Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
195
Utgivningsdatum
2015-01-10
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
178 x 110 x 10 mm
Vikt
122 g
SAB
Gcz Taikon, Katarina
ISBN
9789127142244
Den dag jag blir fri : en bok om Katarina Taikon (pocket)

Den dag jag blir fri : en bok om Katarina Taikon

(13 röster)  |  Läs 5 recensioner
Pocket Svenska, 2015-01-10
59
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Hösten 1963 utkom Katarina Taikons debutbok Zigenerska. Hon var 31 år, hade nyligen lärt sig läsa och skriva och blev över en natt talesperson för romernas kamp för lika rättigheter i Sverige. Tillsammans med andra aktivister och kulturpersonligheter kämpade hon för att tömma tältlägren som romer bodde i och för deras rätt till skolgång. Hennes krav på inkludering väckte starka reaktioner, både på grund av ren fientlighet mot romer men även utifrån en idé om att romer varken kunde eller ville leva inom det moderna samhällets ramar. Katarina Taikons livsprojekt blev att utmana den synen. Katarina Taikon (19321995) föddes i ett tält utanför Örebro. Hon är mest känd för sin självbiografiska barnboksserieom Katitzi. Den dag jag blir fri är den första biografin om henne.

 
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Den dag jag blir fri : en bok om Katarina Taikon. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Dåtid och nutid
  Mathilda , 9 november 2015

  Den här boken är skriven med ett varmt hjärta och stort engagemang. Taikons liv och gärning beskrivs med stor respekt och närvaro. Men det är inte bara en persons berättelse, det är berättelsen om ett folk och om dåtidens fruktansvärda strukturella rasism.

  Att läsa den idag, samtidigt som debatten återigen blossar upp kring tillfälliga bosättningar i Sverige, är oerhört sorgligt och lärorikt. Om alla hade läst den här boken, känt den här historien, kanske vi hade haft ett annat Sverige.

 2. Mycket bra och intressant
  Karin Anita Keuter, 22 oktober 2015

  Boken var väldigt intressant och belysande ligger rätt i tiden med tanke på alla Romer från Rumänien som kommer till Sverige för att tigga till sitt uppehälle.

 3. Intressant men har inte allt.
  Marve, 29 augusti 2015

  Som ung slukade jag böckerna om Katitzi och har på så sätt en inblick i Katarina Taikons liv I Mohtadis bok får jag bilden kompletterad med allt annat som Katarina Taikon gjort. Och det ger förstås ett viktigt perspektiv. Boken är ärlig och ger en väldig bra beskrivning baserad på fakta om Taikons liv.
  Boken känns dessutom väldigt aktuell. Beskrivningar om tältläger, invandring, andra kulturer, kulturkrockar och annat är ju i hög grad aktuellt.

  Och kanske är det därför jag blir ... Läs hela recensionen

 4. Intressant om kampen
  Maria, 19 juni 2015

  Det var intressant att läsa om kampen som Katarina Taikon var så drivande i, men jag tycker att titeln är missvisande. Det är inte en bok om Katarina Taikon, det är en bok om den kamp hon förde, inte alls om hennes person.

 5. Intressant nutidshistoria
  Ingela Almqvist, 23 april 2015

  Jag läste böckerna om Katitzi som barn men den politiska kampen som Katarina Taikon drev gick mig förbi eftersom jag var för ung. Det var mycket intressant att läsa om den i efterhand och dra paralleller till den aktuella debatten om romerna i Europa. Boken är uppenbart skriven av en journalist och ibland är det en svaghet. Jag hade velat veta mer om Katarinas inre demoner och känslostormar som skymtar fram då och då.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Lawen Mohtadi

 • Det hände här. En e-singel ur Granta 3

  Lawen Mohtadi

  "Klockan är strax efter åtta när Renata Andersens mobiltelefon piper till i väskan." Det hände här av Lawen Mohtadi är en av texterna i Granta #3: Jakt. Granta är en tidskrift som lyfter fram starka berättelser och oväntade perspektiv. Noveller oc...

 • Nån där? : texter om framtidens kommunikation

  Karolina Ramqvist, Lawen Mohtadi, Erik Zsiga, Anders Malm, Maja Brisvall

  Nån där? är texter om framtiden. Sexton unga opinionsbildare skriver om framtida kommunikation med ett tioårsperspektiv. Hur kommer vi att leva och kommunicera på 2020-talet? Väntar oss en framtid där människor slutat pussas och smsar i stället? K...