Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
293
Utgivningsdatum
2015-09-05
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Rose-Marie Nielsen
Originaltitel
Stoner
Medarbetare
Gunnarsson, Klara (form)
Dimensioner
180 x 110 x 15 mm
Vikt
177 g
SAB
Hce
ISBN
9789127144583
Stoner (pocket)

Stoner

(115 röster)  |  Läs 17 recensioner
Pocket,  Svenska, 2015-09-05
79
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Stoner Kan levereras innan julafton
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
Det här är berättelsen om William Stoner, som föds i den amerikanska mellanvästern i slutet av 1800-talet. Hans liv ligger utstakat han ska slita på föräldrarnas gård med den torra jorden. Men Stoner har läshuvud och skickas till universitetet för att bli agronom. När han hamnar på ett seminarium i litteratur ändrar hela hans liv riktning.

Så börjar den mödosamma resan mot att skapa sig en egen tillvaro. Han arbetar på sin avhandling i engelsk litteratur, träffar en kvinna och gifter sig, börjar undervisa. Äktenskapet blir en katastrof. Stoners tillflykt blir det inre livet; han arbetar hårt och blir en omtyckt lärare. Hans idealism gör honom allt ensammare men så möter han sent i livet kärleken och förstår för första gången vilken kraft som bor i mötet mellan två människor.

Stoner är en gripande roman om en mans livsresa. Utåt är han oansenlig, men inom honom ryms en värld av sorger, förhoppningar och besvikelser. Williams förmåga att gestalta de känslotillstånd som är allra svårast att sätta ord på får romanen att glöda som ett varmt bloss i den kalla natten. Vi är alla Stoner.

John Williams (19221994) föddes i Texas. Han arbetade som universitetslärare, skrev poesi och tre romaner; Stoner, Butchers Crossing och Augustus, för vilken han vann National Book Award 1973.

Stoner utgavs första gången 1965. Den fick fina recensioner och upplagan om 2 000 ex sålde slut. 2003 återutgavs den av New York Review of Books förlag och sakta spred sig nyheten om en fantastisk bortglömd bok tio år efter författarens död. 2014 är Stoner en bästsäljare över hela Europa.

Stoner är en djupt gripande roman som fick mig att uppleva vad riktigt stor litteratur kan innebära.
Ingalill Mosander, Aftonbladet

Det är en stillsamt berättad historia om ett liv bland alla andra, men ändå andlöst spännande eftersom dramaturgin är så väl genomförd. // Jag har satt Stoner i händerna på människor som försvunnit bort ett dygn, för de kan inte släppa boken för nåt annat. Sen kommer de tillbaka och vill - måste! - prata om det de just varit med om. Alla säger samma sak: de är skakade och sorgsna men väldigt lyckliga att de läst boken.
Åsa Linderborg, Aftonbladet

Allra sista meningen i Stoner är så bra att det händer något i kroppen: jag slår ihop boken, pressar den mot ansiktet och silar luften mellan tänderna som om jag plötsligt blivit intensivt generad. Men inget är genant - sista meningen i romanen är bara så fruktansvärt bra. Den ger en liten smula hopp inför döden, sluter livscirkeln, stänger berättelsen och gör litteraturen oförgänglig.
Malin Ullgren, DN

Det är en märkligt liten, stor roman. Så anspråkslös i tilltalet men med så djupa och svårfångade känslotillstånd. //  Stoner föds, lever, dör. Det är bara ett liv. Men Williams lyckas skriva fram en magisk, storslagen melankoli. En mästerlig författare.
Fredrik Virtanen, Aftonbladet

Det John Williams gör är att han skriver fram ett helt liv, så stilla där på platsen, lika mättat av inre tankar och närvaro som emellanåt frånvarande i den så kallade verkligheten. // Och det jag känner är att jag i min tur blir lite förtrollad när jag läser Stoner, påmind om min egen livslånga och djupa förälskelse i litteraturen. Om den där hängivenheten som bär kulturen, berättar livet, men som idag dessvärre ifrågasätts till och med inom kulturredaktioner.
Anneli Dufva, Kulturnytt

