Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
301
Utgivningsdatum
2014-08-12
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Mohtadi, Lawen (red.) / Mavi, Devrim (red.) / Lindström, Conny (form)
Dimensioner
210 x 140 x 15 mm
Vikt
380 g
SAB
Ohe
ISBN
9789127140684
Rasismen i Sverige : nyckeltexter 2010-2014 (häftad)

Rasismen i Sverige : nyckeltexter 2010-2014

(11 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad Svenska, 2014-08-12

Slutsåld

Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. En norsk terrorist mördade 77 personer. Polisens Reva-projekt väckte en debatt om strukturell diskriminering. Tusentals svenska romer registrerades olagligt av polisen. Och i Stockholmsförorten Kärrtorp samlades 16 000 människor i en protest mot nazistiska våldsdåd. De senaste åren har rasismen som politisk kraft vuxit. Samtidigt tar antirasismen allt större plats, och en bred, folklig rörelse har fått ordentligt fäste runtom i landet. Någonting håller på att hända med Sverige och rasismen. Men vad?

Lawen Mohtadi och Devrim Mavi är redaktörer för en antologi som samlar ett antal nyckeltexter från de senaste årens händelser och debatter. Med hjälp av flera av landets mest namnkunniga journalister och författare ringar de in några av vår tids mest brännande politiska frågor.

 

Pressröster om Rasismen i Sverige

"Det finns några faktorer som gör antologin Rasismen i Sverige extremt viktig just nu. För det första förmedlar texterna kunskap som alla, från barn i förskoleåldern till PRO-medlemmar, borde få del av. För det andra finns här erfarenheter som måste bli hörda och tillåtas krackelera en nationell självbild. För det tredje är en röst om rasism mot rasism en kollektiv röst, vilket blir tydligt i antologiformatet ... Sammantaget ger texterna en bild av att bearbetningen av den svenska rasismen just har börjat ... Om Rasismen i Sverige skulle vara enbart en samling kulturjournalistiska texter vore dess betydelse begränsad. Men boken är en del i ett större sammanhang av antirasistiska rörelser på torgen, på musikscenen, i skolor och på arbetsplatser ... Av demokratisk betydelse nu är att stötta den breda rörelsen, avslöja försöken att ogiltigförklara den och fortsätta flytta fram dess position. Tusen och åter tusen är beredda på det arbetet. Och som tjejerna från Kärrtorp skriver: det finns bara ett sätt att göra det. Tillsammans."
Elisabeth Hjort, Svenska Dagbladet

"Men framför allt handlar Rasismen i Sverige om ett grundläggande skifte i samhällsdebatten. Vi noterar sensommar, 2014. För första gången har vi nu ett läge där rasifierade svenskar - de som faktiskt drabbas av rasism - har börjat dominera det offentliga samtalet om rasism. Det är förstås en nödvändig utveckling. På många sätt gör det också den här boken till nödvändig läsning ...  några av de starkaste texter som de senaste åren skrivits i Sverige utifrån rasifierades perspektiv"
Johan Wirfält, Dagens Nyheter

"Rasismen i Sverige, med sin upplyftande analys, är en skolbok för alla. Boken innehåller några av de mest välskrivna, polemiska och känslomässigt drabbande texter jag har läst de senaste åren ... De har skrivits med andan i halsen, med ilska, ibland ångest, men också med ett enormt hopp och förändringslusta. För att inte tala om humorn. För hur skall man annars angripa den omedvetna rasismen? Gapet mellan hur folk uttalar sig i opinionsundersökningar och hur de beter sig i vardagen?... Alexandra Pascalidous skönlitterärt fulländade text ... Duraid Al-Khamisis skriver nyanserat och inkännande ... fantastisk text av Carina Bergfeldt ... En av mina absoluta favorittexter är Gellert Tamas Sånger om Sverige ... Ylva Habel gör en viktig poäng ... Ola Larsmo påminner om en extremt viktig sak ... Orrenius träffande texter om polisens olagliga kartläggning av romer ... Mattias Gardells enormt viktiga analys ... Moa, Mira, Jonna och Stellas livssprakande manifest Brev från Kärrtorp ... Jag blir upplyft och upprymd av vårdarbetarna och brandmännen ... Sist men inte minst erbjuder denna ovärderliga antologi en artikel av Johannes Anyuru. Den är en episk, smärtsamt vacker och hoppingivande."
Sinziana Ravini, Göteborgs-Posten

"... knivskarp argumentation signerad Isobel Hadley-Kamptz ... Andra består av viktiga vittnesmål, som när Rakel Chukri beskrev känslan av att leva i en stad
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Rasismen i Sverige : nyckeltexter 2010-2014. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Kläder ord på den struktuella rasismen
  Roland Larsson, 6 oktober 2014

  Boken är sann och övertygande. Skribenterna återger sina egna erfarenheter.

  Besynnerligt att det inte hänt mer vad gäller öppenhet och tolerans. Det har trots allt gått många år sedan Palmes stora framsynta tal "... ett förfluget ord ...

 2. Bra blandning
  Myggan, 3 oktober 2014

  Det är en bra idé tycker jag att samla texter om rasism från olika skribenter i en bok. Ämnet är komplext och behöver belysas från olika håll. En verkligt läsvärd bok, med många aha-upplevelser.

 3. Spännande men...
  Karianne Esseveld, 16 september 2014

  Inget värt att köpa helt ärligt, då man kan följa sin favorit författare som kanske finns med i boken på internet eller köpa deras böcker. Sen gällde det artiklar som alla är publicerade i en tidning man kan finna själv. Ideal om man vill ha alla artiklar samlade såklart!

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Lawen Mohtadi