Mitt i byn : med kyrkan som följeslagare genom Sveriges historia (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
203
Utgivningsdatum
2015-09-05
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Engström, Agneta (red.) / Åberg, Daniel (form)
Dimensioner
235 x 145 x 15 mm
Vikt
442 g
SAB
Cj
ISBN
9789127143326
Mitt i byn : med kyrkan som följeslagare genom Sveriges historia (häftad)

Mitt i byn : med kyrkan som följeslagare genom Sveriges historia

(11 röster)  |  Läs 4 recensioner
Häftad Svenska, 2015-09-05
209
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
"Hennes bok är späckad med detaljer. Samtidigt blir de stora linjerna tydliga ... ger en bild av vad Sverige har varit, och det ger en bild av Sverige idag."
Maria Küchen, SR Obs i P1

Det finns över 3 500 kyrkor i Sverige. Under nästan ett millennium har de spridit inte bara den kristna läran utan också nyheter, propaganda, lagar, konst, musik och kunskap. Denna kulturhistoriska insats står i centrum när Carin Bergström skildrar sockenkyrkans roll i våra förfäders liv. Där har de visat upp sig, flörtat, samlats vid högtider och vidkatastrofer, biktat sina innersta hemligheter, ansökt om intyg, betalat tionde, tvingats stå flera timmar i sträck, tiggt allmosor och fått den enda fläkten avstora vida världen som stått till buds. Kyrkan har hunnit förändras åtskilliga gånger i historien, liksom också vårt förhållande till den, men likafullt har den ända in i våra dagar funnits mitt i byn bokstavligt såväl som bildligt.

Carin Bergström är fil.dr i historia och disputerade på en avhandling om svenskt prästerskap. Hon har varit museichef på Skoklosters slott och chef för Kungliga Husgerådskammaren. Bland hennes böcker om svensk historia märks Passion och skilsmässa, Självständig prinsessa och Stina Piper.

 

 

Carin Bergström, varför ville du skriva Mitt i byn?
Landsbygdens kyrkor är hotade och jag vill berätta för läsarna om det stora historiska värde som kyrkorna bär på. Förr i världen levde de flesta människor på landet och deras liv kretsade kring kyrkan och dess institutioner. Så det var inte bara under gudstjänsten om söndagarna de kom i kontakt med kyrkan.

På vilket sätt är den relevant idag?
Boken kan ses som en inlaga i en debatt om vad vi ska göra med de många kyrkobyggnader som sällan används i dag. Flykten från landsbygden har inneburit att många står öde och tomma under stora dela av året. En opinionsundersökning har visat att svenska folket inte vill att vi ska riva våra sockenkyrkor. Ska vi då istället bygga om dem till hotell eller garage som skett i andra länder?

Vad förvånade dig under arbetets gång?
Att kyrkorna förmedlar en sådan lång historia av både social, ekonomisk, politisk och religiös natur. De dryga tvåtusen sockenkyrkorna som ligger som riktmärken i landskapet från Skåne i söder till Torne älv i norr berättar vårt lands tusenåriga historia.

Vem bör läsa Mitt i byn?
Den kulturhistoriskt intresserade allmänheten och de som behöver en nyckel för att kunna låsa upp den kunskapsbank som finns dold i en i en kyrkobyggnad och en kyrkomiljö på landet.

 
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Mitt i byn : med kyrkan som följeslagare genom Sveriges historia
 2. +
 3. Passion och skilsmässa : Om spruckna äktenskap inom högadeln vid sekelskift

De som köpt den här boken har ofta också köpt Passion och skilsmässa : Om spruckna äktenskap ... av Carin Bergström (inbunden).

Köp båda 2 för 408 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Mitt i byn : med kyrkan som följeslagare genom Sveriges historia. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Kyrkornas betydelse för vårt land
  BertilNo, 7 januari 2019

  En riktig pärla för den som vill ta del av kyrkornas utveckling och därmed Sveriges. Här finns mycket faktakunskap som presenteras på ett lättillgängligt och trevligt sätt. En mycket viktig bok i en tid då vi börjat riva kyrkor och därmed en del av vårt kulturarv ....

 2. Våra kulturskatter kyrkorna!
  Bernt Redlow, 11 mars 2016

  En oerhört intressant och välskriven bok som leder fram till en mycket känslig men viktig fråga, hur ska vi ställa oss till och hur skall vi behandla våra kulturskatter,..... kyrkorna!

 3. Annorlunda förr
  Per-Olof Olsson, 1 mars 2016

  De delar som handlar om hur kyrkan utförde samhällets tjänster, information och andra, innan det fanns tidningar och annan konatakt, intresserar mig mest. Mina släktingar bara 150 år bakåt i tiden satt ju på gården i mörker och tystnad. Ingen el ingen radio. Då var kyrkan en ljuspunkt i tillvaron: man träffade grannar och andra vänner. Man umgicks före och efter högmässan.
  /PO

 4. Kyrkohistoria för vanligt folk
  Tyra Linnea Lundell, 25 januari 2016

  Jag har ännu inte läst boken i sin helhet. Eftersom jag är kyrkguide i Ljusnarsbergs kyrka läser jag den med stort intresse. Något som är väldigt viktig med boken är att den sätter in kyrkan i folks vardag. Det är inte bara årtal och historier om vackra saker. Man får lära sig mycket om kyrkan som organisation. får också svar på frågor om utveckling och hur kyrkans betydelse för folk förändrats. Det är mycket som jag ger mig en nyanserad bild av Svensk Kyrkan

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Carin Bergström