På ytan händer det ganska lite i William Stoners liv. //  Ändå läser jag den i ett svep, just på grund av Williams förmåga att gestalta Stoners liv - klassresan, otryggheten i borgerligheten, kärleken till lärdom - från en punkt som är i exakt jämnhöjd med subjektet. Vi ser det han ser, delar hans små stunder av lycka och stora, avgörande besvikelser, känslan av att blev det inte mer?
Jens Liljestrand, Expressen


Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Stoner
 2. +
 3. Färskt vatten till blommorna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 17 recensioner av Stoner. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Helt ok
  Anita, 30 november 2021

  Jag tycker kvinnorna var beskrivna utan något djup. Skulle önskat en förklaring till varför hans fru var så kall och reagerade som hon gjorde. Det förtog min läsupplevelse av en annars välskriven bok.

 2. Stoner
  Christopher Anderson, 6 oktober 2021

  Märkt efter 20 sidor att jag vill läsa boken på engelska vilket jag gjorde. Ska se om jag ge mig på svenskan igen.

 3. Underbar och lite sorglig
  Agneta Maria, 26 oktober 2020

  Den här var en fantastisk läsupplevelse. Under tiden min man läste den blev jag oerhört nyfiken på vad det var som så fångade hans intresse men när jag äntligen fick ta över boken var även jag fast. En ovanligt gripande bok och så vackert skriven. En bok att läsa om igen. Men läs inte för fort, den ska avnjutas i ganska långsam takt, tycker jag.

 4. Fantastisk!
  Luzann, 6 september 2020

  Förmodligen en av de bästa böcker jag läst. Språket, känslan, persongalleriet - helt enkelt perfekt. En bok man absolut inte kan lägga ifrån sig.

 5. Kvalitetslitteratur när den är som bäst!
  annelina, 4 oktober 2018

  En läsupplevelse för den som tycker om rent, enkelt och innehållsrikt språk och om redbara personer som står fast vid sina övertygelser, så som Stoner gör. Kommen från enkla förhållanden gör han en slags klassresa när han blir litteraturlärare, något som han ägnar hela sitt liv åt. Man önskar att hans liv innehöll flera belöningar åt honom men han stretar på, följer sin inre kompass som man kanske skulle säga nu.
  En underbar bok, inget för actionälskaren och thrillerfantasten, men ändå, åh den är så bra!

 6. Gör inte gör så stort väsen av sig men påverkar
  Ewa Andersson, 2 september 2017

  Jag riktar mina ord till huvudpersonen.

  Jag känner stor sympati för dig, du krävde så lite och fick mindre tillbaka, utom en gång i ditt liv och då fick du desto mer. Det var tur för läsaren, alltså jag. Annars hade jag inte härdat ut att se din torftiga tillvaro.

  Du gav aldrig upp,( jo kanske en gång). Du stretade på, stod upp för det som du ansåg vara rätt, på det viset blev du också mer och mer ensam. Du var målinriktad när det gällde ditt största intresse litteraturen oc... Läs hela recensionen

 7. Stoner
  Dr.no, 25 april 2017

  En bok med ett härligt språk! En lättläst bok, men kan bli lite mycket åt det poetiska hållet. Jag ger Stoner 3 stjärnor. Det är egentligen ingen bok i min smak, då spänning och skräck är min genre. Men jag hade läst så mycket gott om denna bok! Och kände ett stort sug efter den. men runt sidorna 150-180 är den trög. Riktigt trög. Tycker jag iallafall. Tummen upp för John Williams - Stoner.

 8. Stoner av John Williams
  Ann Levinsson, 17 februari 2017

  Fascinerande berättelse om en ung pojke från landet, som när han väl kommer till universitet till slut byter spår från att få mer kunskap om jordbruk till litteraturvetenskap. Han blir "trolltagen" av litteraturen.Min upplevelse av boken är att det är en ganska långsam berättelse där vi får följa hans bitvis slitsamma liv. Härligt är att han inte ger upp. Lite Steinbeckkänsla i språket. Den utspelar sig i början på förra seklet, då livsomständigheterna såg helt annorlunda ut.

