Usla, elända och arma : samhällets utsatta under 700 år (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
423
Utgivningsdatum
2015-05-19
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
230 x 155 x 25 mm
Vikt
628 g
SAB
Ku-c,Ohf-c:k
ISBN
9789127145511
Usla, elända och arma : samhällets utsatta under 700 år (häftad)

Usla, elända och arma : samhällets utsatta under 700 år

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2015-05-19
229
  • Skickas inom 10-15 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Utsedd till årets historiebok 2013, av Nättidningen Sveriges Historia.

"Boken tar ett stort grepp på problemet utsatthet i Sverige, från medeltiden och framåt. Här möter vi dem som aldrig syns i kungarnas historia, de som i alla tider motats bort från centrum ut i periferin."
Maria Schottenius, Dagens Nyheter

"En oupphörligt fascinerande, faktarik och djupt gripande bok där enskilda livsöden varvas med historisk analys på ett sätt som sällan ses i litteraturen."
Anna Rudberg-W, Östgöta Correspondenten

Tattare, tiggare, vansinniga och löskefolk utsatta människor har funnits i alla tider. Många har fötts in i fattigdom och utanförskap, andra har drabbats av olyckor under livets gång som gjort att tillvaron kantrat. En del har lyckats resa sig, andra har dukat under. 
Vad vet vi egentligen om utsatta människor i svensk historia? Hur såg tillvaron ut för den som var psykiskt sjuk eller funktionshindrad, och för den som inte kunde försörja sig själv? Vad hände de unga kvinnor som blev gravida utan att vara gifta? Och hur klarade sig deras barn, de som kallades oäktingar? Här varvas skildringar av enskilda livsöden med övergripande historisk analys - från medeltiden till våra dagar. I fokus står den lilla människan, hennes vardag och kampen för överlevnad och värdighet.

I femton texter presenteras en annorlunda typ av historia med ett uttalat underifrånperspektiv. Författarna är forskare som på olika sätt brottats med dessa frågor i sitt arbete. Tillsammans ger de en röst åt människor som sällan kommit till tals, vare sig i de historiska källorna eller i dagens samhällsdebatt.

"Antologin är en bok om vi och dem, hem och hemlöshet. Om människor som på grund av ras, kön, fattigdom, sjukdom eller egensinne står vid sidan av det etablerade samhället. Hur de som inte får godkänt utifrån rigida normer för arbete och familjebildning föraktas och förföljs.
Kort sagt en bok som kan läsas som en nutidsskildring."
Anneli Jordahl, Aftonbladet

"Att läsa antologin Usla, elända och arma. Samhällets utsatta under 700 år (Natur och Kultur) är som att känna kylan inpå bara kroppen."
Tiina Meri, Sydsvenskan

" höstens kanske viktigaste fackbok."           
Ulf Lundén, Dala-Demokraten
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Usla, elända och arma : samhällets utsatta under 700 år
  2. +
  3. Missdådare : brott och människoöden i Sverige omkring 1600

De som köpt den här boken har ofta också köpt Missdådare : brott och människoöden i Sverige o... av Annika Sandén (pocket).

Köp båda 2 för 298 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Usla, elända och arma : samhällets utsatta under 700 år. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Mycket, intressant
    Mona (Paris), 19 mars 2021

    Nu får vi läsa om de bortglömda i samhället, om brottslighet utsatthet, jag rekommenderar att läsa denna bok skriven av många experter, mycken forskning ligger bakom denna bok.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna