Format
Inbunden (Halvklotband)
Språk
Svenska
Serie
Katitzi (del 3)
Läsålder
6-9 år
Antal sidor
170
Utgivningsdatum
2015-09-21
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Illustratör/Fotograf
Joanna Hellgren
Dimensioner
215 x 160 x 20 mm
Vikt
449 g
SAB
Hcf
ISBN
9789127144026
Katitzi i ormgropen ; Katitzi rymmer (inbunden)

Katitzi i ormgropen ; Katitzi rymmer

(4 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2015-09-21
179
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Till boken finns en lärarhandledning och tillhörande arbetsuppgifter skriven av läromedelsförfattaren Emma Frey-Skött. Ladda ned den här.

Året var 1941 och det var krig ute i världen, Norge och Danmark hade erövrats av den tyska nazistarmén. Katitzis familj hade kommit till Strömåker i Norrland. Träden hade börjat skifta färg och dagarna blev kortare. Pappa Taikon var rädd att han skulle bli utlämnad med sina sju barn till Tyskland, där man satte romer och judar i koncentrationsläger och dödade dem.

Katitzi och Lena var de yngsta barnen från pappa Taikons tidigare äktenskap. Katitzi hade alldeles nyligen fyllt nio år. Det var förresten den tjugonionde juli. Man hade inte firat födelsedagen för det var inte brukligt i lägret.

Katitzis familj består av Pappa Taikon, en 63 år gammal sträng man som är gift med en elak styvmor som inte alls tål Katitzi och hennes syskon. I lägret där Katitzi bor, bor också storasyster Lena, som är tre år äldre och storebror Paul som är 17 år gammal. Paul avskyr lägerlivet och är bekymrad för sina systrars framtid med den elaka styvmodern. Sen finns också storasyster Rosa, som är syskonens trygga punkt efter deras mammas död. Men Rosa hade blivit bortgift med en kusin och rest till Sydsverige med sin nya familj till systrarnas stora bedrövelse.

Lägret var ganska litet. Det bestod av tre tält och en vagn. Tivolit var nerpackat eftersom pappa Taikon hade inte fått tillstånd att sätta upp det. Nu skulle man arbeta i skogen. Ingenting var riktigt som förr. Men Katitzis pappa hoppades på att kriget skulle ta slut och att tyskarna skulle förlora, så att han kunde förena sig med sina bröder igen.

Katitzi i ormgropen & Katitzi rymmer är den andra samlingsvolymen i serien om den romska flickan Katizi. Böckerna om Katitzi har älskats av generationer barnboksläsare. Nyutgåvorna är illustrerade av Joanna Hellgren.

"Som läsare dras man in i historien och följer en tjej som inte låter sig kuvas. Som karaktär är Katitzi orädd, frispråkig och rolig. Böckerna berör på djupet."
Dag Hedberg, BTJ

"Det finns också mycket glädje och kärlek mitt i vardagsrealismen. Och hela tiden är Katarina Taikon på de svagas sida, alldeles oavsett om de talar romani eller inte."
Svenska Dagbladet

Det finns också mycket glädje och kärlek mitt i vardagsrealismen. Och hela tiden är Katarina Taikon på de svagas sida, alldeles oavsett om de talar romani eller inte.
Svenska Dagbladet
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Katitzi i ormgropen ; Katitzi rymmer. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Lärorikt men ytligt
    Lennart Thorén (Stockholm), 3 januari 2021

    Boken är nog helt ok som barnbok men ingenting jag skulle rekommendera för den som är nyfiken på den romska dimensionen.

  2. Älskar Katitzi
    SP, 8 september 2016

    Jag älskar Katitzi böckerna och det gör mina barn också. De är så otroligt aktuella och det är roligt att kunna prata om allas lika värde, ojämlikhet, rasism, barns rättigheter och utsatthet och andra världskriget med hjälp av böcker.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Katarina Taikon