Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
262
Utgivningsdatum
2016-01-02
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitt.
Översättare
Per Holmer
Originaltitel
Dit kan niet waar zijn: onder bankiers
Medarbetare
Lindström, Conny (form)
Dimensioner
220 x 145 x 20 mm
Vikt
434 g
SAB
Qaeb-e
ISBN
9789127146839
Simma med hajar : en resa mot finansvärldens innersta (inbunden)

Simma med hajar : en resa mot finansvärldens innersta

(27 röster)  |  Läs 8 recensioner
Inbunden Svenska, 2016-01-02
209
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
"Angelägen läsning för alla med minsta intresse för hur det ska gå för vårt samhälle."
Ur Andreas Cervenkas förord

"Simma med hajar är nyfiken, nyanserad och samtidigt komplett skräckinjagande - med andra ord ett underbart stycke journalistik."
Thomas Engström, Expressen

"Fascinerande ... Ruskigt underhållande samhällskritik."
Dagens Nyheter

Finansvärlden beskrivs ofta som en värld av girighet, lättja och frosseri. Men är banktjänstemän verkligen onda? Har de några större mål än egen vinning? Och framför allt: Har bankerna bytt kurs sedan finanskrisen 2008, eller är det bara en tidsfråga innan de återigen sätter världsekonomin i gungning?

Journalisten Joris Luyendijk ägnade två år åt att försöka förstå Londons mytomspunna bankvärld. Till en början visste han lika lite som de flesta av oss, alltså nästan ingenting, men steg för steg tog han sig djupare in i finanskvarterens slutna universum. Det han lärde sig var både fascinerande och djupt oroande.

Simma med hajar är en resa rakt in i finanselitens mörka hjärta en vass och underhållande skildring av bankdistriktens skamlösa lyxlirare och dess visselblåsare. När man inser att bankerna idag, trots alla larmsignaler och kriser, har en enorm makt att forma våra liv riskerar skrattet att sätta sig i halsen.

Joris Luyendijk (född 1971) är journalist och författare till fem böcker. Efter finanskrisen
2008 var han baserad i London, där han skrev om bankvärlden för bland annat The Guardian.

Simma med hajar har sålt 300 000 exemplar i Nederländerna och ges ut i över 15 länder.

"Vi lever i ett finansiellt system som absurt men bäst beskrivs som ett passagerarplan med brinnande motor och tom cockpit, skriver The Guardian-journalisten Joris Luyendijk i den mycket underhållande och mycket skrämmande Simma med hajar - en resa mot finansvärldens innersta (Natur & Kultur, 2015). Genom hundratals social antropologiska intervjuer med vitskjortor i London City, Europas finanscentrum, reder han ut hur Lehman Brothers-kraschen 2008 kunde inträffa. Det visar sig att ingen riktigt var ansvarig. Shit happens, liksom. Ett oreglerat kluster av trevliga bankmän, komplicerade finansiella produkter, korrupta värderingsinstitut och banal girighet samverkade - och plötsligt var vi en hårsmån från kollaps. Ingen hittepå-systemkollaps orsakad av naiva vegetarianer utan en riktig systemkollaps. Tomma bankomater, på den nivån. 2008-kraschen slutade illa nog, med världs ekonomisk inbromsning. Luyendijk visar att investment bankerna opererar likadant - igen. Allt det här kanske låter djupt deprimerande, men tvärtom: läget kunde ha varit mycket, mycket värre. Än finns det tid. Innan mörkret faller."
Fredrik Virtanen, Aftonbladet

"En lysande reportagebok som jag kan rekommendera till alla med minsta samhällsintresse ... rafflande, eftersom den ger ett så oväntat perspektiv på finansvärlden."
Rasmus Landström, ETC

"Den kanske viktigaste insikten från läsningen av Joris Luyendiksreportagebok Simma med hajar är att inuti dagens gigantiska bankimperier och finansinstitut finns det ingen som bryr sig om huruvida verksamheten kan vara skadlig för samhällsekonomin eller ens deras eget företag.
Inte för att alla är onda eller vansinnigt giriga, utan på grund av djupt strukturella problem ... Finansbranschens totala frihet att spekulera med skattepengar som slutgiltig säkerhet är en av vår tids stora politiska frågor."
Martin Aagard, Aftonbladet

"Den mest underhållande boken om bankvärlden sedan Bluffpoker."
Simon Kuper, krönikör i Financial Times

"Det är en brilliant och pedagogisk framställning där man i slutändan känner sig som en fullfjädrad deltagare i finansvärlden med alla dess specialbegrepp och rituella beteenden."
BTJ

Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Simma med hajar : en resa mot finansvärldens innersta. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Bra bok!
  VTC, 26 maj 2017

  Läs den! Om du är nyfiken på hur kulturen inom finansvärlden är, så är Simma med hajar en bra bok att börja med.

 2. Upprörande läsning om finansvärlden
  Tomas Paal, 19 april 2016

  Lättläst och underhållande reportage om finansvärlden och de som jobbar där. Avslöjande läsning om den brutala verkligheten och avsaknaden av återhållsamhet. "Too big to fail" regerar i högsta grad lika mycket eller mer än vid finanskraschen 2008 och det är återigen skattebetalarna som står för skyddsnätet.

 3. Ett bonusdrivet monster
  Helena Birgitta Rivière, 17 februari 2016

  Författaren till Simma med hajar ger sig in i bankvärlden med ett antropologiskt förhållningssätt som om bankerna var en urskog befolkad av primitiva stammar. Han vet inget om banker och vet inte ens var han ska börja. Så småningom, steg för steg, förstår han åtminstone vad han inte förstår. Hans dom över bankerna är på kornet: de är amoraliska. Amoralisk betyder varken moralisk eller omoralisk. Det betyder total avsaknad av moral. Ingen har överblick. De säljer "produkter" som de inte ens be... Läs hela recensionen

 4. Gåva
  Synnöve Christina Borup, 12 februari 2016

  Boken gavs som present till en ekonom som blev stormförtjust! En initierad inblick i en värld, som styrs av få, men vars beslut påverkas många.

 5. Bra, lärorik bok, rekommendera
  Marianne, 11 februari 2016

  Har inte hunnit läsa hela boken ännu men det jag har läst är bra och jag kan varmt rekommendera boken då den tar upp viktiga intressanta saker

 6. Jätteintressant om finansvärlden!
  JG, 10 februari 2016

  Har inte hunnit läsa hela boken ännu, men så långt jag hunnit så kan jag verkligen rekommendera boken "Simma med hajar" , som ger en inblick i hur finansvärlden ser ut - det är tydligen mycket värre än många kan ana! Viktigt område eftersom de flestas livssituation påverkas om bolån förändras.
  Välskrivet, intressant och lättläst.

 7. City inifrån
  leaslusen, 1 februari 2016

  Intressant beskrivning av arbetsplats inom finansvärlden.
  Saknar förslag till konstruktiv lösning av eländet
  En noggrannare beskrivning av de drabbade konsumenterna hade varit upplysande

 8. Ekonomi och ledarskap
  Georges Johansson, 1 februari 2016

  Mycket bra, ruskig, otäck, värre än den värsta rövar-roman!
  Jag brukar tänka på banker, politiker för att höja mitt normalt låga blodtryck. Efter att ha läst detta får jag ta blodtryckssänkande.
  Rekommenderas!!

  Georges

Visa alla 8 recensioner

Bloggat om Simma med hajar : en resa mot finansvärld...