlar en stark tidskänsla, egenskaper som inte är självklara i traditionell historieskrivning.

Östra Småland

Englund för historien tillbaka till individerna, de subjektiva upplevelserna. Människorna blir inte statistik, men olika blickar på samma sak kan ge närmevärden, som tillsammans skapar historisk sanning med temperament.

Expressen

Peter Englund skriver som vanligt en koncentrerad och snudd på poetisk prosa men den stora behållningen är de stämningar och känslor som läsningen ger. Varje liv kan kokas ned till en mängd enskilda minnen. Detta är några människors minnen av det första världskriget. Boken innehåller även ett stort antal bilder en del i färg som i alla fall jag finner stort värde i.

Forskning och Framsteg

Ett mästerverk.

BTJ
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Stridens skönhet och sorg 1918 : första världskrigets sista år i 88 korta kapitel
 2. +
 3. Stridens skönhet och sorg 1917 : första världskrigets fjärde år i 108 korta kapitel

De som köpt den här boken har ofta också köpt Stridens skönhet och sorg 1917 : första världsk... av Peter Englund (inbunden).

Köp båda 2 för 444 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Stridens skönhet och sorg 1918 : första världskrigets sista år i 88 korta kapitel. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Högsta klass
  Hickok, 25 februari 2019

  Man får en närkontakt till människan bakom texten. Att det har gått hundra år sedan det skrevs märks inte.
  Jag lyfter på hatten

 2. Momentum
  stig eriksson, 27 november 2018

  Långt från torra faktasiffror redovisar Englund kriget på individnivå; kan inte bli bättre. En skildring med empati och vemod inför människan.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Peter Englund