Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
223
Utgivningsdatum
2016-01-23
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitt.
Medarbetare
Lindström, Conny (form)
Dimensioner
196 x 143 x 22 mm
Vikt
373 g
SAB
Mat-c,Lz Taikon, Katarina
ISBN
9789127147300

Zigenerska

Inbunden,  Svenska, 2016-01-23
220
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
  • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
    169
Visa alla 1 format & utgåvor
De senaste åren har Katarina Taikons banbrytande arbete för romernas lika rättigheter uppmärksammats med en biografi, dokumentärfilm och Natur & Kulturs nyutgivning av Taikons mest kända verk, Katitziböckerna.

Nu kommer även Katarina Taikons debutbok, Zigenerska. Boken, som utkom hösten 1963, fick ett explosivt genomslag i den offentliga debatten och kallades "en hårt ringande väckarklocka".
Den blev en katalysator för den antirasistiska kampen för romernas rätt till bostäder, skola och arbete och äger mer än 50 år efter sin tillkomst en märkvärdig relevans för vår tid.

I förordet reflekterar författaren Karolina Ramqvist kring Katarina Taikons betydelse, för sin tid och för oss idag.

Katarina Taikon (1932-1995) skrev förutom Katitziböckerna fyra faktaböcker varav Zigenerska var den mest uppmärksammade. Zigenerska är den första boken i vår klassikerutgivning av sakprosa."Borde vara obligatorisk läsning för gymnasieungdomar... Skakande, personliga berättelser ut Katarina Taikons eget liv ... Exempel på exempel på diskriminering och förtryck... Vi saknar en antirasistisk kanon, det finns många hjältar som har kämpat som vi inte känner till... Det är så mycket som kommer fram i böckerna som vi måste forska kring. Återutgivningen av Taikons böcker måste vara början på något större."
Rakel Chukri, SR P1 Kultur

"Återutgivningen av Katarina Taikons Zigenerska slår en båge från 1930-talet till i dag ... en svidande aktuell rapportbok om diskrimineringen av romer ... De flesta av 1960-talets omtalade rapportböcker har åldrats illa. Zigenerska är annorlunda. Den är förunderligt levande i den upputsade nyutgåvan. Varför? Kanske för att hon med vänlig ton avslöjar det raspolitiska arv vi lärt oss känna till, men fortfarande har så svårt att erkänna. Kanske är det själva stilen. Det känns som om hon sitter i mitt rum och berättar. Jag hör hennes röst och förstår att en del minnen behöver tystnad. Men mest tror jag det är den lite oansenliga bokens magiska omvandling från historisk påminnelse till en kritik av det närvarande."
Per Wirtén, Expressen

"Redan här, 30 år gammal, har hon det medryckande och fina språk som hon senare skulle utveckla för barn i en annan stor folkbildningsinsats: Katitziböckerna.
Att återutge Zigenerska, med vissa rimliga bearbetningar, är en kulturgärning. Den ger perspektiv på europeiska romers sak, på dagens rasism och antirasism. Och den återupplivar en viktig röst i svensk politisk historia."
Malin Krutmeijer, Aftonbladet

"Det är också så rättigheter fungerar, att de existerari den gemensamma överenskommelsen. Det kan låta skört, men det handlar om den mest grundläggande bland överenskommelser, den som utgår från individens universella utbytbarhet - och det i den allra bästa av bemärkelser: Vad ska kunnas göras mot en människa? Vad ska hon ha rätt att kräva? Tänk dig noga för, för svaret gäller också dig."
Kristina Linquist, Upsala Nya Tidning

"Hon vet också när hon skriver boken, en blandning mellan självbiografi och debattskrift i korta, tematiska kapitel, att den kommer att bli början på en lång kamp. Men i texten tycks hon stå på en höjd med lungorna fulla av luft och titta ut över ett landskap där det finns hopp; hopp om att välfärdsstaten kommer att utsträckas till alla medborgare, att den grova rasism som romer möter dagligen kan bekämpas. Det pulserar i varje klarsynt mening."
Karin Arbsjö, Sydsvenskan

"Taikon pulveriserade rastänkandet ... lika nödvändig nu som när den skrevs ... Taikons röst behövs."
Johan Fingal, Jönköpings-Posten

Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Zigenerska
  2. +
  3. Zigenarjäveln : utpressad, kidnappad, skenavrättad

De som köpt den här boken har ofta också köpt Zigenarjäveln : utpressad, kidnappad, skenavrättad av Kent Bersico, Thomas Sjöberg, Oliver Dixon (pocket).

Köp båda 2 för 299 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Katarina Taikon