Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
418
Utgivningsdatum
2015-11-09
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur
ISBN
9789127144484
Stridens skönhet och sorg 1916 (e-bok)

Stridens skönhet och sorg 1916 (e-bok)

(2 röster)
E-bok (EPUB), Svenska, 2015-11-09
129
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
?Som den lysande stilist och kunnige historiker han är levandegör Englund detta krig som få andra har gjort det ??
ÖSTGÖTA-CORRESPONDENTEN

Det tredje bandet i Peter Englunds serie om det första världskriget skildrar det som på flera vis blev det värsta året av dem alla: 1916. Efter 1914 års glädjeyra och 1915 års dödläge var det nu tydligt att man stod inför ett nytt fenomen: det totala kriget, där de inblandade skulle bli tvungna att satsa allt för att kunna segra, eller bara för att kunna undvika förlust.

På slagfält i både öst och väst fick hundratusentals soldater offra sina liv för framryckningar som ibland bara mättes i metrar. Vid årets slut räknade Ententen och Centralmakterna uppåt två miljoner döda, sårade och saknade ? och detta utan att något avgörande stod att skönja. Och på hemmafronten ledde dyrtid, brist och belastning till att de första tecknen på verkligt tvivel började visa sig.

I Stridens skönhet och sorg 1916 ger Peter Englund röst åt vanliga människor från en rad olika länder, som levde mitt i denna omstörtande händelse. Utifrån brev, dagböcker och andra personliga dokument får läsaren följa dem, dag för dag, inte bara genom skyttegravarnas skräckvärld men även i krigets mer stillsamma men alltmer absurda vardag. Tillsammans med nyritade kartor och aldrig tidigare visade fotografier kastar de nytt ljus över det krig som brukar kallas 1900-talets urkatastrof.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Englund Peter

  • Stridens skönhet och sorg 1914

    Englund Peter

    E-boksutgåvan innehåller inga bilder. Peter Englunds storslagna projekt om första världskriget fullbordas. I Stridens skönhet och sorg 1914 ? första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel skildrar han kriget som upplevelse och vardag, som b...

  • Stridens skönhet och sorg 1915

    Englund Peter

    Peter Englunds storslagna projekt om första världskriget fullbordas. I Stridens skönhet och sorg 1915 skildrar han kriget som upplevelse och vardag, som berusning och mardröm, som löfte och lögn och som en allt nedbrytande, förändrande kraft. Det ...

Bloggat om Stridens skönhet och sorg 1916