Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
221
Utgivningsdatum
2016-09-09
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
215 x 143 x 17 mm
Vikt
390 g
SAB
Emia
ISBN
9789127145627
Lärarens återkomst : från förvirring till upprättelse (inbunden)

Lärarens återkomst : från förvirring till upprättelse

(7 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2016-09-09
243
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
I debattboken Lärarens återkomst ger pedagogikprofessorn och spelforskaren Jonas Linderoth upprättelse till den svenska lärarkåren. De lärare som tror på att undervisa har under lång tid demoniserats av politiker, skolforskare, fackförbund och lärarutbildare. Detta menar författaren är en av orsakerna till Sveriges lärarbrist och en delförklaring till svensk skolas stora problem. Idéer om att elever lär sig bäst när de söker kunskap på egen hand, att man inte bör dela in skolan i olika ämnen och att all kunskap endast är konstruktioner har skadat läraryrkets själva kärna. Denna konstruktivistiskt inspirerade pedagogik berövar elever rätten till en god utbildning.

Linderoth visar på skadeverkningarna inom svensk skola på flera nivåer: från grundskolan till lärarutbildningen. Lärarens återkomst är en debattbok som introducerar ett alternativt perspektiv på lärande, samt gör en mycket kritisk genomlysning av skolans digitalisering.

Det är hög tid att bryta förvirringen och åter respektera lärarprofessionen. Håller du med om detta är du redo för Lärarens återkomst.

Sagt om boken:

Det här är en debattbok som verkligen förtjänar att läsas och diskuteras.

Marie Leijon, BTJ-häftet nr 24, 2016

Jonas Linderoths efterord till ljudboken:

Sedan den tryckta utgåvan av Lärarens återkomst kom ut har några av de farhågor jag uttryckte i bokens förord kommit att besannas. De som förespråkar en fortsatt marknadsstyrning av den svenska skolan ser gärna att min kritik mot KIP inordnas i färdiga debattformat. Har man politiska eller ekonomiska särintressen i den svenska skolan vill man inte att det riktas kritik mot vårt system med skolpeng och vinstdrivande friskolor. Det passar då utmärkt att pedagogiska arbetsformer och lärarutbildning ses som den svenska skolans främsta problem.

I boken är dock ett kärnargument att det var de pedagogiska idéerna som banade vägen för de olika systemreformerna. Försämringar av lärares arbetsvillkor kunde förkläs till pedagogiska reformer. När lärarrollen omdefinieras till en handledarroll kan saker som planeringstid, ämneskompetens och budget för läromedel ifrågasättas. Nedskärningar som på en vinstdrivande skola omvandlas till vinstmarginaler.

Den som vill söka efter argument för vårt helt världsunika system med en marknadsstyrd skola har således inget att hämta i den här boken. Det finns en djup ironi i att de som framförallt ogillat mina argument kommer från två väsensskilda grupper. Dels är det pedagogikforskare som uppfattar sig som progressiva, dels är det företrädare för edtech-industrin som säljer prylar och konsulttimmar till skolsektorn. Att dessa båda grupper möts i en gemensam vilja att demontera den undervisande lärarrollen illustrerar väl hur KIP blivit skolmarknadens ideologiska överbyggnad.

Det tycks därtill näst omöjligt att, som jag försökte i boken, separera frågan om ordning och reda från diskussionen om arbetsformer. Jag menar att en pedagogik som bygger på att visa, berätta och förklara inte innebär att man behöver inskränka elevers smakpreferenser. För att tala klarspråk menar jag att man kan bedriva instruktion även om eleven har en keps på sig. I boken förespråkas en elev-lärarrelation som alltid har elevens kunskapsprogression som sin bas och i övrigt respekterar elevens integritet.

Sedan jag skrev boken har den världsledande skolforskaren Gert Biesta kommit med sin bok "The Rediscovery of Teaching". För Biesta är skolans främsta uppgift att göra det möjligt för eleven att möta omvärlden på ett kvalificerat sätt. En förutsättning för detta är en skola och en undervisning som utmanar eleven och gör det möjligt att överskrida den egna världsbilden. Utbildning som bygger på självständigt lärande erbjuder inte eleven ett sådant överskridande. Biesta menar a
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Lärarens återkomst : från förvirring till upprättelse
 2. +
 3. Isak Skogstads obekväma sanningar om skolan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Isak Skogstads obekväma sanningar om skolan av Isak Skogstad (häftad).

Köp båda 2 för 522 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Lärarens återkomst : från förvirring till upprättelse. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En bra översikt.
  Magnus, 24 juni 2018

  Boken ger en bra översikt och bakgrund till de senaste decenniernas skolreformer och de pedagogiska ideal som legat bakom dessa. Framställningen är en kritisk uppgörelse med den konstruktivistiska kunskapssynen och argumenterar istället för det ekologiska perspektivet. Rekommenderas till alla som är verksamma inom svensk skola.

 2. Intressant som debattinlägg men föga vetenskaplig

  Boken har ett visst intresse, då den kan vara utgångspunkt för viktiga diskussioner när det gäller den undervisnings- och lärandediskurs som varit gällande sedan 1990-talet. Jag skulle inte rekommendera läsning av boken om läsningen inte följs av diskussioner och eventuella motargument. Tonen/nivån i boken är ojämn, vissa kapitel är vetenskapliga medan andra snarast skulle kunna beskrivas som populistiska. Det förefaller som om författaren inte bestämt sig för vilken typ av bok han skulle skriva och vilket tilltal han skulle välja.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Jonas Linderoth

 • The Dark Side of Game Play

  Torill Elvira Mortensen, Jonas Linderoth, Ashley Ml Brown

  Games allow players to experiment and play with subject positions, values and moral choice. In game worlds players can take on the role of antagonists; they allow us to play with behaviour that would be offensive, illegal or immoral if it happened...

 • Dark Side of Game Play

  Torill Elvira Mortensen, Jonas Linderoth, Ashley Ml Brown

  Games allow players to experiment and play with subject positions, values and moral choice. In game worlds players can take on the role of antagonists; they allow us to play with behaviour that would be offensive, illegal or immoral if it happened...