Format
Inbunden (Halvklotband)
Språk
Svenska
Serie
Katitzi (del 1)
Läsålder
6-9 år
Antal sidor
285
Utgivningsdatum
2015-01-27
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Illustratör/Fotograf
Johanna Hellgren
Dimensioner
215 x 160 x 25 mm
Vikt
630 g
SAB
Hcf
ISBN
9789127141506

Katitzi ; Katitzi och Swing

(16 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2015-01-27
179
 • Skickas från oss på måndag
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
Till boken finns en lärarhandledning och tillhörande arbetsuppgifter skriven av läromedelsförfattaren Emma Frey-Skött. Ladda ned den här: http://bit.ly/katitzi

Katitzi växte upp i Sverige för inte alltför länge sedan, och var som vilket annat barn som helst. Hon kivades med sina syskon och lekte med sin hund, hon var snäll ibland och dum ibland precis som alla andra. Men trots att hon var som vem som helst så fick hon inte gå i skolan, inte bo i hus eller ens stanna särskilt länge på samma plats utan att bli bortkörd - bara för att hon var rom.

Katitzi-böckerna har älskats av generationer barnboksläsare och nu kommer de äntligen i nyutgåva, med nya illustrationer av Joanna Hellgren.
"Samtiden behöver Katitzi."
Hufvudstadsbladet

"Inte en dag för tidigt att Taikons folkbildande barn- och ungdomsböcker görs tillgängliga igen. Vi är trots allt en generation som med hennes böcker i bagaget har tillskansat oss lite mer kunskap om det förtryck som romer i Sverige har utsatts för i vår närhistoria."
Erika Hallhagen, Svenska Dagbladet

"Men framför allt är berättelsen om Katitzi en svåröverträffad bok att läsa högt för ett barn, för alla som vill börja prata om rasism och vad det egentligen betyder att vara människa."
Sandra Lindén, Vetlandaposten

"Mer högaktuella än så här blir knappast barnböcker - trots att de är klassiker med fyrtio år på nacken."
Catarina Berglund, Kommunalarbetaren

"EU-migranternas närvaro i Sverige ger böckerna om Katitzi ny, akut relevans. Inga romer bodde utanför mitt fönster när jag läste om Katitzi som barn - då var böckerna verkligen berättelser från förr. Nu är de berättelser om vår vardag, om de människor som är närvarande i våra liv varje dag, och som få av oss vet hur vi ska förhålla oss till."
Martina Montelius, Expressen

"Boken är vackert formgiven och till ett estetiskt helhetsintryck bidrar Joanna Hellgren med finstämda tuschteckningar. Min slutsats blir en högläsningsbok som inte får saknas i något skolbibliotek."
Britt Jakobsson, Länstidningen

"Äntligen släpps böckerna om Katitzi av Katarina Taikon i nyutgåva! Väldigt efterlängtat. Det här är viktiga böcker om främlingsfientlighet och hur det kan vara att växa upp strax utanför samhället. Mer än någonsin, med dagens samhällsklimat, behövs den här typen av litteratur."
Beroende av böcker

"Min förhoppning är att Katitziböckerna blir klassläsning i skolorna, inte bara för att de är sorgliga, roliga och spännande, utan också för att de utgör en fantastisk utgångspunkt för att prata om samhällets orättvisor, om diskriminering och om de fattiga EU-migranter som de flesta barn i Sverige i dag ser regelbundet /.../ Kanske föds hos några barn också lusten att bli vår tids Katarina Taikon. Det är tyvärr ack så välbehövligt."
Eva Lotta Hultén, Göteborgsposten

"Katitzi, vi behöver dig!"
Bokdjungeln

"Katitzi ger röst åt de utsatta barnen."
Elin Viksten, TT Spektra

"Att möta Katitzi och hennes syskon igen, nu som vuxen, är egentligen en lika omtumlande läsupplevelse som då. Katarina Taikons språk, varsamt redigerat för moderna läsare, flyter som tidigare."
Eva Emmelin, Skånska Dagbladet

"Det är bra att de nu ges ut på nytt. De behövs. Kanske behövs de mer än någonsin?"
Lotta Gometz, Västervikstidningen

"Språkliga moderniseringar och nya illustrationer vill rikta utgåvan mot nutidens unga läsare, och är därför i linje med Katarina Taikons projekt: att påverka
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Katitzi ; Katitzi och Swing
 2. +
 3. Honungsfällan : historien om Swedbank, Ryssland och världens största penningtvättskandal

De som köpt den här boken har ofta också köpt Honungsfällan : historien om Swedbank, Ryssland... av Lars Berge, Axel Gordh Humlesjö (inbunden).

Köp båda 2 för 398 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Katitzi ; Katitzi och Swing. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Konfliktlösande
  Lotta Isberg, 5 november 2021

  Boken är bra. Det är en mycket levande berättelse om en invandrar-/zigenar-flicka i Sverige på 50-talet. Använder den i min svenska-undervisning, och den uppskattas också av elever på mellanstadiet.

 2. Lika aktuell och gripande som när jag var barn
  Hanna Maria , 28 december 2020

  Min dotter på 10 år läste de första två böckerna på nolltid och vill läsa mer och prata om romer och hur vi behandlar varandra. Många fina samtal och engagemang för mänskliga rättigheter

 3. Allas vår Katitzi, leve henne.
  Ing-MarieLeander, 11 november 2015

  Samma härliga upplevelse nu som då jag var ung. Läser nu om Katitzi för mitt barnbarn 5 år. Hon älskar boken och våra lässtunder som även i dagens läge ger många tillfällen till reflektioner och kopplingar till Romerna som vi nu träffar varje dag på gatorna. Boken är så varm. Det är helt otroligt vilket starkt folkslag. Vad de fått/får utstå.

 4. Lisa
  Yvonne , 22 april 2015

  Mitt barnbarn Lisa 12 år fick den på rekommendationer av in mamma som läst den som tonåring. Hon har tyckt om det hon läst av boken.

  Farmor

 5. Födelsedagspresent
  Cay, 27 mars 2015

  Barnbarnet som fick boken fyllde 9 år. Mamma eller pappa läser lite varje kväll.
  "Jag tycker boken är jättebra" säger hon.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Katarina Taikon