Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
510
Utgivningsdatum
2015-11-03
Upplaga
19
Förlag
Natur & Kultur
ISBN
9789127141803
Alkohol, droger och hjärnan (e-bok)

Alkohol, droger och hjärnan (e-bok)

E-bok (EPUB), Svenska, 2015-11-03
189
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Alkohol, droger och hjärnan beskriver framsteg inom hjärnforskningen som gjort det möjligt att bättre förstå alkohol- och drogproblem. Boken är skriven från författarens perspektiv som läkare och forskare och visar hur vetenskapens framsteg pekar ut vägar mot empatisk, rationell behandling som alternativ till moraliserande attityder och vårdideologiska strider.
Missbruksproblem är mycket vanliga, och nästan varje familj har erfarenhet av någon som drabbats. Svenskars användningsmönster av alkohol har förändrats. After Work-ölen och mitt-i-veckan-drinken är förhållandevis nya i svensk dryckeskultur, samtidigt som traditionen av tungt helgdrickande finns kvar. Dessa dryckesbeteenden aktualiserar behovet av fördjupad kunskap och vetenskapligt grundade behandlingsmetoder. För att nå dit behöver forskningens resultat nå ut utanför akademiska kretsar.

Ur förordet:
?Jag är läkare och hjärnforskare, inte socialantropolog eller vårdideolog. Det här är först och främst en bok om människor, deras känslor och handlingar, och det vi vet om processer i hjärnan som ligger bakom. Decennier av patientarbete och forskning har övertygat mig om att dessa fenomen är universella, även om den sociala inramningen förstås kan skifta. Människor med beroendeproblem, deras anhöriga, vänner och arbetskamrater kommer att känna igen dessa centrala processer.?
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Heilig Markus

  • Hon, han och hjärnan

    Heilig Markus

    Jag är läkare och hjärnforskare. Jag är också pappa till två tjejer och ogenerad pappafeminist. Diskussioner vid middagsbordet fick mig med tiden att inse hur pinsamt lite jag egentligen visste om kön och hjärna. Är våra hjärnor i grunden lika? Är...

Bloggat om Alkohol, droger och hjärnan