Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Antal sidor
762
Utgivningsdatum
2016-09-17
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Annakarin Thorburn
Originaltitel
El Hambre
Medarbetare
Liljegren, Håkan (form)
Dimensioner
235 x 165 x 60 mm
Vikt
1445 g
ISBN
9789127143364
Hunger (häftad)

Hunger

(2 röster)
Häftad Svenska, 2016-09-17
242
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Beställ boken senast onsdag 18 december kl. 17:30 för leverans innan julafton
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
"Hunger är ett reportage från helvetet, ett reportage om det främmande som oftast inte ägnas tillräcklig uppmärksamhet."
Roberto Saviano, författare till Gomorra

Varje dag dör 25000 människor av hunger. Under fem år har journalisten och författaren Martín Caparrós rest över hela världen och träffat människor som av olika anledningar - extrem fattigdom, marginalisering, torka, krig - lider av hunger. Här berättas om bönder i Niger som gifter bort sina döttrar när de fortfarande är barn för att kunna köpa mat för hemgiften, om läkare som tvingas inse att deras insats bara botar symptomen, om länder som producerar så mycket mat att de lider av ett avfallsproblem. Denna pågående katastrof skildras mot bakgrund av hungerns historiska kontext: svältkatastrofernas påtvingade kannibalism, livsmedelsspekulationen, de genmanipulerade grödornas socioekonomiska verkan.

Hunger är ett av de mest gedigna verken som någonsin skrivits om världshungern och dess förödande konsekvenser. Detta är ett drabbande och välskrivet litterärt reportage om en av vår tids stora ödesfrågor. Martín Caparrós tar med läsaren på en resa till några av samtidens mörkaste platser.

Martín Caparrós (född 1957) är en argentinsk författare, översättare och journalist. Han anses vara en av de viktigaste intellektuella rösterna i den spansktalande världen och skriver regelbundet för El País, Neue Zürcher Zeitung och The New York Times. Hunger är hans definitiva genombrott och har sålts till sjutton länder. Han bor i Madrid.

"Jag läser det med andan i halsen, med tårar i ögonen och med en alltmer stigande vrede i bröstet ... Han skriver inte om svältkatastrofer, inte om den hunger som vi kan läsa om i tidningar - utan om den ständigt pågående katastrofen, om hunger som vardag, om valen den tvingar människor till ... Som en klangbotten till Caparrós reportage ekar frågorna om frihandel, utveckling, globalisering och demokrati. Alla de orden får en annan betydelse när de ses i ljuset av ett barn som letar efter mat på en soptipp i Argentina och inte i ljuset av en debattartikel från en mätt västerländsk professor i nationalekonomi ... Av Martín Caparrós reportage får man kunskap och vissa redskap för att förstå, man får ett levande språk och en närvarande författarröst - men mest av allt får man faktiskt känslor. Dess gestaltning av vår världsordning borrar sig in i mig, ord för ord och varje ord skär ett litet sår i mig. Ändå är det inte flådd jag blir, utan tvärtom hård. Hård som en sten ... Alla dessa människor som offras - om det var dem vi dagligen rapporterade om i överflödssamhällena i stället för om aktiekursernas utveckling på börsen? Vi hade haft en annan syn på vad 'systemet fungerar' betyder."
Nina Björk, DN

"I en kompakt berättelse med aforistisk knapphet, historiskt djup och politisk analys skriver Caparrós ut hungerns panorama."
Die Zeit

"Caparrós projekt är mycket imponerande. Han målar inte bara ett förgängligt, bistert porträtt av mänsklighetens gamla fiende hungern och dess historia, utan kartlägger också dess omfattning och orsaker och visar läsaren varför problemet inte är löst."
NRK

"En bok som imponerar, väcker obehag och fascinerar. En bok som slår ned hårt
mot vår bekväma civilisation."
La Vanguardia

"Martín Caparrós beskriver briljant det globala problemet med hunger. Du kommer att golvas av denna virvelvind av reserapporter, essäer och reflektioner, skrivet i en bländande stil som understöds av en störtflod av fakta."
Het Parool

"Hunger är ett omfattande verk på över 700 sidor, och det är en omskakande och engagerande betraktelse om hunger, dess utbredning, karaktär, konsekvenser och orsaker. Den är skriven utifrån ett raseri över detta civilisationens misslyckande ... i den här boken varv
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Hunger
  2. +
  3. Antropocen : En essä om människans tidsålder

De som köpt den här boken har ofta också köpt Antropocen : En essä om människans tidsålder av Sverker Sörlin (pocket).

Köp båda 2 för 297 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Hunger