Genier : samtal om konsten att äga sitt eget liv (häftad)
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Antal sidor
193
Utgivningsdatum
2015-11-07
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Lindgren, Lisa (form)
Illustratör/Fotograf
Hanna Wieslander
Dimensioner
250 x 190 x 18 mm
Vikt
611 g
SAB
Lz
ISBN
9789127144866
Genier : samtal om konsten att äga sitt eget liv (häftad)

Genier : samtal om konsten att äga sitt eget liv

(3 röster)
Häftad,  Svenska, 2015-11-07

Slutsåld

"Genomgående fängslande."
DN

Geni är inget man föds till, det är något man blir. Men hittills har begreppet geni varit reserverat för män med provrör, män med labbrockar och män som skapar stor konst. Måste det vara så?

Genier är en intervjuserie där skådespelaren Moa Gammel gläntar på dörren hos några av sina stora förebilder. Det är författare, skådespelare och politiker - personer som genom sitt mod och sitt intellekt visar på helt nya sätt att vara ett geni.

Tillsammans skriver de en samtidshistoria om kreativitet, skapande och framsteg. De visar att glastaken kan krossas och oddsen kan trotsas. Och på ett eller annat vis drivs de alla av en gemensam dröm - den om att äga sitt eget liv.

I boken intervjuas Märta Tikkanen, Suzanne Brøgger, Ann Petrén, Birgitta Stenberg, Farnaz Arbabi, Anna Odell, Lena Andersson, Aida Chehrehgosha, Suzanne Osten, Ann Heberlein, Pernilla August, Gudrun Schyman, Malou von Sivers och Anna Serner. Med ett nytt efterord av Ebba Witt-Brattström.

 

"Intervjuerna i Genier utgör gemensamt en stundtals inspirerande, stundtals nedslående berättelse om vad det innebär att vara konstnär och kvinna i Sverige i dag - och den är genomgående fängslande. Moa Gammel ger intrycket av att komma de intervjuade nära, och frågorna hon ställer är inkännande och insiktsfulla ... När boken är som bäst känns det som om någon har gläntat på dörren in till ett rum fullt av intelligenta, nyfikna kvinnor som genast går i dialog både med läsaren och med varandra. Intervjun med Birgitta Stenberg, som var en av de sista längre intervjuerna hon gjorde innan hon dog i augusti 2014, återkommer jag till flera gånger. 'Jag ska komma och spöka ibland', lovar Birgitta Stenberg. 'Men som ett snällt spöke'. Det fastnar."
Judith Kiros, Dagens Nyheter

"Genialiskt om kvinnliga genier ... Det är verkligen upplyftande och inspirerande att läsa Genier och få möta alla dessa härliga och kloka kvinnor. Gammel får ut mycket av samtalen, hon ställer intelligenta frågor, är lyhörd och låter personerna hon pratar med få ta plats. Det är genier att stärkas av."
Eva Dandanelle, Hallandsposten

"Nyfikna och insiktsfulla samtal... Det är en vacker bok, med snygga skissporträtt av de medverkande och ett klokt efterord av Ebba Witt-Brattström. Jag uppskattar också det röda sidenbandet som fungerar som bokmärke - den här boken läser man nämligen inte från pärm till pärm. Då och då är det nödvändigt att göra en paus i läsningen, stanna upp och reflektera kring konst, liv, utopier, drömmar och den nödvändiga verkligheten. En stilsäker tonträff och en innehållslig fullträff!"
Maria Nyman, BTJ

"Med sin storslagna podcast Genier har Moa Gammel bevisat att de sannaste genierna inte nödvändigtvis behöver ha utvecklat relativitetsteorier."
Nöjesguiden

"Moa Gammel har styrt undan från det mest privata. Lyft fram kvinnornas olika vägar för att förverkliga drömmar. Vurporna. Men också de glimrande raksträckorna mot målet.
Karin Thunberg, Svenska Dagbladet

"Nu slutar vi förminska oss. Varsågod och läs!"
Gudrun Schyman

Moa Gammel (född 1980) är skådespelare, verksam inom både teater och film. Podcasten Genier fick ett enormt genomslag när den startade i mars 2014.
Illustrationer: Hanna Wieslander
Grafisk form: Lisa Lindgren och Bror Rudi
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Moa Gammel

  • Genier

    Moa Gammel

    Geni är inget man föds till, det är något man blir. Men hittills har begreppet geni varit reserverat för män med provrör, män med labbrockar och män som skapar stor konst. Måste det vara så? Genier är en intervjuserie där skådespelaren Moa Gammel ...