Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Antal sidor
170
Utgivningsdatum
2015-11-03
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Medarbetare
Kühlhorn, Lotta (form) / Ulaner, Maria (form)
Dimensioner
215 x 140 x 15 mm
Vikt
309 g
SAB
Qcaba
ISBN
9789127144002
Smakäventyret : att lära små barn äta mat (häftad)

Smakäventyret : att lära små barn äta mat

(54 röster)  |  Läs 10 recensioner
Häftad,  Svenska, 2015-11-03
219
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2016, kategori "Barn och mat"!

Kära nyblivna förälder!

Den här boken är till dig. Det är den bok jag önskar att någon hade stuckit i min hand när jag skulle börja ge mina bebisar mat. För inte hade jag en aning om hur viktig det första årets smakträning är. När barn närmar sig 2-årsåldern blir de ofta vad forskare kallar för neofobiska -de blir skeptiska mot ny mat. Då är det svårare att lära dem äta bra mat, som broccoli, leverpastej, ägg och lax. Därför behöver du ta tillvara din bebis nyfikenhet. Ni behöver ge er ut på ett äventyr tillsammans och utforska smak och konsistens bortom det söta och flytande.

Du känner kanske precis som jag även en rädsla för att barnet ska få i sig för lite näring eller för mycket salt. Det krävs en bra dos självförtroende och kunskap för att motstå industrins lobbying. För vem kom egentligen på att en pulverblandning av vetemjöl, skummjölk, palm- och rapsolja, koncentrerad fruktjuice och tillsatta vitaminer är bättre för bebisar än hemlagad mat?

Jag hoppas att denna bok ska inspirera till glädjefyllda upplevelser vid matbordet. Du kommer med säkerhet att behöva torka en del kladd. Se det som en investering i ditt barns hälsa.

Ann Fernholm
mamma, vetenskapsjournalist och fil. dr i molekylär bioteknik.

"Man vinner mycket på att smakträna barnen tidigt, för vi äter vad vi lärt oss som mycket små. Här är boken som tar tillvara nyfikenheten på mat redan innan ettårsdagen."
Juryn för tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2016
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Smakäventyret : att lära små barn äta mat
 2. +
 3. Stora boken om barn och mat

De som köpt den här boken har ofta också köpt Stora boken om barn och mat av Kajsa Lamm, Ann Fernholm (inbunden).

Köp båda 2 för 510 kr

Kundrecensioner

Det finns 10 recensioner av Smakäventyret : att lära små barn äta mat. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. samma våglängd här
  Colomba, 21 oktober 2017

  mycket i boken har jag följt rent instinktivt när jag blev mamma( mina barn fick aldrig välling till exempel och jag är glad för det när jag läser det som Ann skriver om just välling).

  Jag inser också att det finns välmenande barnläkare, barnmorskor som inte riktigt vet att deras rekommendationer när det gäller barnmat inte är dem bästa.

  En bok som borde läsas av alla föräldrar och tipsas till så många som möjligt.

 2. Bra bok för bebisförälder!
  Carolina , 25 september 2017

  Perfekt att läsa inför bebisens första smakupplevelser! Boken är baserad på forskning och ger många tips på vad bebisen kan äta för att få i sig all näring som behövs. Skulle ha velat ha mer vegetariska tips.

 3. Fantastisk!
  Agneta Siljekil, 16 september 2016

  Bör läsas av alla föräldrar. Som food pharmacy fast för barn : ) Ta hand om den lilla tarmen som inte bara behöver fyllas med välling och gröt för att det är bekvämt.

 4. För alla nya föräldrar
  Linnea Maria Eriksson, 6 september 2016

  Klok och intressant. Jag har tipsat mina vänner med småbarn om boken. Jag lärde mig saker om bl.a. Välling vilket gör att jag förmodligen kommer utesluta den. Jag är själv glutenintolerant sedan jag var barn och tror att man bör ifrågasätta de stora mängderna gluten man ger till barn genom bl.a. Välling.

 5. Mycket informativ
  Therese, 8 juni 2016

  Lättläst, informativ och smart bok! Läste den innan jag gav bort den till min syster som har en treveckors bebis. Kommer definitivt att köpa mig en egen när jag själv får barn.

 6. Perfekt för förstagångsföräldern!
  AMKU, 25 april 2016

  En informativ och intressant bok om barn och mat. Precis vad man behöver veta när man ska börja ge sitt barn mat.

 7. Intressant
  L, 24 februari 2016

  Intressant och pedagogisk bok som väcker intresset att lära sig mer även om man redan känner till faktainformationen om näringsbehov sedan tidigare. Det är viktigt för vuxna att tugga maten och inte svälja för stora otuggade bitar. Varför inte då purea maten för bebisar? Om de inte ska sätta mjuka broccolibuketter i halsen så måste de överkokas och då försvinner mycket näring.
  Hur fick barnen i sig tillräckligt med järn förr i tiden när de drack en massa komjölk som försvårade järnupptage... Läs hela recensionen

 8. Suverän

  Tänk om alla kunde läsa denna bok och även Ann's tidigare böcker om socker - då skulle kommande generation bli en friskare sådan.

 9. nutida, informativ och kunnig!
  Sofia , 26 november 2015

  Helt i linje för vad jag tror på! Verkligen en riktigt bra bok. Slukade den! Bra med konkret fakta, bra tips och exempel. Läs den!

 10. Viktig bok
  Helena P, 19 november 2015

  En bok ALLA föräldrar bör läsa.
  Rekommenderar även författarens båda andra böcker,
  "Ett sötare blod" och "Det sötaste vi har"

Visa alla 10 recensioner

Fler böcker av Ann Fernholm