Arvet och arvtagarna : fem tusen år av mesopotamisk lärdomshistoria (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
207
Utgivningsdatum
2015-10-31
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
195 x 142 x 17 mm
Vikt
316 g
SAB
K.221
ISBN
9789127143951
Arvet och arvtagarna : fem tusen år av mesopotamisk lärdomshistoria (inbunden)

Arvet och arvtagarna : fem tusen år av mesopotamisk lärdomshistoria

(7 röster)
Inbunden Svenska, 2015-10-31

Slutsåld

I dag är det område som en gång kallades Mesopotamien världens mest krigshärjade och kaotiska. Men det har också stått fadder för mänsklighetens äldsta civilisationer, vilkas rön och uppfinningar utgör en del av vår vardag än i dag. Här uppfann de gamla sumererna tegelstenen, skrivkonsten, hjulet, statsförvaltningen och mycket mer, men inget av detta hade betytt något om inte deras arv hade förvaltats och vidareutvecklats av andra.

Arvet och arvtagarna är en hyllning till de många folk som kommit och gått i regionen, och till de framsteg inom filosofi, juridik, statsförvaltning, astronomi och litteratur som de alla bidrog till att skapa eller förvalta. Fram till den skoningslöse Timur Lenks massmord på assyrierna och förintande av den arabiska högkulturen i Bagdad var Mesopotamien en knutpunkt för all slags lärdom. Här berättas dess femtusenåriga historia.

Taina Kantola och framlidne Lennart Warring tillhör de få i Sverige som kan de gamla språken som talades i Mesopotamien och har bland annat översatt Gilgamesheposet för Natur & Kulturs klassikerserie.

"Klassisk folkbildning."
Expressen

"Arvet och arvtagarna tillgängliggör de den mesopotamiska lärdomshistorien och överbryggar effektivt de tusentals år som har flutit mellan textens aktörer och läsaren."
Jönköpings-Posten

"Boken visar att det går att skriva begripligt om vetenskap utan att förlora i stringens."
Dagen

"I dag kommer regelbundna rapporter om hur terrororganisationen IS - utöver sina våldshandlingar riktade mot människor - med bildstormande nit förstör byggnader, konstföremål och fornfynd som uppfattas som hädiska. Bland de fornlämningar som gått förlorade finns flera som har sitt ursprung i Mesopotamien - den historiska region kring floderna Eufrat och Tigris som brukar kallas civilisationens vagga. Boken Arvet och arvtagarna, som beskriver Mesopotamiens forntida civilisationer och dessas kulturarv, får därför en närmast tragisk aktualitet. På strax under tvåhundra sidor presenterar Taina Kantola och Lennart Warring 'viktiga axplock från en mångtusenårig lärdomshistoria' - ett upplägg som egentligen borde ha resulterat i en splittrad och översiktlig introduktionsbok. Så är dock inte fallet, utan Arvet och arvtagarna är snarare både intressant och tankeväckande."
Populär Historia

"Elegant kortfattade och forskningsmässigt uppdaterade presentation av femtusen år av mesopotamisk lärdomshistoria."
Hufvudstadsbladet

 
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

  • Assurs folk

    Taina Kantola, Lennart Warring

    Vilka var assyrierna, varifrån kom de och hur uppstod de assyriska rikena? Hur levde det vanliga assyriska folket under årtusenden i Mesopotamien? Vad hände efter Nineves fall? I denna bok ges några svar utifrån den senaste forskningens rön och as...

Bloggat om Arvet och arvtagarna : fem tusen år av me...