Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
303
Utgivningsdatum
2014-08-06
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Erik MacQueen
Originaltitel
Open City
Medarbetare
Acedo, Sara R. (form)
Dimensioner
180 x 110 x 15 mm
Vikt
172 g
SAB
Hce
ISBN
9789127140752
Öppen stad : roman (pocket)

Öppen stad : roman

(22 röster)  |  Läs 4 recensioner
Pocket Svenska, 2014-08-06
55
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
"Fantastisk, en klar femma." Yukiko Duke, SVT Gomorron Sverige

"Cole ger hopp om romankonstens fortlevnad ... En stor och rik roman. Något av det bästa jag läst på mycket, mycket länge." Anneli Jordahl, Sydsvenskan

"Det är en lika njutbar som storartad prestation." Anna Hellgren, Expressen

"Plocka upp Öppen stad, inte om en vecka - utan nu, genast!" ÅM Hellman, Kristianstadsbladet

Teju Coles debutroman hyllades av en entusiastisk kritikerkår både i USA och Storbritannien när den utkom 2011, och den blev en oväntad försäljningsframgång.

Öppen stad handlar om Julius, en ung doktorand i psykiatri som tillbringar sin lediga tid till fots på New Yorks gator. På ytan är boken en berättelse om en ung främling bosatt i New York efter 9/11. Men det är också en intellektuellt, politiskt, och litterärt utmanade roman om vår tids stora frågor. En sociologisk och på samma gång meditativ undersökning av New York och dess historia, av människorna i Julius liv och hans barndomsminnen från Nigeria.
Översättning: Erik MacQueen

Vill du veta vad andra tycker och tänker om Öppen stad? Lyssna på Abf Stockholm och Natur & Kulturs litteraturpodcast. Där får du följa en bokcirkel, ledd av författaren och journalisten Lawen Mohtadi, under tre träffar. Finns på Soundclound och Itunes. Sök på Öppen stad.

"Spännande att läsa ... Teju Cole börjar med en liten detalj och sedan växer berättelsen och utvidgar sig utåt. Den är fantastisk, en klar femma."
Yukiko Duke, SVT Gokväll

"... en mycket ovanlig roman ... Trots alla lärda referenser, och intrikata motivbygge, lyckas Teju Cole vara märkvärdigt enkel och tillgänglig ... Cole ger hopp om romankonstens fortlevnad, dess förmåga att fånga oss, kanske till och med förändra oss. Romanen är faktiskt en överlägsen form för att förmedla alla dessa lager av minnen och bortträngningar. Cole påminner också om att allas våra olikheter är en skönhet i sig. Det blir löjligt att brista ut i panegyrik över en författare som är främmande för det storvulna. Men jag gör det ändå. Öppen stad är en stor och rik roman. Något av det bästa jag läst på mycket, mycket länge."
Anneli Jordahl, Sydsvenskan

"... som att öppna fönstren på vid gavel och känna hur världen strömmar in. Det känns friskt."
Daniel Sandström, Svenska Dagbladet

"Öppen stad hyllades stort när den kom ut i USA, och det är lätt att förstå varför. Teju Cole lyckas åstadkomma ett slags blixtbelysning av vår tids mest uppslitande trauman. Rasismen, 11 september, det så kallade kriget mot terrorismen och övergreppen det har fört med sig. Samtidigt kopplas dagens pågående katastrofer sömlöst till de som präglat generationer och miljoner människor genom historien: slavhandeln, kolonialismen, andra världskriget. I Coles händer är människan en evig - frivilligt eller ej - migrant, för alltid utelämnad åt sitt eget och historiens främlingskap. Det är en lika njutbar som storartad prestation."
Anna Hellgren, Kvällsposten

"Öppen stad är dock - tack och lov - mer gestaltande än idépolitisk. Genom Julius strömmar staden och tiden genom noggrant utformade iakttagelser och de människor som han möter får tala länge i omfångsrika och detaljerade bakgrundshistorier. Öppen stad möter människorna bakom idéerna och ideologierna, ser de enskilda berättelserna i de stora skeendena. Det är en debutroman som förmår uppfylla en av skönlitteraturens svåraste och viktigaste uppgifter."
Elin Grelsson Almestad, Göteborgs-Posten

"Men herregud, Öppen stad är en debutroman, och lagd bredvid de senaste årens svenska debatter om rasism väger den blytung, inte i kraft av åsikter och argument, utan i kraft av gestaltning, nyanser, och komplikationsberedskap."
Lars Hermansson, Sveriges Radio Kulturnytt

"S
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Öppen stad : roman
 2. +
 3. Varje dag är tjuvens dag

De som köpt den här boken har ofta också köpt Varje dag är tjuvens dag av Teju Cole (inbunden).

Köp båda 2 för 254 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Öppen stad : roman. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Läsvärd!
  Hea, 1 oktober 2017

  Spännande att följa huvudpersonens tankar kring saker som händer i hans liv i New York, intressant och också tänkvärt. Kan tänka mig att läsa en till av hans romaner!!

 2. Öppen stad på liten yta
  Maja Gräddnos, 17 mars 2015

  Öppen stad på liten yta.... Rör sig på en liten yta, håller intressant samtal och samtliga med vidhängande intressanta utvikningar.....
  Har man varit i New York så kan man lätt följa med. Har man inte varit blir det ändå en fin promenad.......
  Helt osocial, för egen del men får avundsvärt lätt igång spännande samtal med främlingar och andra, med förstående vänner, flickvänner men egentligen är det inte nära vänner utan huvudpersonen tror att de är nära honom.........
  Marianne

 3. Den bästa bok jag läst på många år.
  Mats Liberg, 14 oktober 2014

  Fantastiskt språk. intressanta och kunniga iakttagelser, ena stunden blir man glad, nästa melankolisk eller sorgsen. Författaren iakttar sin omgivning och beskriver den ibland detaljrikt och insiktsfullt och med stor värme.

 4. Härlig !
  Christina Ridderhierta, 1 oktober 2014

  En intressant berättelse av en nigeriansk författare som beskriver en läkares vardag under fortbildning i New York. Bryssel finns också med i berättelsen. En kosmolitisk bok där bladen snabbt vänder sig.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Teju Cole