Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
285
Utgivningsdatum
2016-05-14
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Lindström, Conny (form)
Dimensioner
216 x 146 x 22 mm
Vikt
459 g
SAB
Lz Efendic, Negra
ISBN
9789127141308
Jag var precis som du (inbunden)

Jag var precis som du

(21 röster)  |  Läs 10 recensioner
Inbunden Svenska, 2016-05-14
79
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Vinnare av Stora journalistpriset år 2016 i kategorin Årets Berättare. Juryns motivering:
"För att hon i sin reportagebok återvänder till sin egen flykt och med osentimental blick skildrar krigets spår hos ett barn samtidigt som hon ger liv åt människorna bakom nyhetstelegrammen."

"Det är en riktigt, riktigt bra bok, skickligt skriven."
SVT Kulturnyheterna

"Så mångbottnad, så akut. En sann journalistisk bedrift."
Expressen

"Talar in i vår samtid."
Svenska Dagbladet

"Det är såhär samhällslittertur borde vara. Det är helt enkelt riktigt jävla bra."
Borås Tidning

"Efendic gör flyktingens sak till vår .. en bok med stark tonträff som ger många insikter."
Jönköpings-Posten

"... en del av svensk historia, nutid och framtid. Att ett land inte är sina gränser, utan sina människor och våra berättelser."
Dagens Nyheter

En dag när Negra är elva år står en pojke på skolgården och stirrar henne in i ögonen. "Din pappa ska bli den förste som får en kula i pannan", säger han.

Den våren blåser det upp till storm i den jugoslaviska republik där Negra levt hela sitt liv. Skolgården täcks av nationalistiskt klotter. Föräldrar viskar om krig när de tror att barnen sover. Och snart, innan det ens blivit sommar, sätts även Negra på en buss och ser hela sitt liv försvinna i bakrutan.

Jag var precis som du är en personlig berättelse om ett barns väg från tryggheten i byn till ett liv långt borta. Det är en resa förbi vägspärrar och beväpnade män, där en svettig barnhand håller hårt i 50 skrynkliga tyska D-mark. Det är ett liv av väntan, oro och matpaket från Röda korset. Och till sist en lång bussresa till ett land i norr, där alla äter knäckebröd och där man ändå inte ska stanna. Eller?

Negra Efendic (född 1980) är reporter på Svenska Dagbladet med särskilt fokus på migrations- och integrationsfrågor. Jag var precis som du är hennes första bok på Natur & Kultur.

"Det är en riktigt, riktigt bra bok, skickligt skriven. Jag var precis som du är en elegant och mångskiktad bok, klart och koncist berättad, stöpt i den till synes självklara formen av berättelsen om författarens liv som flykting En ohyggligt sorglig bok, och samtidigt en som har hopp. Jag var precis som du är ett självbiografiskt flyktingreportage, med verkligen fina stilistiska kvalitéer."
Per Andersson, SVT Kulturnyheterna

"Språket är enkelt men effektivt, Efendic skriver på typisk journalistprosa utan onödiga utsmyckningar eller ordkonster, allting är utmätt, uttänkt, driver boken framåt. Men den stora behållningen är formen! Formen är genial. Trots att större delen är en tillbakablick på 1990-talet, är texten uppbyggd så att man hela tiden tvingas genomföra läsningen med dagens situation som ett filter över orden. Här finns ingen onödig ängslighet, inget behov av att smickra eller ställa sig in. Efendic är krass, ärlig, orädd. Varje gång man som läsare vill hänge sig åt den nostalgi dagens som stängda gränser kan locka till, knäpper hon en på näsan ... Det är en viktig bok, en välbehövlig bok, i ordets bästa bemärkelse. Genom att hela tiden inbjuda läsaren till att se dessa paralleller tvingar hon en att nyktra till, oavsett om man är en naiv drömmare eller nattsvart pessimist. Dessutom är boken en nödvändig påminnelse om det största folkmordet i Europa sedan andra världskriget, ett folkmord som tilläts ske på grund av omvärldens flathet och där förbrytarna fortfarande går fria. Det är en nyansrik bok, så mångbottnad, så akut. En sann journalistisk bedrift."
Valerie Kyeyune Backström, Expressen

"Styrkan med den här boken är nämligen just det genuina tonfallet, den flicka som både berättar om vardagsli
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 10 recensioner av Jag var precis som du. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Duktig flicka.

  Hon hade inte lätt när hon kom till Sverige. Men en sådan framgångssaga hon är, duktig journalist, duktig dotter, föräldrarna måste vara jättestolta. Hoppas Negra känner att hon är omtyckt och respekterad i sitt nya hemland.

 2. Omskakande.
  Lars Wester, 13 december 2016

  Man skäms över hur vi behandlar dem som tvingas fly sina hem. Samtidigt undrar jag vem och vad som sätter igång alla dessa krig.

 3. Lärorikt
  Thomas Schüler, 29 september 2016

  Intressant beskrivning av när gamla oförätter kommer upp till ytan. Den journalistiska stilen känns lite långtråkig dock. Boende i Sverige kan nog lära sig mycket om vad vi människor kan göra mot varandra när förutsättningar ändras för att bara leva tillsammans.

 4. Intressant.
  Mary, 21 juli 2016

  Intressant och lärorikt att få se flyktingar från deras perspektiv, lättare att förstå deras kulturkrock med oss och deras kamp på vägen hit.Både rolig och känslig bok.
  Väldigt aktuell och läsvärd.

 5. Omskakande!
  Inbiten läsare, 18 juli 2016

  Otäck skildring av händelserna i forna Jugoslavien ur ett barns perspektiv. Bra beskrivning av hur det är att vara flykting, något som man tvingats till och absolut inte valt själv. Mycket aktuellt ämne.

 6. Vår vilja att överleva
  Tord Wahlström, 23 juni 2016

  En fullträff, visar på den goda viljan att överleva i ett samhälle som blivit så fel.
  Skyr inte att beskriva det destruktiva men ger ett föredöme i världen. Ett hopp för den goda viljan.

 7. Rekommenderas varmt!
  Evgenia Simeonidou, 14 juni 2016

  Det första jag tänkte på när jag började läsa boken är att det märks tydligt att Negra Efendic är en oerhört skicklig journalist. Hon delar med sig av sin berättelse på ett sätt som gör det lätt att följa med i berättelsen samtidigt som man kommer författaren nära och blir djupt berörd.

  Jag tycker att denna bok är helt fantastisk. I de första två delarna av boken är det barnet/ungdomen Negra som berättar om sin upplevelse av kriget och flykten till Sverige. I den sista delen är det ... Läs hela recensionen

 8. En bok som berör
  Linda Andersson, 10 juni 2016

  En mycket bra och stark bok som verkligen berör! Ger förståelse för hur det är att tvingas lämna sitt hemland, och att komma till ett nytt (inte alltid så välkomnande land). Välskriven med mycket ärlighet och värme! Läs!

 9. .
  Lena Forsman, 3 juni 2016

  Borde vara en bok som alla ska läsa för den förklarar hur hemskt det var för dessa människor som ju faktiskt bodde (bor) i Europa i nutid.

 10. Knockad
  Bokistan (Stockholm), 1 juni 2016

  Helt golvad av broken. Lika mycket lektion i nutidshistoria (90-talet) som dagsaktuell. Möjliggör en förståelse av samtiden genom jämförelser med en historia som nästan alla vuxna kommer ihåg. Stark berättelse. Gillar olika tonfall i de tre olika delarna. Köp, läs, och bli berörd.

Visa alla 10 recensioner

Bloggat om Jag var precis som du