Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
285
Utgivningsdatum
2016-09-03
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Möllersten, Lukas (form)
Dimensioner
206 x 136 x 25 mm
Vikt
415 g
SAB
Hc
ISBN
9789127142077
Jag är Hill (inbunden)

Jag är Hill

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2016-09-03
219
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Den 22 februari 1911 avled Carl Fredrik Hill i sviterna av en lunginflammation, sextiotvå år gammal. Vid sin död var han som konstnär fullständigt okänd. Hundra år senare sålde Bukowskis en av hans målningar för 9 800 000 kronor.

Lund 1904. I trädgården pågår förberedelserna inför en fest. Konstnären lever ett stillsamt liv på övervåningen i barndomshemmet efter långa vistelser på psykiatriska sjukhus. Den här morgonen har han som vanligt fått fyra pappersark att rita på av systern. Han är samtidigt instängd och fri.

"Jag är Hill" berättar om uppväxten, revolten mot fadern, det mödosamma konstnärslivet i Paris, ensamheten och det inre kaos som slutligen bröt ner honom. Men framförallt om modern, som genom alla prövningar älskar honom och står vid hans sida. Det här är också berättelsen om henne.

Många svenska poeter, bland dem Eva Ström, Birgitta Trotzig, Lars Norén och Ann Jäderlund, har inspirerats av Hill. Spår av deras diktning ekar genom Kristofer Flensmarcks måleriska roman. "Jag är Hill" gestaltar också en konstnärs försök att hålla upp en spegel åt en annan konstnär i en annan tid.

Kristofer Flensmarck är bosatt i Malmö. 2005 debuterade han som poet och har sedan dess utkommit med flera diktsamlingar, bland annat den uppmärksammade "Almanacka" (2009). "Jag är Hill" är hans första roman.

Kristofer Flensmarck berättar enkelt, vackert, försiktigt, med Hills egna konstverk i centrum. Målningar som han försöka göra till egna små berättelser i texten. Det är ömsint och känsligt gjort.
Maria Schottenius, Dagens Nyheter

Kristoffer Flensmarck bygger försiktigt upp sitt porträtt med fragment från många som tidigare närmat sig konstnären, krupit ut ur hans kappa. Språket är distinkt och vackert, ingenting onödigt, mycket rymd.
Ulrika Knutson, SR Kulturnytt

Utan utsvävningar beskriver Flensmarck dagar, landskap och sinnesstämningar precist och poetiskt. Också när Hill drabbas av hörselhallucinationer, förföljelseidéer och ångest lyckas Flensmarck, utan att romantisera sjukdomen, teckna ett trovärdigt porträtt av en ung man för vilken konsten betyder allt. // Kristofer Flensmarcks roman är i sitt knappa, nertonade format stark och vacker, och skriven med känslighet och kunskap i ett svårt ämne.
Eva Ström, Skånska dagbladet

Med hjälp av samplade diktfragment från ett tjugotal poeter och - stundom redigerade - brev bygger han ett smärtans collage. // Flensmarcks roman samlar ett århundrade av minnen.
Ulrika Stahre, Aftonbladet

Det är riktigt skickligt gjort.
John Sjögren, Svenska Dagbladet

Med hjälp av samplade diktfragment från ett tjugotal poeter och - stundom redigerade - brev bygger han ett smärtans collage.
Ulrika Stahre, Aftonbladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Jag är Hill
  2. +
  3. In i smärtan

De som köpt den här boken har ofta också köpt In i smärtan av Kristofer Flensmarck (inbunden).

Köp båda 2 för 418 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Jag är Hill. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Carl Fredrik Hill den schizofrene konstnären
    Stig Cronberg, 20 oktober 2016

    Det är gripande att läsa om hans öde och liv. Boken har inga av hans många tavlor och teckningar men de kan betraktas i andra böcker som kompletterar hans uppväxt och liv i familjen och konstnärslivet.Stig Cronberg

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Kristofer Flensmarck