Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
215
Utgivningsdatum
2016-03-05
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Schulman, Moa (form)
Dimensioner
180 x 110 x 15 mm
Vikt
128 g
SAB
Hc
ISBN
9789127147157

Linjen

(11 röster)  |  Läs 4 recensioner
Pocket,  Svenska, 2016-03-05
79
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  159
Visa alla 1 format & utgåvor
En linje: ett gemensamt projekt, en hållning. Men också en gräns, det som skiljer innanför från utanför.

Ett kontorslandskap i en byggnad av glas. Smattret från tangenter, doften av kaffe. En kvinna har återigen fått chansen efter en tid som arbetslös. Företaget gör manualer i självhjälpssegmentet. Det handlar om att ge människor verktyg. Att förändra. Så att de blir mer effektiva, bättre på att kommunicera. Romanjaget är hårt arbetande och klättrar snabbt inom företaget. Jobbet tar upp allt mer av hennes tid och hon umgås intensivt med kollegorna. Kanske älskar hon rent av en av dem? Men snart börjar det ryktas om nedskärningar. Hon, som alltid haft tillfälliga anställningar, vet att det gäller att hålla sig på rätt sida när bilan faller.

Linjen är en mörkt humoristisk undersökning av arbetet som idé, ideologi och vardag. När det börjas kännas absurt, titta upp och se dig omkring. Känner du igen dig?

Elise Karlsson (född 1981) är författare, litteraturkritiker och redaktör. Linjen är hennes tredje roman, efter Lonely Planet och Fly, som nominerades till Borås Tidnings debutantpris."Elise Karlsson lyckas plågsamt väl med att skildra vad osäkra arbetsvillkor gör med oss. Hennes språk är sparsmakat och exakt /.../ Ett arbetsplatsreportage på hög litterär nivå."
- Aftonbladet, Ingalill Mosander

"Elise Karlsson har gjort en närmast osannolik bedrift när hon på en och samma gång förnyar [arbetar]genren, väcker sinnet för samtiden och försvarar en uråldrig mänsklig rättighet - den där som den gamle socialisten Paul Lafargue skrev om kring förra sekelskiftet: rätten till lättja.
- Dagens Nyheter, Stefan Jonsson

"En minimalistisk uppgörelse med arbetslinjen i prosaform, en absurd betraktelse över vad osäkra arbetsvillkor gör med oss. /.../ Det är en helt briljant roman. Hur vi skulle kunna leva istället säger det här med en väldigt kontrollerad yta. Den är lysande."
- Kulturnyheterna, Ulrika Milles

"Linjen" handlar om konsekvenserna av den politik som gjort rädslan att hamna utanför till själva drivkraften att arbeta. Och om ett tillstånd där livet, känslorna och jobbet dras ihop till en enda tumör. Hon skriver fram skräcken i att aldrig kunna veta när otryggheten tar slut, förnedringen i det, elegant och filosofiskt."
- Sydsvenskan, Karin Arbsjö

"Av alla skildringar av arbetsplatser jag läst de senaste åren är Elise Karlssons roman den mest subtila, den går nämligen befriande nog att läsa på många sätt. På ett plan är det en poetiskt förtätad berättelse om en hårdpresterande kontorskvinna som blir olyckligt förälskad i en arbetskamrat. På ett annat plan kan den läsas som en allegori över samtidsandan där arbete och fysisk träning blir sadistisk religion och självhjälpsböcker om lycka och mindre stress blir ett masochistiskt hån."
- Svenska Dagbladet, Anneli Jordahl

"'Linjen' väcker ett batteri av frågor om samtidens fixeringar, och är samtidigt en märkligt underhållande roman."
- Norrköpings Tidningar, Ann Lingebrandt

"Det här är litteratur som bör läsas och diskuteras"
- Dala-demokraten, Ulf Lundén

"Till slut blir [huvudkaraktären Emma] ändå allmängiltig på ett hjärtskärande sätt. Rädslan för att falla igenom, att hamna på fel sida en gräns och anses misslyckad, delar hon trots allt med många. Kanske oss alla."
- Upsala Nya Tidning, Amanda Setterwall Klingert

"På djupet lurar en absurd realism /.../ Elise Karlsson visar oss ett upplinjerat system, där vi härinne står mot dem därute, och i helt i linje med arbetslinjen går den åtskillnaden före allt annat och även kärleken blir tillfällig, beräknande och kall"
- Christian Swalander, Borås Tidning

"En stram och lätt skruvad dystopi om det moderna tjänstemannalivet"
- Jenny Aschenbrenner, P4 Kulturnytt
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Linjen
 2. +
 3. Det finns liv här

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det finns liv här av Elise Karlsson (inbunden).

Köp båda 2 för 308 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Linjen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Meningar radade efter varandra utan djupare tanke
  Mia, Lund, 28 juli 2021

  Gillade inte boken, skummadte sista delen, handlingen framkom först efter en tredjedel av boken, men var för ointressant för att beröra, bra skrivet på ett sätt, bra språk, men handlingen fattades, både på en konkret och symboliskt/abstrakt nivå. Eller så var det jag som missade den....annars gillar jag böcker som inte handlar om något speciellt utan mest beskriver en vardaglig situation eller människors känslor inför vardagliga situationer.

 2. Mästerlig!
  Katarina, 21 april 2021

  En bok där jag hela tiden hittar fantastiska formuleringar och klockrena betraktelser. Läser högt för andra, skrattar samtidigt som det är samhällskritik. En pärla!

 3. Tankeställare med obehaglig kyla
  Devika, 8 mars 2019

  Den här boken väckte mycket funderingar, men jag vet inte om jag "tycker om" den. Jag kände inte att handlingen var tydlig eller meningsfull utan att det var snarare det avskalade språket, kyligheten, tomheten och bristen på meningsfulla händelser som gjorde boken? Vilket låter absurt.

  Eftersom att jag sträckläste den så var det något som var tilltalande, ganska starkt, men jag kommer nog spendera lite mer tid på att fundera på exakt vad det var som var tilltalande. Men huvudpersone... Läs hela recensionen

 4. Om du kan relatera kommer du att älska den
  Bokmalia, 19 juni 2016

  Den här boken var nominerad till Sveriges radios romanpris 2016. Den gick inte vidare därför att många i juryn upplevde berättarjaget som kallt och oengagerande, vissa till och med lätt obehagligt. För en kulturtant 60+ kan jag förstå att det känns så. Men för den som varit i en liknande situation, stått utanför och till slut fått komma in (i arbete), för den som vet hur viktigt det är att klamra sig fast, att intala sig att man "brinner för" arbetet, att prestera, att leva drömmen om att ha ... Läs hela recensionen

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Elise Karlsson