 9. Roman om en människas liv...
  marado, 31 oktober 2016

  En fantastisk skildring av en människas liv, där jag vill "gå in" och säga till huvudpersonen att ... nej, gör inte sådär eller tänk dig för nu! Kände verkligen igen mig i beskrivningen av den akademiska världens baksidor!
  Viktigt förord, där författaren citeras kring hurdant liv huvudpersonen har. Viktigt att ha med sig de tankarna när man läser boken.

 10. Lågmäld berättelse om det storslagna i det lilla
  Ulrika, 19 september 2016

  En berättelse om ett liv, en långsamt, lugnt liv i första halvan av 1900-talet. Fint berättad och med stor vördnad beskrivs William Stoners liv. Ibland beskrivs till synes små händelser noggrant och ibland går det år mellan nedslagen i berättelsen. Trots berättelsens lågmälda ton är historien gripande och när man har läst sista sidan är man full av funderingar om livet, i stort och i smått.

 11. Stoner

  Jag tyckte boken var mycket bra. Den efterlämnade dock ett vemodigt
  intryck. Sorgligt och otillfredställande
  livsöde, känslan av maktlöshet hängde kvar långt efter det att jag avslutat boken.
  Men mycket, mycket bra skriven, ett riktigt litet mästerverk.
  Om en männniska som bara levde, inget mer. Saknad!

 12. Verkligen läsvärd
  Joel, 25 januari 2016

  I denna roman har författaren verkligen lyckats göra stor litteratur av till synes ingen dramatik. Man sugs in och intresserar sig gränslöst inför denna "Stoners" ganska timida och lugna liv. Vad som på ytan inte tycks vara något annat än ett liv i enorm tristess och händelselöshet förmår författaren gestalta så noggrant psykologiskt fram denna Stoners livsval och avgörande beslut att det är inget annat än en fröjd att följa med på färden. Det är en roman om en mans liv. Inget spektakulärt el... Läs hela recensionen

 13. En klassresa
  Bengt O Törnlund (Västerås), 13 januari 2016

  Boken handlar om en man med mycket tålamod och en enorm envishet. Sådant man sällan upplever i dagens samhälle. Det finns en torftighet från hårda tider som har försvunnit med vår utveckling.

 14. Fängslande läsning
  Lars-Gunnar Nilsson, 6 januari 2016

  Boken gavs ut i början av 1960-talet och såldes i ett par tusen exemplar men blev snart mer eller mindre bortglömd. När ett förlag på nytt tryckte boken i mitten 2000-talet, ca. 20 år efter författarens död, fick den ett stort genomslag bland nutida recensenter och läsare, som höjde boken till skyarna. Hur kan det komma sig? En förklaring kan vara att boken har många goda kvaliteter. Det är kanske fel att säga att det var bättre förr, men det kan vara så att god litteratur som skrivs i våra d... Läs hela recensionen

 15. Fantastisk bok
  Monika Lorentzon, 1 januari 2016

  En otroligt bra och engagerande bok. Det bästa jag läst på bra länge. Många olika åsikter om Stoner, hans familj och kollegor kom fram i den litteraturcirkeldiskussion vi hade.

 16. Om en man och hans liv...
  Carina Ivarsdotter Lindahl, 9 december 2015

  Fängslande berättelse i all sin enkelhet. William Stoner reser från föräldragården för att studera jordbruk vid universitetet men förälskar sig i litteraturen. Han återvänder aldrig hem, utom på korta besök, han stannar kvar bland medeltidens litterära storheter som lärare. Det är en gripande historia som borde vara sorglig, men jag kände ingen sorg. Kanske var det Stoner själv som smittade av sig med sitt stoiska jämnmod? En läsvärd, givande, stor liten roman.

 17. LÄS!
  E, 3 december 2015

  Jag är alltid mkt tveksam när många säger att en bok är bra, att man "måste" läsa den. Men. Den här boken är bra. Ovanligt bra. Efter att ha läst så mycket, arbetat med utgivning blir man litet avvaktande och lätt kritisk och jag brukar vara försiktig med att rekommendera böcker. Men i detta fall gör jag ett undantag Stoner är bland det bästa jag läst på mycket länge.

Visa alla 17 recensioner

Fler böcker av John Williams