När allt gick under : brev från den romerska republikens sista år (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
223
Utgivningsdatum
2017-01-16
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitt.
Översättare
Eric Cullhed
Originaltitel
Epistulae
Medarbetare
Johansson, Eva Lena (form)
Dimensioner
217 x 144 x 24 mm
Vikt
473 g
SAB
Lz Cicero, Marcus Tullius
ISBN
9789127147010
När allt gick under : brev från den romerska republikens sista år (inbunden)

När allt gick under : brev från den romerska republikens sista år

(4 röster)
Inbunden,  Svenska, 2017-01-16

Slutsåld

Advokaten och politikern Marcus Tullius Cicero levde i centrum av en av världshistoriens mest dramatiska skeden. Den fem hundra år gamla romerska republiken höll på att falla för Caesars maktambitioner, och när denne senare mördas bryter ett inbördeskrig ut som sopar undan allt det gamla och skapar ett kejsardöme. Med fasa betraktar Cicero sin värld gå under och blir allt klarare över att han inte kommer att överleva utrensningarna. Hans brev speglar den oro och turbulens som präglade tiden och utgör en ovärderlig källa för historieintresserade. Men utöver detta utgör hans brev också ett unikt mänskligt dokument. Ingen individ så långt tillbaka i historien kan vi lära känna i sådan detalj som Cicero. Tack vare breven har eftervärlden erbjudits en inblick i hur en antik romare tänkte och kände, hur vardagen tedde sig och hur livet förflöt.
Detta urval av Ciceros stora brevställning koncentrerar sig på tiden för republikens fall och de brev som ger de intimaste glimtarna av Ciceros personlighet.

Översättningen är ny och utförd av fil.dr Eric Cullhed.

Marcus Tullius Cicero (106 f.Kr.-43 f.Kr.) tillhör den romerska antikens mest berömda författare och vältalare. Hans latin blev stilbildande när antikintresset tog ny fart under renässansen och hans böcker i filosofi och retorik har påverkat västerländskt tänkande från medeltiden och framåt. Han gjorde karriär som advokat och kom att stiga till republikens högsta ämbete, konsul, men tillhörde Caesars motståndare och avrättades efter mordet på denne.

"Eric Cullhed har sammanställt en mycket intressant och läsvärd samling brev om en omvälvande tid i romarrikets historia. Att få komma någon så nära så långt tillbaka i historien är en ynnest."
Västervikstidningen

"Cullheds samling brev illustrerar olika etapper på Ciceros väg mot sitt hemska slut, hans vänskap med tidens ledande politiker och fiendskap med andra. Översättaren hjälper oss läsare på traven med korta ingresser till varje brev."
UNT

"Breven ger oss en unik inblick i vardagslivet och intrigerna i Rom under det första århundradet före Kristus ... Boken har en given plats i Natur och Kulturs klassikerserie."
Östra Småland

"Cullheds urval öppnar nu upp för en ny tids läsare att lära känna den gamle romaren - men utan omaket (eller tidsförlusten!) att behöva lära sig latin, eller grekiska först."
Venanzio
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Marcus Tullius Cicero