Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
189
Utgivningsdatum
2015-08-22
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
215 x 145 x 10 mm
Vikt
340 g
SAB
Hc
ISBN
9789127142770
Västmanland (inbunden)

Västmanland

(16 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2015-08-22
199
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Västmanland Kan levereras innan julafton
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
"Så suggestivt har ingen skrivit om lantbruksvardag sedan "Nässlorna blomma"

Björn af Kleen, Expressen

Det var en gång ett litet län som mest såg ut som en tillknycklad fyrkant. Västmanland är dess namn. En ärrad skönhet vars röst är sjungande i norr och gnällig i söder, eller bara tiger avfolkad och lugn.
I ett kapitel per kommun beskriver Sven Olov Karlsson sin bångstyriga hembygd, där vardagen är full av dolda faror och lågmälda underverk. En besatt alkemist som kokar ihop ett okänt grundämne. En tonårstjej som bara morfar orkar ta itu med. En enorm eldsvåda. Ett krånglande hagelgevär. En riskabel förberedelse för bredband till byn.

Västmanland ger en kärleksfull men ärlig bild av vår närmaste glesbygd, mitt i Sverige, mitt i nuet.

Sven Olov Karlsson (född 1971) debuterade med Italienaren 2003, och har sedan dess givit ut ytterligare två kritikerrosade romaner, Amerikahuset och Porslinsfasaderna, som nominerades till Augustpriset 2013.

"Underbar på att fånga den vanliga, lilla människan." /./ En trubbighet i språket som ändå är fruktansvärt kraftfull. Jag tycker att det här är en av de bästa novellsamlingar man kan läsa. Oavsett var man befinner sig i Sverige, så kommer man att bli otroligt tagen av boken."

Magnus Utvik, SVT Gomorron

"En stark novellsamling som ger intensivt liv åt en hel liten värld. /.../ Jag är väldigt förtjust i Sven Olov Karlssons språk: rika meningar manar fram bilder av alltifrån livshållningar till tidens rörelser genom landskapet."

Malin Ullgren, Dagens Nyheter

"Vissa av Karlssons historier är finurliga och leker med ens förväntningar och fördomar. Andra förutsätter det införstådda och väljer att förstärka det typiskt fördjävliga. Den banala ondskan finns också i Sala. Folkhemmet ruttnar i Köping och Norberg. /.../ Som enskild människoskildrare är Sven Olov Karlsson upplyftande flyhänt och subtil. På några korta sidor kan han skissa en karaktär som är ett helt motsättningsfyllt människoöde inklusive de upprätthållande livslögnerna."

Pia Bergström, Aftonbladet

"Karlsson skriver en glimrande prosa och förflyttar sig lätt över avstånd och år. /.../ Spelet med detaljer, fixerade som anade, är imponerande. Det skapar en enorm rörelse i texten och mutar elegant in brännande frågor om främlingsfientlighet och homofobi. Samtidigt som "Västmanland" rent språkligt är en njutning, så tar den också osminkat temperaturen på dagens samhälle. ... Olikheterna, motsättningarna och möjligheterna vibrerar på raderna och skriar efter ställningstaganden."

Jonna Fries, Norrköpings Tidningar

"I sin första novellsamling "Västmanland" placerar Karlsson återigen sitt Västmanland på den litterära kartan, med en krängande, flödande språkdräkt, full av bilder och lukter, som i sin egensinniga kroppslighet och humor ibland erinrar om Harry Martinson ... Karlsson har hittat sin egen nisch och förmår presentera något alldeles unikt."

Marie Reda, BTJ-häftet nr 18

"Vill helhjärtat hylla "Västmanland" av Sven Olov Karlsson. Han trollar fram vidunderliga berättelser från ett söndervittrande glesbygdslän."

Arbetarbladet

"Han är en briljant skildrare av landsorten. /.../ En riktig uppvisning /.../ Här visar han hur väl kan teckna kynnet och karaktären på denna kämpande och överlevande glesbygdsbefolkning. Sven-Olov Karlsson har än en gång åstadkommit en både rolig och kärleksfull beskrivning av sitt eget litterära landskap."

Göran Kastlund, Dala-demokraten

"Jag kommer att tänka på en realist som amerikanen Richard Ford. /.../ Hos båda berättarna lunkar vardagen på tills det händer något alldeles överdjävligt. Plötsligt och oväntat precis som i livet utanför pärmarna. /.../ Läs boken och få utöver allt annat en resesk
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Västmanland
 2. +
 3. Årsboken ; Västmanland

De som köpt den här boken har ofta också köpt Årsboken ; Västmanland av Sven Olov Karlsson (pocket).

Köp båda 2 för 278 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Västmanland. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Västmanland
  Västmanlänning, 6 augusti 2023

  Svårt att se något speciellt förknippat med just Västmanland. Boken skulle t.ex. lika väl kunna ha titeln Västerbotten med alla orter bytta till orter som finns i Västerbotten.

  /Västmanlänning

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Sven Olov Karlsson